nedeľa 1. decembra 2013

Pre priateľov...

Dúfam, že sa budú páčiť....😉





Krémeška

Keď potrebujem pripraviť rýchly zákusok, siahnem po tomto recepte. Mrazené lístkové cesto mám vždy v mrazničke a všetky ostatné suroviny určite doma nájdem. K hotovej krémeške už len dobrá kávička a pohodička môže začať...😄

Suroviny: 2 balenia mrazeného lístkového cesta (tentokrát som použila 2x400 g balenie), 1 l mlieka, 2 balíčky Zlatého klasu (môže byť aj vanilkový puding v prášku), 1 PL hladkej múky, 2 vanikové cukry, 3 PL kryštálového cukru, 2 PL práškového cukru, 3 vajíčka, 50 g masla, 2-3 PL rumu.

Postup: Každé lístkové cesto rozvaľkám na plát 40x32 cm. Na opačnú stranu plechu položím papier na pečenie ktorý potriem jemnučko olejom  a prenesiem naň rozvaľkané cesto. 
(Možno sa to niekomu zdá čudné piecť lístkové cesto na papieri, všade sa uvádza plech vypláchnutý studenou vodou, ale ja osobne s tým nemám dobré skúsenosti, cesto sa mi vždy prilepilo a niekedy som ho nemohla z plechu dostať, tak som vyskúšala tento spôsob a vyšlo to). 
Popichám cesto vidličkou a  pečiem pri teplote 195 stupňov. Po upečení sa pláty zmenšili na 28x35 cm. Jeden z plátov po vychladnutí rozkrájam na kocky 7x7 cm. 

Krém: V časti mlieka rozmiešam Zlaté klasy, múku a žĺtky. Zvyšok mlieka dám variť s vanilkovými cukrami a kryštálovým cukrom. Keď mlieko začne vrieť prilejem odobratú časť a uvarím puding. Hneď po odstavení rozmiešam v pudingu maslo. Keď trochu vychladne, primiešam sneh vymiešaný z bielkov a práškového cukru. Nakoniec primiešam rum. 
Na spodný plát cesta rozotriem krém a uložím vopred nakrájaný druhý plát cesta. Hotové rezy už len posypem práškovým cukrom.

nedeľa 24. novembra 2013

Marcipánovo-čokoládové uzlíky

Niečo nové čo sme u nás doma  ešte nemali a veľmi chutné. 


Suroviny: 1 kg hladkej múky, 130 g kryštálového cukru, 150 g Hery, 1 vajce, 500 ml mlieka, 42 g droždia, štipka soli, vajíčko na potretie, vanilkový cukor na posypanie.

Na plnku: 200 g marcipánu, 80 g horkej čokolády (napr. na varenie), 2-3 PL práškového cukru, 100 g masla, 1/2 KL mletej škorice.


Postup: Z trochy vlažného mlieka, droždia a 1 KL cukru som urobila kvások. Preosiatu múku som zmiešala so soľou a kryštálovým cukrom. Rozpustila som tuk a v zvyšnom vlažnom mlieku som rozšľahala vajíčko. Do múky som priliala kvások, časť mlieka a za postupného prilievania vlažného tuku a zvyšného mlieka som vypracovala cesto. Nechala som ho na teplom mieste vykysnúť. 

Zatiaľ som pripravila plnku: Marcipán a čokoládu som nastrúhala, pridala som cukor, škoricu a mäkké maslo. Všetko som spolu zmiešala kým nevznikla rozotierateľná hmota.

Vykysnuté cesto som rozdelila na dve časti, každú som ešte trochu premiesila, rozvaľkala na pláty 44x32 cm, dlhšie strany som natrela plnkou (do polovice plátu, nie celý), preložila som a nakrájala som na dvojcentimetrové pásy (krájala som po šírke). Každý pásik som stočila do špirály a zaviazala do uzlíka. Hotové uz líky som kládla na plech vystlaný papierom na pečenie, potrela rozšľahaným vajíčkom, posypala vanilkovým cukrom a nechala ešte podkysnúť. Potom som piekla pri teplote 185 stupňov 20 minút.