Nieviem ako je to u vás, ale mňe sa nie vždy podarí zahnať chuť na sladké keksíkom alebo kúskom čokolády. Hlavne cez víkend... Vtedy špekulujem čo upiecť. Aby som to neprehnala a nemusela niekoľko dní sama dojedať za plech upečeného koláča, zvolím radšej niečo menšie.
Rada pečiem koláče vo forme s ovocím a tvarohom ale keď chcem niečo krémové, tak sa rozhodnem pre tortu.
Pochutnať si na kúsku torty je pre mňa veľkým uspokojením. Tak, ako ich niekto vôbec nemá rád ja ich zbožňujem. Najradšej mám tie domáce, lebo si ich upečiem podľa mojej chuti, alebo podľa priania mojej rodiny. Kombinujem rôzne cestá a krémy a konečný výsledok je vždy iný. Zatiaľ moje experimenty doma chutili.
Vybrala som si korupus s chuťou orechov a kávy a skombinovala som punčovú plnku s čokoládovo-šľahačkovým krémom. Čo vám poviem: "zjedla sa".
Kúsok ku kávičke a svet bol hneď o niečo krajší...😋😊
Suroviny: 5 vajec, 250 g práškového cukru, 1 vanilínový cukor, 12 PL horúcej zrnkovej čiernej kávy, 100 g mletých orechov, 220 g polohrubej múky, 1 prášok do pečiva.
Krém: 2 šľahačkové smotany (2x180 ml), 200 g čokolády na varenie, 2 PL kakaa, 3 PL práškového cukru, 100 g masla.
Punčová plnka: skrojený vrch korpusu, malinový (ríbezľový, jahodový...) sirup, lekvár, kokosová múčka, rum, piškóty okrúhle, uvarená káva zmiešaná s rumom.
Poleva: čokoládová.
Postup: Žĺtky som vyšľahala s cukrom a vanilínovým cukrom do peny. Postupne som prilievala kávu a na najvyšších otáčkach som šľahala do hustej, nadýchanej peny. Otáčky som znížila a prisypala som orechy a múku s práškom do pečiva. Vareškou som zľahka zamiešala sneh.
Dno a boky tortovej formy (priemer 26 cm) som vytrela tukom a vysypala hrubou múkou.
Cesto som rozotrela do formy a dala piecť do rúry vyhriatej na 175 stupňov. Piekla som asi 40 minút.
Čiastočne vychladnutý korpus som vybrala z formy a nechala vychladnúť.
Punčová plnka: Z vychladnutého tortového korpusu som skrojila vrch - tenký plát. Rozdrobila som ho a dochutila sirupom, lekvárom, rumom a kokosom. Suroviny treba pridávať postupne a po malých množstvách, aby nebola plnka veľmi riedka. Ak treba, môže sa dochutiť aj cukrom.
Krém: Šľahačkové smotany som vyliala do kastrólika a dala na sporák hriať. Nalámala som do nich čokoládu, pridala kakao a cukor. Miešala som na miernom plameni, kým sa čokoláda nerozpustila, začala sa variť. Hneď som odstavila. Do horúcej som zamiešala maslo. Vychladnutú zmes som odložila do chladničky.
Na druhý deň som vyšľahala hustý krém.
Korpus som rozkrojila na polovicu. Spodnú časť som poliala rumom, natrela polovicou krému a prikryla druhou časťou korpusu. Potrela som tenkou vrstvou lekváru, natrela punčovú plnku, poukladala som piškóty namáčané v káve s rumom. Na piškóty som natrela zvyšok krému.
Tortu som odložila do chladničky a keď bol krém stuhnutý, poliala som čokoládovou polevou.
Môže sa použiť hotová, alebo urobiť z čokolády a Cery.
Zdobenie nebolo potrebné 😃