Prípravu žemličiek s cibuľovým maslom som videla v jednej relácii "Babicove dobroty". Tak chutne vyzerali, že som si zapísala recept. Hneď som si predstavila, ako ich urobím ku kyslej fazuľovej polievke, ani neviem prečo sa mi to k nej hodilo. 😊
Fazuľová polievka
Suroviny: 150 g suchej bielej (môže byť aj farebná) fazule, cibuľa, 4 strúčiky cesnaku, 2 bobkové listy, celé čierne a nové korenie, soľ, 100 ml kyslej smotany, 200 ml mlieka, hladká muka, olej alebo masť, zemiaky, 200 g údeného mäsa (údené koleno, rebrá...).
Suroviny: 150 g suchej bielej (môže byť aj farebná) fazule, cibuľa, 4 strúčiky cesnaku, 2 bobkové listy, celé čierne a nové korenie, soľ, 100 ml kyslej smotany, 200 ml mlieka, hladká muka, olej alebo masť, zemiaky, 200 g údeného mäsa (údené koleno, rebrá...).
(Takto boli suroviny uvedené v recept, ja som si množstvá upravila, varila som polievky viac.)
Postup: Fazuľu, použila som bielu, som namočila večer do studenej vody. Ráno som vodu zliala, dala som fazuľu do hrnca a zaliala studenou vodou. Pridala som do hrnca aj údené mäso, bobkový list, celé korenia, soľ, pretlačený cesnak a varila som kým nebola fazuľa aj mäso mäkké.
(Niekedy robím aj tak, že najskôr dám variť mäso a až potom po chvílke pridám fazuľu aby sa nerozvarila kým mäso zmäkne.)
Na masti som spenila nakrájkanú cibuľku, pridala som aj cesnak, len krátko som orestovala, zaprášila som hladkou múkou a zaliala vodou. Vody musí byť toľko aby sa mohli v nej variť očistené a na drobno nakrájané zemiaky. Varila som kým zemiaky neboli mäkké.
Keď bolo mäkké už aj mäso a fazuľa, vybrala som mäso a k fazuli som pridala zemiakovú zmes (celú nielen zemiaky).
Mlieko som zmiešala s kyslou smotanou a trochou vývaru, vliala som do polievky a chvíľu povarila. Dochutila som soľou, trochou cukru a octom. Do hotovej polievky som vložila nakrájané mäsko.
Pivné žemličky
Suroviny: 500 g polohrubej múky, 1/2 kocky droždia, 125 ml horúcej vody, 125 ml čierneho piva, 4 PL oleja, soľ.
Postup: Vodu s pivom som zmiešala, rozdrobila som do toho droždie, pridala múku, soľ, olej. Vypracovala som cesto. Prikryté som nechala kysnúť asi hodinu.
Cesto som prepracovala, urobila hrubší valec a ten som nakrájala na 40 g kúsky. Z každého som vypracovala žemličku, položila na plech s papierom.
Žemličky som potrela rozšľahaným vajíčkom s pivom, posypala hrubou soľou, (podľa chuti posypala rascou, sezamom, syrom) a nechala som podkysnúť. Piekla som pri teplote 200 stupňov do zlatova.
Cibuľové maslo
2 cibule som nakrájala a orestovala na oleji do hneda. Vychladnutú som už len primiešala k maslu, dochutila horčicou a petržlenovou vňaťou.