Takto som si dovolila premenovať recept z relácie "Tajomstvo mojej kuchyne". Urobila som to hlavne kvôli tomu, že recept na osie hniezda už mám TU a tiež preto, lebo po upečení mi orechové kolieska naskladané tesne vedľa seba vo forme pripomínali ružičky. Nech je už názov receptu taký alebo onaký, na výslednej chuti sa nič nezmení. Vynikajúce...
Suroviny: 350 g polohrubej múky, 1 PL práškového cukru, 5 žĺtkov, 1 kocka droždia (40 g), mlieko podľa potreby, asi 100 ml, štipka soli.
Cesto je robené bez tuku. Vôbec to nevadí. Vláčnosť mu dodá maslová plnka a preliatie smotanou.
Plnka: 150 g masla, 150 g práškového cukru 3 PL orechov (ja som dala 6 PL a štipku škorice).
Na poliatie: 1 šľahačková smotana (250 ml), 2 balíčky vanilínového cukru.
Postup: Urobila som kvások z droždia 1 KL kryštálového cukru, 1 KL polohrubej múky a trochy vlažného mlieka.
(Zdalo sa mi veľa droždia na tak málo múky, preto som použila menej).
Do misky som preosiala múku, cukor, pridala som soľ, žĺtky a vykysnutý kvások. Podľa potreby som prilievala vlažné mlieko.
Vypracovala som vláčne cesto. Prikryla som ho a nechala kysnúť.
Na plnku som zmiešala maslo (stačilo by aj menej), cukor a prisypala som orechy a trochu škorice.
Okrúhlu formu s priemerom 26 cm som vytrela maslom.
(Dobre je použiť vyššiu formu. Ja mám sklenenú formu plytšiu, tak niektoré kolieska pri pečení "prekúkali" cez kraj formy. 😊
Vykysnuté cesto som ešte prepracovala a potom rozvaľkala na obdlžník približne 30x32 cm.
Cesto som natrela plnkou a stočila som do závinu. Nakrájala som 16 koliesok, toľko sa mi vmestilo do formy. Ukladala som ich tesne vedľa seba. Nechala som chvíľu podkysnúť.
Piekla som pri teplote 180 stupňov 15 minút. Vybrala som formu z rúry a preliala časťou smotany zmiešanej s vanilínovým cukrom. Opakovala som prelievanie ešte dvakrát asi po 7 minútach a po poslednom preliatí som dopiekla ešte do zlatohneda asi 10 minút.
Moja ochutnávky...urobila som si k tomu banánové mlieko 😋
DOBRÚ CHUŤ!