pondelok 1. októbra 2012

Vyprážané pirôžky

Takéto vyprážané pirôžky si spájam so študentskými rokmi. Práve v tom čase som sa ich najviac najedla. Veľmi rada som navštevovla a vlastne aj doteraz navštevujem Banskú Bystricu a Zvolen a práve v týchto mestách takéto pirôžky predávali. Či už boli plnené makom, orechami alebo lekvárom, všetky mi chutili. Možno tento recept nie je až taký presný ale veľmi podobný tým voľakedajším. 




Suroviny: 500 g polohrubej múky, 2 žĺtky, 300 ml mlieka, 2 PL kryštálového cukru, 2 PL oleja, 2 PL rumu, 42 g droždia, soľ.

Plnka: mak, lekvár, orechy.

Postup: Z trošky vlažného mlieka a droždia urobím kvások. Preosejem múku, pridám trošku soli, cukor. Prilejem nakysnutý kvások, rum, olej a zvyšok mlieka zmiešaný so žĺtkami. Vypracujem cesto, je redšie. Nechám hodinu kysnúť. Potom ho rozvaľkám na 5 mm hrubý plát s rozmermi 48x36 cm. Cesto rozkrájam na obdlžníčky 6x8 cm, na každý položím plnku, preložím a kraje dobre stlačím.



Nechám ešte podkysnúť asi 10 minút. Potom zľahka vyformujem pirôžok a vyprážam za častého otáčania v rozohriatom tuku. 

Plnku použijem podľa  chuti: čistý lekvár, alebo zmiešam mletý mak s lekvárom,  ak treba dochutím cukrom, pridám trošku škorice, dobrý je aj   čistý mak zmiešaný s cukrom a sparený  horúcim mliekom, podobne robím aj orechovú plnku.


streda 26. septembra 2012

Nakladaný syr


Receptov na nakladaný syr je veľa a sú si veľmi podobné, takže aj tento môj nie je ničím výnimočný...robievam ho často a stále chutí ináč, pretože vždy použijem trošku odlišné ingrediencie. Dnes som ho urobila takto...

Suroviny: 3 balenia syru camembert, olivový olej (slnečnicový), celé čierne korenie, celé nové korenie,  provensalské korenie,    grilovacie korenie na syry,  červená cibuľa, cesnak, soľ, sušené paradajky, štipľavé papričky, bobkový list

Postup: Syry som nakrájala na trojuholníčky. Do pohára na dno som dala vrstvu nakrájanej cibule, plátky cesnaku, bobkový lis a uložila som vrstvu syra, ktorý som posypala grilovacím korením na syry, provensalským korenim,  dala som dva kúsky sušených paradajok, štipľavé papričky a celé čierne a nové korenie.  Naliala som olej a postup som trikrát zopakovala. Vrstvenie som ukončila cibuľou a cesnakom a dala som aj trošku soli. Zaliala som olejom a uzatvorila. 

Pohár som nechala v kuchyni asi na 3 dni a potom odložím do chladu na ďalšie 3 dni a ak vydržíme neotvoriť ho tak aj dlhšie...😊 


utorok 25. septembra 2012

Makový koláč a briošky

Som rada, že je toľko receptov na kysnuté koláče a keď sú to ešte koláče s makom, nemusím sa dlho rozhodovať či ich upiecť, keďže mak máme doma radi všetci. Cesta je dosť veľa, tak vždy urobím aj pár briošiek.


Suroviny: 1 kg hladkej múky špeciál, štipka soli, 190 g práškového cukru, 2 žĺtky, 2 vajcia (jedno na potretie cesta a jedno do cesta), 250 g Hery alebo Helie, 300 ml mlieka, 42 g droždia, 1 vanilkový cukor, citrónová kôra.

Plnka: 200 g mletého maku, 100 g práškového alebo kryštálového cukru, 1 vanilkový cukor, škorica, 100 ml mlieka, 3 väčšie jabĺčka.

Postup: Z droždia, trošky vlažného mlieka a 1 KL kryštálového cukru urobím kvások. Múku preosejem do misky, pridám soľ, cukor, vanilkový cukor, citrónovú kôru a premiešam. Potom pridám kvások, mlieko zmiešané so žĺtkami a vajíčkom a začnem miesiť cesto postupne prilievam rozpustený vlažný tuk. 
Cesto dobre vypracujem, zakryjem a nechám aspoň hodinu kysnúť. Vykysnuté cesto rozdelím na polovicu. Jedna je na koláč prepracujem ju a nechám ešte kysnúť. Druhú časť cesta rozdelím na osem rovnakých častí, každú premiesim a bochníčky nechám tiež kysnúť.
Medzitým urobím plnku: Mlieko dám variť a horúcim zalejem mak, pridám cukor, vanilkový cukor, dobre premiešam, potom pridám škoricu a nastrúhané jabĺčka. 

Cesto na koláč rozvaľkám na veľkosť plechu, prenesiem na vymastený plech. Rozdelím ho na tretiny. Do strednej natriem plnku  kraje cesta narežem a striedavo prekladám cez plnku. Koláč nechám ešte podkysnúť, natriem rozšľahaným vajíčkom a dám piecť. Najskôr pečiem pri 200 stupňoch 10 minút, potom stiahnem teplotu na 170 stupňov a dopekám.


Z buchtičiek robím briošky. Každú rozšúľam na dĺžku asi 42 cm a stočím do tvaru slimáka. Uložím na vymastený plech, potriem vajíčkom, posypem kryštálovým cukrom a makom. Pečiem pri teplote 180 stupňov 35 minút a ešte pri 190 stupňoch asi 10 minút. 



pondelok 24. septembra 2012

Ružičky z lístkového cesta



Recept je zo stránky www.varecha.sk od Ivosenky. Robila som ho  už viackrát. Ržičky sú výborným a rýchlym občerstvením.

  




Suroviny: lístkové cesto mrazené, saláma podľa chuti, plátkový syr, kečup, korenie na pizzu alebo grilovacie korenie, vajíčko na potretie.

Postup:  Lístkové cesto nechám rozmraziť, rozvaľkám   ho na plát 40x40 cm a nakrájam na pásiky 12x4 cm. Každý kúsok pokvapkám kečupom zmiešaným s korením. Kolieska salámy prekrojím na polovicu a kladiem ich na pásik cesta tak, aby oblúčik vyčnieval cez cesto.   Dám kúsok plátkového syra,  a celé stočím do valčeka. Vždy začnem stáčať zo strany salámy, prázdny koniec cesta potriem vajíčkom aby sa lepšie cestá spojili a ružičky držali tvar. Kladiem na plech vyložený papierom na pečenie, celé potriem vajíčkom a posypem syrom. Pečiem pri teplote 200 stupňov 25 minút. 





A už chýba len pohár dobrého vínka alebo pivka...:))









































Šatôčky z tvarohového cesta

Recept na tvarohové cesto je u mňa veľmi obľúbený,  dá sa  použiť nielen na sladko ale aj slano a jeho príprava je veľmi rýchla. 

Suroviny: 250 g tvarohu, 250 g Palmarínu, 250 g hladkej múky špeciál, štipka soli.

Postup: Všetky suroviny zmiesim, rozvaľkám na tenko, nakrájam na štvorce 6x6 cm. Do stredu dám lekvár a preložím do šatôčky. Kraje dobre pritlačím aby plnka nevytekala. (Akokoľvek sa vždy snažím, lekvár si nájde cestu von a z niektorých vytečie...😃  

Skúsila som naplniť aj nutellou a aby som vedela ktoré sú čokoládové, preložila som cesto do pirôžka. Boli vynikajúce.
Pečiem pri teplote 180 stupňov 25-30 minút. Teplé obalím v práškovom a vanilkovom cukre.

Ak robím na slano, z vyvaľkaného cesta vykrojím malé tvary, potriem vajíčkom a posypem rascou, sezamom, makom.