pondelok 20. augusta 2012

Sušené paradajky naložené v oleji



Tento rok sa mi podarilo dopestovať celkom peknú úrodu paradajok. Veľmi ma to teší a preto som vyskúšala usušiť ich.

Najskôr som ich nakrájala na 1 cm plátky a uložila na plech vystlaný papierom. Položila som ich na slniečko a musím povedať, že do večera sa celkom pekne presušili. Na druhý deň bolo zamračené, takže z môjho sušenia nebolo nič. Musela som vybrať sušičku a paradajky som dosušila tam. A aby som využila celú kapacitu sušičky tak som nakrájala ďalšie a ďalšie paradajky a sušila som celý deň...:) 



Usušené paradajky som vložila do pohárikov, pridala som nasekanú bazalku, nadrobno nasekaný cesnak aj plátky cesnaku  a trošku soli. Zaliala som olejom slnečnicovým, olivový som minula na bylinky...:))) Poháriky som zatvorila a odložila na chladné miesto. Po dvoch týždňoch sa môžu papkať. 






nedeľa 19. augusta 2012

Linecké kolieska s kokosovým snehom

Suroviny v tomto receptíku som si upravila na väčšie množstvo, pretože som chcela upiecť aj obyčajné linecké kolieska. Uvádzam pôvodné množstvo surovín na kolieska s kokosovým snehom a v zátvorke upravené množstvá.

Suroviny: 300 g hladkej múky špeciál (600 g), 100 g práškového cukru (200 g), 2 žĺtky (4), 200 g Hery (400 g).

Sneh: 4 - 5 bielkov, na jeden bielok 50 g práškového cukru a 50 g kokosu.

Postup: Zo surovín vypracujem rýchlo cesto. Linecké cesto nechce dlhé miesenie. Cesto zabalím do fólie a vložím na 1 hodinu do chladničky. Potom rozvaľkám na hrúbku 4 mm a vykrajujem kolieska. Kolieska kladiem na plech vyložený papierom na pečenie, na každé dám do stredu trochu lekváru, dávam marhuľový ale môže byť akýkoľvek inakší a okolo lekváru zdobičkou nanášam sneh. 

Sneh vyšľahám nad parou s cukrom, potom odstavím a do vychladnutého primiešam kokos.
Pečiem  pri teplote 165 stupňov. 

A tu sa musím priznať, že tentokrát som sneh nedávala zdobičkou, ale prstami. 😃 Bola to moja chyba že snehová hmota bola tvrdá, nevyšľahala som dostatočne sneh. Závisí aj na veľkosti vajíčok bielka môžu byť menšie a množstvo kokosu je potom veľké, takže kokos radšej pridávať postupne, možno bude stačiť aj menej ako uvádza recept. Sneh bol  taký hustý, že nešiel cez zdobičku. Bolo to síce zdĺhavé zdobenie ale chuť koláčikov to nepokazilo.


Keďže som urobila cesto z väčšej dávky, zvyšné kolieska bez snehu som upiekla a spojila lekvárom a pre radosť som urobila tieto tváričky... a slniečko...



Kysnutý slivkový koláč

Slivkový koláč s posýpkou, môže byť niečo lepšie? U mňa koláč č. 1. Ešte teraz si viem predstaviť tú chuť z detstva, keď som takéto koláče jedávala u starkej. Sliviek plná záhrada a keď prišiel čas ich dozrievania to bolo krásne obdobie. V kotli na dvore sa varil pravý tmavý a hustý slivkový lekvár, vôňa sa šírila až k susedom. Popri tom sa piekol koláč dobre hrubé cesto obložené slivkami s bohatou posýpkou...na to sa veru zabudnúť nedá.

Dnes už sú slivky skoro vzácne ovocie, zo záhrad vymizli kvôli chorobe a kúpiť v obchode pravé "bystrické" ako sme ich volali neviem či je možné.
No nevadí, nech sú už  akékoľvek,  hlavne že sú slivky a  z nich výborný koláč. 😋



Suroviny:  700 g polohrubej múky, 3 PL práškového cukru, 2 vajíčka, 1 žĺtok, 120 g palmarínu, 1 kocka droždia (42 g),  5 dl mlieka (podľa potreby, stačí aj menej), soľ.


Na obloženie: slivky, vanilkový cukor, škorica mletá, kryštálový cukor, strúhanka.

Posýpka:  300 g polohrubej alebo hrubej múky, 200 g práškového cukru, 200 g masla (Hery).

Postup:  Najskôr si urobím kvások z trochy vlažného mlieka, droždia, 1 KL kryštálového cukru a 1 KL múky. Zvyšok múky preosejem do misky, pridám soľ, cukor, kvások, v mlieku rozmiešané vajíčka a žĺtok a vlažný tuk (miesto tuku sa dá použiť aj olej, vtedy dávam 5 PL alebo 80 g tuku zmiešam s 2 PL oleja). 
Vypracujem vláčne cesto a dám ho kysnúť. Po nakysnutí znovu premiesim  a nechám ešte kysnúť (robím to so všetkými kysnutými cestami). 
Kým cesto kysne, urobím si posýpku. Zmiešam múku s cukrom a nakrájam tuk, ktorý prstami rozdrobím a spájam so sypkými surovinami na mrveničku-hrudky. Posýpku vložím do chladničky. Slivky vykôstkujem a rozpolím. 

Vykysnuté cesto rozdelím na dve časti a každú zľahka rozvaľkám a prenesiem na vymastený plech. Na plechu posypem cesto jemne strúhankou, uložím slivky reznou stranou hore. Každú slivku  posypem troškou vanilkového  cukru, kryštálového cukru (ak sú slivky sladké nemusí byť)  a škoricou. Na celý povrch koláča nasypem posýpku. 
(Posýpky je dosť veľa čo nám doma nevadí ale kto nechce aby boli koláče posypané veľmi, stačí urobiť posýpku z menšej dávky). 
Koláče na plechu nechám ešte podkysnúť a vložím do vyhriatej rúry Pečiem pri teplote 180 stupňov 30 - 35 minút.


utorok 14. augusta 2012

Pletenie z papiera II.


...konečne hotový...

koš využívame   na uskladnenie pletených ponožiek, samozrejme tie sú pletené z vlny :) .








malý košíček je mojou prvotinou...






.


















a niečo do kúpeľne...zásobník na toaletný papier a
košíček na drobnosti

streda 8. augusta 2012

Šišky z relácie Tajomstvo mojej kuchyne

Od vtedy, ako som urobila šišky podľa tohto receptu prvykrát, ubehlo už veľa času. Šišky boli dobré, tak ich robím stále a nevyhľadávam nový recept. 

Suroviny: 500 g hladkej múky, 100 g polohrubej múky, 42 g droždia, 2 celé vajíčka, 2 žĺtky, 3 PL oleja, 3 PL rumu, 2 PL práškového cukru (nie kopcovité), 3 dcl mlieka, kôra a šťava z 1/2 citróna, lekvár.

Postup: Urobila som si kvások z trošky vlažného mlieka, droždia a 1 KL kryštálového cukru. Do kvásku som priliala mlieko, vajíčka, žĺtky a cukor. Šľahala som metličkou, postupne som pridávala citrónovú šťavu, kôru, rum a olej, prisypala som múku. 
Cesto je vláčne nie pevné. Dala som ho vykysnúť a ešte raz som ho premiesila a nechala chvíľu kysnúť. 
Pomúčila som si dosku a cesto som rozvaľkala na hrúbku asi 1,5 cm, hrnčekom som vykrajovala kolieska. Nechala som ich podkysnúť. 
V kastróli som si rozohriala olej a vložila šišky - musia v oleji plávať a nesmú byť natesno lebo by nemali miesto na napúchnutie. Kastról prikryjem a pražím do zlatista nie na prudkom ohni. Potom odokryjem, šišky obrátim a z druhej strany ich pražím už neprikryté. Tieto šišky sú čisté bez náplne. 
(Samozrejme sa dajú robiť aj tak, že sa vykrojí koliesko naplní lekvárom a prikryje sa druhým kolieskom. Kraje pritlačiť a vyformovať buchtičku). My máme radšej keď je lekvár navrchu. Preto na šiškách vytlačím jamku pred tým ako ich vkladám do oleja a až po vypražení plním lekvárom, alebo snehovou penou. 

Pena: bielka čo mi ostali z cesta vyšľahám na hustý sneh spolu s práškovým cukrom a primiešam lekvár podľa chuti.