Slivkový koláč s posýpkou, môže byť niečo lepšie? U mňa koláč č. 1. Ešte teraz si viem predstaviť tú chuť z detstva, keď som takéto koláče jedávala u starkej. Sliviek plná záhrada a keď prišiel čas ich dozrievania to bolo krásne obdobie. V kotli na dvore sa varil pravý tmavý a hustý slivkový lekvár, vôňa sa šírila až k susedom. Popri tom sa piekol koláč dobre hrubé cesto obložené slivkami s bohatou posýpkou...na to sa veru zabudnúť nedá.
Dnes už sú slivky skoro vzácne ovocie, zo záhrad vymizli kvôli chorobe a kúpiť v obchode pravé "bystrické" ako sme ich volali neviem či je možné.
No nevadí, nech sú už akékoľvek, hlavne že sú slivky a z nich výborný koláč. 😋
Suroviny: 700 g polohrubej múky, 3 PL práškového cukru, 2 vajíčka, 1 žĺtok, 120 g palmarínu, 1 kocka droždia (42 g), 5 dl mlieka (podľa potreby, stačí aj menej), soľ.
Dnes už sú slivky skoro vzácne ovocie, zo záhrad vymizli kvôli chorobe a kúpiť v obchode pravé "bystrické" ako sme ich volali neviem či je možné.
No nevadí, nech sú už akékoľvek, hlavne že sú slivky a z nich výborný koláč. 😋
Suroviny: 700 g polohrubej múky, 3 PL práškového cukru, 2 vajíčka, 1 žĺtok, 120 g palmarínu, 1 kocka droždia (42 g), 5 dl mlieka (podľa potreby, stačí aj menej), soľ.
Na obloženie: slivky, vanilkový cukor, škorica mletá, kryštálový cukor, strúhanka.
Posýpka: 300 g polohrubej alebo hrubej múky, 200 g práškového cukru, 200 g masla (Hery).
Postup: Najskôr si urobím kvások z trochy vlažného mlieka, droždia, 1 KL kryštálového cukru a 1 KL múky. Zvyšok múky preosejem do misky, pridám soľ, cukor, kvások, v mlieku rozmiešané vajíčka a žĺtok a vlažný tuk (miesto tuku sa dá použiť aj olej, vtedy dávam 5 PL alebo 80 g tuku zmiešam s 2 PL oleja).
Vypracujem vláčne cesto a dám ho kysnúť. Po nakysnutí znovu premiesim a nechám ešte kysnúť (robím to so všetkými kysnutými cestami).
Kým cesto kysne, urobím si posýpku. Zmiešam múku s cukrom a nakrájam tuk, ktorý prstami rozdrobím a spájam so sypkými surovinami na mrveničku-hrudky. Posýpku vložím do chladničky. Slivky vykôstkujem a rozpolím.
Vypracujem vláčne cesto a dám ho kysnúť. Po nakysnutí znovu premiesim a nechám ešte kysnúť (robím to so všetkými kysnutými cestami).
Kým cesto kysne, urobím si posýpku. Zmiešam múku s cukrom a nakrájam tuk, ktorý prstami rozdrobím a spájam so sypkými surovinami na mrveničku-hrudky. Posýpku vložím do chladničky. Slivky vykôstkujem a rozpolím.
Vykysnuté cesto rozdelím na dve časti a každú zľahka rozvaľkám a prenesiem na vymastený plech. Na plechu posypem cesto jemne strúhankou, uložím slivky reznou stranou hore. Každú slivku posypem troškou vanilkového cukru, kryštálového cukru (ak sú slivky sladké nemusí byť) a škoricou. Na celý povrch koláča nasypem posýpku.
(Posýpky je dosť veľa čo nám doma nevadí ale kto nechce aby boli koláče posypané veľmi, stačí urobiť posýpku z menšej dávky).
Koláče na plechu nechám ešte podkysnúť a vložím do vyhriatej rúry Pečiem pri teplote 180 stupňov 30 - 35 minút.
(Posýpky je dosť veľa čo nám doma nevadí ale kto nechce aby boli koláče posypané veľmi, stačí urobiť posýpku z menšej dávky).
Koláče na plechu nechám ešte podkysnúť a vložím do vyhriatej rúry Pečiem pri teplote 180 stupňov 30 - 35 minút.