streda 21. marca 2018

Výborné orechové ružičky

Takto som si dovolila premenovať recept z relácie "Tajomstvo mojej kuchyne". Urobila som to hlavne kvôli tomu, že recept na osie hniezda už mám  TU  a tiež preto, lebo po upečení mi orechové kolieska naskladané tesne vedľa seba vo forme  pripomínali ružičky. Nech je už  názov receptu taký alebo onaký, na výslednej chuti sa nič nezmení. Vynikajúce...



Suroviny: 350 g polohrubej múky, 1 PL práškového cukru, 5 žĺtkov, 1 kocka droždia (40 g), mlieko podľa potreby, asi 100 ml, štipka soli.
Cesto je robené bez tuku. Vôbec to nevadí. Vláčnosť mu dodá maslová plnka a preliatie smotanou.

Plnka: 150 g masla, 150 g práškového cukru 3 PL orechov (ja som dala 6 PL a štipku škorice).

Na poliatie: 1 šľahačková smotana (250 ml), 2 balíčky vanilínového cukru.

Postup: Urobila som kvások z droždia    1 KL kryštálového cukru, 1 KL polohrubej múky a trochy vlažného mlieka. 
(Zdalo sa mi veľa droždia   na tak málo múky, preto som použila  menej).

Do misky som preosiala múku, cukor, pridala som soľ, žĺtky a vykysnutý kvások. Podľa potreby som prilievala vlažné mlieko. 
Vypracovala som vláčne cesto. Prikryla som ho a nechala kysnúť.

Na plnku som zmiešala maslo (stačilo by  aj menej), cukor a prisypala som orechy a trochu škorice. 

Okrúhlu formu s priemerom 26 cm som vytrela maslom. 
(Dobre je použiť vyššiu formu. Ja mám sklenenú formu plytšiu, tak niektoré kolieska pri pečení "prekúkali" cez kraj formy. 😊

Vykysnuté cesto som ešte prepracovala a potom rozvaľkala na obdlžník približne 30x32 cm.
Cesto som natrela plnkou a stočila som do závinu. Nakrájala som 16 koliesok, toľko sa mi vmestilo do formy. Ukladala som ich tesne vedľa seba. Nechala som chvíľu podkysnúť.


Piekla som pri teplote 180 stupňov 15 minút. Vybrala som formu z rúry a preliala časťou smotany zmiešanej s vanilínovým cukrom. Opakovala som prelievanie ešte dvakrát asi po 7 minútach a po poslednom preliatí som dopiekla ešte do zlatohneda asi 10 minút.



Moja ochutnávky...urobila som si k tomu banánové mlieko 😋


DOBRÚ CHUŤ! 

pondelok 12. marca 2018

Prežili...

Keď ich vo februári zasypal sneh a prišli silné mrazy bola by som ich išla hádam aj zakryť 😊 
Teraz som si už celkom istá, že prežijú zimu aj napriek tomu, že vystrčia svoje jemné biele hlávky ešte v čase, keď je vonku poriadna zima.
Dočítala som sa o nich na tejto stránke pár zaujímavostí. 

Stačilo pár dní oteplenia, sneh sa pobral do nenávratna a slniečko ich prebudilo ku kvitnutiu.
Dnes sú už takéto krásne...


Trasené rezy

Sobota u nás, bola trochu "oslavná". Zišli sme sa najbližšia rodina. Aká by to bola oslava bez dobrého zákuska. 
Trasenú tortu všetci doma poznáme a pozná ju hádam každý. Upravila som teda recep aby bolo všetkého dosť na plech a aby mohli byť namiesto torty rezy. 
A  boli to obrovské rezy 😊 Piškótové cesto ktoré som použila ma prekvapilo najviac. Krásne narástlo a bolo vláčne. Nečakala som to. Určite by stačilo upiecť ho z menšej dávky surovín, možno 2/3 by stačili... Urobila som  radšej aj väčšiu dávku krému.  Šľahačky nie je nikdy dosť, aspoň čo sa mňa týka, tak som aj tej dopriala. 
Konečný výsledok bol takýto...



Suroviny: 6 vajec, 260 g práškového cukru, 150 ml oleja, 150 ml mlieka, 300 g polohrubej múky, 1 prášok do pečiva.

Krém: 3 mandarinkové kompóty (jedna konzerva mala 312 g), 3 šľahačkové smotany (po 250 ml), 3 Olé vanilkové pudingové prášky (puding bez varenia), 1 PL kakaa, 1 PL práškového cukru.

Šľahačka: 3 balíčky práškovej šľahačky, 450 ml mlieka, 3 PL práškového cukru, 2 stužovače šľahačky.

Postup: Žĺtky som vyšľahala s práškovým cukrom na penu. Postupne som pridávala striedavo olej a mlieko. Vyšľahala som hustú bledú penu. 
Ručne vareškou som primiešala postupne múku zmiešanú s práškom do pečiva, striedavo s vyšľahaným tuhým snehom z bielkov a štipky soli. 
Hlboký plech  (32x38 cm) som vyložila papierom na pečenie a rozotrela som cesto. Piekla som pri teplote 180 stupňov 25 minút. 

Krém: Robila som ho na dvakrát. Použila som misku-kysku, ale môže byť akákoľvek, len nech sa dá dobre uzatvoriť.

2 mandarinkové kompóty som zliala, mandarinky som nakrájala na menšie kúsky. 
Šťavu (bolo jej vyše 200 ml) som zmiešala s 2 šľahačkovými smotanami (500 ml), pridala som 2 pudingové prášky a nakrájané mandarinky. 
Misku som zatvorila a obsah som dobre zatrepala kým nevznikol hustý krém. 

1 mandarinkový kompót som zliala, tiež som mandarinky nakrájala. 
Do šťavy (bolo jej 100 ml) som primiešala 1 šľahačkovú smotanu (250 ml), 1 pudingový prášok, 1 PL kaka a 1 PL práškového cukru a mandarinky. 
Misku som zatvorila a dobre pretrepala.

Šľahačka: Do mlieka som prisypala šľahačku v prášku a stužovače šľahačky.  Prešľahala som, potom som dosladila a vyšľahala do tuha. 

Vychladnuté cesto som prevrátila a stiahla papier. Opäť som ho prevrátila na plytký plech. Natrela som najskôr bledý krém, vložila som do chladničky a zatiaľ som pripravila tmavý krém. Natrela som ho na koláč. Nechala som v chladnička pár hodín a potom som natrela šľahačku a dozdobila nastrúhanou čokoládou.



utorok 27. februára 2018

Jemný tvarohový koláč s malinami

Vynikajúca maslová chuť cesta a tvarohová plnka. Podobný koláč tomuto Aj teraz som  použila mrazené ovocie z vlastnej úrody. Maliny boli zamrazené ako dreň ale vôbec to nevadilo. 




Suroviny: 300 g polohrubej múky, 1 KL prášku do pečiva, 100 g práškového cukru, 1 vanilínový cukor, 160 g masla, 1 vajce.

Plnka: 500 g jemného krémového tvarohu, 2 vanilínové cukry, 1 žĺtok, 160 g práškového cukru, 1 PL Zlatého klasu (prípadne vanilkového pudingu). 

Postup: Z múky, kypriaceho prášku, cukru, masla a vajca som vypracovala cesto. Zabalila som ho do potravinovej fólie a odložila do chladu odpočívať. Po hodine som cesto rozbalila a nechala pri izbovej teplote trochu zmäknúť. 
Mala som ho v chladničke tak bolo dosť tuhé.
Cesto som rozdelila na dve časti. 
Formu s priemerom 26 cm som vytrela tukom a vysypala polohrubou múkou. 
Jednu časť cesta som rozvaľkala a vložila do formy. Natrela som tvarohový krém a rozložila som malinovú dreň a černice. 
Keďže ovocie bolo zamrazené bez cukru, vrch som posypala cukrom. 
Druhú časť cesta som rozvaľkala a prikryla vrch koláča. Trochu som pritlačila a nahusto popichala.
Koláč som piekla pri teplote 180 stupňov 35 minút, potom som ešte dopekala pri teplote 175 stupňov asi 20 minút. Vrch som prikryla papierom na pečenie už bol dosť upečený, potrebovala som dopiecť spodok koláča. Používam sklenenú formu, tak vidím koláč aj od spodku ako je upečený 😊.

Plnka: Zmiešala som tvaroh s cukrami, Zlatým klasom a žĺtkom. 

Nech Vám chutí!


piatok 23. februára 2018

Už to začalo...

áno....prví poslovia jari ukazujú svoju silu. Až mi je ich ľúto. Snežienky už vykukli von, najskôr ich prikryla  snehová perina a čo bude ďalej?  Predpovede počasia sľubujú poriadne mrazy... Prežijú?