streda 3. mája 2017

Torta tropica (ananásovo-mandarinková)

Upiecť tortu je vždy tak trochu výzva. Majsterky v pečení nádherných tort si prídu určite na svoje, veď sú to väčšinou hotové umelecké diela. Mňa sa to však netýka 😊 Ja pečiem torty obyčajné ako ja hovorím: "na zjedenie" nie na obdivovanie.  
Aj táto moja torta je preto jednoduchá no  našťastie to nikomu nevadilo a dala sa zjesť aj keď nebola vyčačkaná 😃




Suroviny: 3 vajíčka, 3 PL studenej vody, 120 g práškového cukru, citrónová šťava (1 KL), 70 g polohrubej múky, 40 g zemiakového škrobu, 1 KL prášku do pečiva, 3 PL oleja.

Krém I.: 350 ml mlieka, 1 balíček kokosového pudingového prášku, 3-4 PL kryštálového cukru, 100 g masla.

Krém II.: 250 g jemného tvarohu, 2-3 PL bieleno smotanového jogurtu, 150 g masla, 1 vanilínový cukor, 120 g práškového cukru.

Okrem toho: konzerva ananásu a mandariniek, 2 KL kopcovité jemnej potravinárskej želatiny, 700 ml šťavy z kompótov (doliať do potrebného množstva vodou), 1 Zlatý klas. 2 PL kryštálového cukru, okrúhle piškóty, sirup alebo šťava z kompótu.

Postup: Najskôr som rozšľahala bielky so štipkou soli do bielej peny. Prišľahávala som po lyžiciach vodu. Postupne som prisypala práškový cukor a šľahala som kým nebol sneh hustý. Po jednom som na nižších obrátkach prišľahala žĺtky a citrónovú šťavu. 
Zmiešala som múku so zemiakovým škrobom a práškom do pečiva. Už len zľahka vareškou som múčnu zmes a olej primiešala do vyšľahanej hmoty. 
Cesto som rozotrela do tortovej formy s priemerom 26 cm, tú som vyložila papierom na pečenie - dno a ešte som jemne potrela dno aj boky olejom. 
Tortový korpus som piekla pri teplote 175 stupňov. Nechala som vychladnúť.

Krémy: Do mlieka som zamiešala pudingový prášok a cukor. Uvarila som puding. Ešte do teplého (nie hneď do horúceho) som primiešala maslo. (Na zvýraznenie chuti som zamiešala aj 1 PL mletého kokosu, ale to nemusí byť).
Druhý krém som pripravila tak, že som vymiešala maslo s vanilínovým cukrom a práškovým cukrom, stačí aj ručne vareškou a primiešala som tvaroh. (Pridala som ešte trochu cukru, lebo bol tvaroh kyslejší :))
Zo 700 ml šťavy, ktorú som si pripravila z kompótových štiav a vody,  som odobrala 50 ml a zamiešala som do nej želatinu.  Pripravila som ju podľa návodu na obale. Nakoniec som želatinu primiešala k tvarohu. Časť ananásu som nakrájala na malé kusky a pridala som ho k tvarohovému krému.

Kým som krémy pripravila, korpus mi vychladol a tak som sa mohla pustiť do dokončenia.

Vložila som korpus do formy, pokvapkala som ho sirupom (šťavou), natrela som kokosový krém. Na krém som uložila piškóty, natrela som tvarohový krém, uložila som ananás a mandarinky a tortu som dala na chvíľu stuhnúť do chladničky. 
Zo 650 ml šťavy, 2 PL kryštálového cukru a 1 Zlatého klasu som uvarila želé. Tým som poliala ovocie na torte. Vrch torty som posypala kokosom.




Šunkové zemiaky

Jedlo z jedného hrnca alebo pekáča je dosť obľúbené. Nielenže sa dá pripraviť rýchlo ale sa dajú pri ňom využiť rôzne potraviny a suroviny častokrát ako sa hovorí: "čo dom dal". Tak som aj ja ešte tesne po Veľkej noci zobrala zvyšok uvareného údeného mäsa, zemiaky a ostatné dochucovadlá a pripravila som rodine takéto zemiaky.




Suroviny: Zemiaky, údené mäso, cibuľa, kyslá smotana, vajíčka, soľ, korenie, tvrdý syr, pažítka.

Postup: Zemiaky som očistila, nakrájala na štvrťky a klasicky so soľou a celou rascou som ich uvarila. Pozor aby sa nerozvarili. Kým sa varili zemiaky, nakrájala som si údené mäso na kocky, očistila som cibuľu, nakrájala a na oleji som ju orestovala. K cibule som pridala mäso a chvíľu som opekala. Netreba to dlho robiť, lebo mäso je uvarené a ešte sa bude aj piecť. 
Pekáč som vytrela olejom, rozložila som uvarené trochu vychladnuté zemiaky, mäso, posolila som, okorenila, zaliala som kyslou smotanou zmiešanou so 4 vajíčkami. Vrch som posypala nasekanou pažítkou.  Piekla som pri 200 stupňoch asi 20 minút, potom som nastrúhala syr a ešte som zapekala asi 10 minút.

A už Vám len želám dobrú chuť!





streda 19. apríla 2017

Maslové vajíčka

Veľkonočné sviatky máme za sebou, počasie vonku je také ako keby práve skončili vianočné sviatky...aj u nás už dnes začal poletovať sneh a teplota vonku  veru nenasvedčuje tomu že je už jar. Snáď to nebude dlho trvať o opäť sa oteplí, vykukne slniečko a zlepší nám to všetkým náladu. 😊

Prinášam jeden z mojich tohoročných veľkonočných receptov. Kúpila som si novú vykrajovačku aj so šablónami a tak som ju chcela vyskúšať, hlavne tie šablóny, vykrajovačku mám už dávno len menšiu ako je tá nová. Moja jednoduchá predstava o zdobení však rýchlo stroskotala, nebolo to až také jednoduché. To len v reklamách všetko vychádza na 100 %, alebo som nie taká šikovná? Zase ale aby som úplne nezatracovala inak veľmi pekné šablónové vzory, niektoré sa mi aj podarili. Hlavné bolo, že vajíčka chutili. 😉




Suroviny: 500 g hladkej múky špeciál, 330 g masla (použila som viac ako polovicu množstva masla a doložila som Heru maslovú), 170 g práškového cukru, 2 žĺtky, citrónová kôra a 1 KL citrónovej šťavy, lekvár na zlepovanie.

Postup: Preosiatu múku som zmiešala s cukrom a citrónovou kôrou. Maslo a tuk som nakrájala na tenké plátky, pridala som rozšľahané vajíčka a zo všetkých surovín som vypracovala cesto. Zabalila som ho do potravinovej fólie a odložila na 2 hodiny do chladničky. Potom som ho nechala chvíľu pri izbovej teplote aby sa dalo rozvaľkať. Z cesta, malo hrúbku asi 3-4 mm som vykrajovala vajíčka (samozrejme môžu sa vykrajovať akékoľvek iné tvary). Piekla som na plechu vyloženom papierom na pečenie pri teplote 175 stupňov. Nepiecť veľmi dlho aby nebolo pečivo tmavé, keď sa začne sfarbovať spodok pečiva do zlatista treba z rúry vybrať.
Vychladnuté vajíčka  som spájala malinovým lekvárom a zdobila.



nedeľa 9. apríla 2017

Bratislavské rezy

...pamätám si ich z detstva zo svadieb, mala som ich veľmi rada a dodnes si viem ich chuť predstaviť. Prezrela som si na internete všetky recepty ktoré som našla na tieto rezy.  Nevedela som sa rozhodnúť, lebo sa  odlišovali  hlavne krémom. Nakoniec som si vybrala, ale trošku som recept upravila. Rezy boli výborné aj keď mi v nich  k úplnej chuti tých na ktoré sa pamätám  niečo chýbalo...😊


Suroviny: 8 bielkov, 180 g kryštálového cukru, 180 g polohrubej múky, 1 prášok do pečiva, 3 PL oleja.

Postup: Bielky som šľahala so štipkou soli do peny. Postupne som  prisýpala  cukor a ďalej som šľahala kým nevznikol hustý lesklý sneh. Zašľahala som po jednom žĺtky a vareškou som zamiešala múku, zmiešanú s práškom do pečiva a olej.  
Cesto som rozdelila na dve časti. Plechy som vyložila papierom na pečenie, rozotrela som cesto a upiekla som dva pláty. Piekla som pri teplote 180 stupňov 14 minút. 

Sirup na poliatie: 120 ml vody, 100 ml rumu, 100 g kryštálového cukru. Vodu s cukrom som zvarila, odstavila a primiešala som rum. Sirup som nechala vychladnúť.

Krém: 3 žĺtky, 3 PL práškového cukru, 300 ml mlieka, 1 vanilkový pudingový prášok (40 g), 250 g masla, lekvár na potretie a čokoláda.
Z mlieka a pudingového prášku som uvarila puding. Nad parou som vyšľahala žĺtky s cukrom do husta. Chvíľu som nechala vychladnúť, nie do studena. Teplý žĺtkový krém som primiešala k teplému pudingu. Maslo som prešľahala a zašľahala som aj vlažný pudingovo-žĺtkový krém. (maslo nesmie byť studené)

Z upečených plátov som stiahla papier. Jeden plát treba natrieť rozpustenou čokoládou, toto som vynechala ale v recepte bolo uvedené, nabudúce urobím. 😉 Keď čokoláda stuhne, treba plát otočiť, potretá strana plátu bude na spodku koláča. 
Cesto som potrela lekvárom a priložila som druhý plát piškótového cesta. Jemne som pritlačila a celý vrch som poliala sirupom. Natrela som krémom. Koláč som dala stuhnúť a potom som na krém natrela čokoládovú polevu.

Poleva: 150 g čokolády na varenie a 100 g masla. Rozpustiť nad parou. Keď poleva stuhla, koláčik som pokrájala.