pondelok 3. decembra 2012

Dobošové rezy

Pravé dobošové rezy by mali byť z piškótových plátov. Doteraz som ich jedla len také aj keď sa musím priznať, že som ich nerobila. Keď som objavila recept na tieto z vaľkaného cesta, vyskúšala som ich a  už asi pri nich zostanem. S cestom sa dobre pracuje, plnka sa dá tiež obmieňať, obidva krémy sú dobré, treba si len vybrať.




Suroviny: 750 g hladkej múky, 300 g práškového cukru, 3 celé vajíčka, 100 g masla (Hera), 1 prášok do pečiva, 1a 1/2 dcl mlieka.

Krém: 1 l mlieka, 3 čokoládové pudingy Dr. Oetker, 2 vanilkové cukry, 400 g masla, 2 PL kakaa,  trochu rumu.
alebo
Krém II. 1 l mlieka, 3 balíčky Zlatého klasu, 2 vanilkové cukry, 400 g masla, 100 g várovej čokolády, 2 Pl kaka, trochu rumu.

Postup: V mlieku rozšľahám vajíčka a prilejem k preosiatej múke, ktorú zmiešam s cukrom a práškom do pečiva, pridám zmäknutý nakrájanú tuk. Vypracujem vláčne cesto.  Potom cesto rozdelím na 6 rovnakých častí. (Zvyknem si ich rozvážiť) Rozvaľkám každú na veľkosť 36x 27 cm a pláty postupne pečiem na plechu vyloženom papierom na pečenie. Pečiem pri teplote 175 stupňov 9 minút. Pláty po upečení presuniem na dosku, môžu sa dávať aj na seba, nezlepia sa. Nechám vychladnúť.

Krém: Z mlieka, vanilkových cukrov a pudingu (alebo Zlatého klasu pri kréme II.) uvarím puding a nechám za občasného miešana vychladnúť, kým nie je vlažný - nesmie byť horúci. Zatiaľ vymiešam maslo s rozpustenou čokoládou a kakaom. Pridávam po častiach puding a dobre šľahám. Nakoniec pridám podľa chuti rum, ale nemusí byť. Ak sa mi zdá krém veľmi málo sladký, pridám trochu práškového cukru. 
Jednotlivé pláty pretieram krémom a ukladám na seba. Koláč zaťažím a dám stuhnúť. Pláty pekne odmäknú. Potom polejem čokoládovou polevou. Tú urobím zo 100 - 150  g várovej čokolády a 100 g Cery. Rozpustím všetko nad parou a nakoniec pridám pár kvapiek oleja aby bola čokoláda lesklá. 



3 komentáre: