pondelok, 20. mája 2013

Zlaté halušky

Tentokrát som zalistovala v knižke od Petra Novotného Ham a mňam a vybrala som niečo sladké. 


Suroviny: 400 g polohrubej múky, 100 g rastlinného tuku (z toho 50 g do cesta), 100 g práškového cukru, 1 žĺtok, 15 g droždia , 500 ml mlieka, 1 vanilkový cukor, soľ, posekané mandle, orechy, hrozienka.

Postup: V časti vlažného mlieka som rozmiešala droždie, tuk som si rozpustila. Do preosiatej múky som pridala štipku soli, cukor,  vanilkový cukor, droždie a v mlieku rozšľahaný žĺtok. Vypracovala som cesto. Prikryté som ho nechala kysnúť, potom som znova premiesila a nechala kysnúť. Vykysnuté cesto som rozvaľkala na pomúčenej doske na plát hrubý 1,5-2 cm, narezala som na pásy,  a tie na  menšie kúsky. Každý kúsok som namočila do roztopeného tuku (50 g) a ukladala som do vymastenej tortovej formy vedľa seba kým som nezaplnila dno. (Netreba ukladať až tak natesno, cesto ešte nakysne) Posypala som mandľami (môže sa aj  orechami), hrozienkami a ukladala som druhú vrstvu. Vrch som tiež posypala mandľami a  hrozienkami. (Formu nezaplniť až po vrch, len do 2/3 lebo pri pečení cesto narastie.)
Kým sa rúra vyhriala na 180 stupňov cesto ešte podkyslo. Piekla som asi 25 minút, potom som  dopekala pri 165 stupňoch do zlatova. 
Hotové halušky som nechala vychladnúť, nakrájala som a podávala preliate s vanilkovým pudingom.



A pretože som urobila viac cesta, zvýšila som si množstvá surovín o polovicu, naplnila som ešte malú tortovú formu ale s tým rozdielom, že som namiesto orechov a hrozienok použila na posypanie kúsky čokolády. K tomu som urobila čokoládový puding.






Zlaté halušky sa dajú jesť teplé preliate pudingom ale aj studené len tak potreté masielkom sú tiež výborné... . :)

Dobrú chuť!

4 komentáre:

  1. Hmm, to vypadá zajímavě, zvlášť s tou čokoládou:-))
    Ajka

    OdpovedaťOdstrániť
  2. mňam to vyzerá krásne, hneď po diéte idem na to :)

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Vyzerá to dobre. Budem musieť vyskúšať. Hlavne s tou čokoládou je to veeeľmi lákavé

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Ďakujem Vám za milé komentáriky...:) Ak vyskúšate, nech Vám chutí!

    OdpovedaťOdstrániť