nedeľa 8. apríla 2018

Jarná nálada...

Aj keď ružová farba asi nepatrí k typickým jarným farbám, neviem... urobila som si  dečku v tejto farbe tak, ako som ju videla v časopise   a neľutujem. 


nedeľa 25. marca 2018

Podplamenník

Zvrchu chrumkavý a vo vnútri mäkký koláč s fantastickou chuťou ponúkaný na jarmokoch sa dá veľmi jednoducho upiecť aj doma. Pekávali ho už naše prababičky a tie veru vedeli čo je dobré...😊 Už  bohaté obloženie slaninkou, cibuľou a syrom je zárukou, že to bude niečo výborné, čo si zamilujete. Uznajte, čo   môže byť nechutné na tejto kombinácii? K tomu všetkému ešte aj zasýti.



Suroviny: 500 g hladkej múky, 150 ml mlieka, 1 vajce, 1/2 kocky čerstvého droždia (20-30 g), 2 uvarené zemiaky, 1 KL soli, 3 PL oleja.

Obloženie: 1 kyslá smotana, 200-250 g prerastanej slaninky, 2 cibule, 140 g syru Niva.

Postup: Urobila som si kvások z trochy vlažného mlieka a droždia. Múku som preosiala do misky, pridala som soľ, pretlačené uvarené zemiaky, olej, vajce a kvások. 
Vypracovala som cesto a nechala som ho prikryté na teplom mieste vykysnúť. Ešte raz som ho prepracovala a nechala kysnúť asi 15 minút. 

Pripravila som si suroviny na obloženie.
Nakrájala som nadrobno slaninku, cibuľu som očistila a nakrájala na väčšie kúsky. Plech som dobre vytrela masťou.

Vykysnuté cesto som rozvaľkala na veľkosť plechu. 
Potrela som ho dobre kyslou smotanou, rozložila som slaninu, cibuľu, nastrúhala som syr a ešte som pokvapkala zvyškom smotany. 
Nechala som podplamenník  chvíľu podkysnúť. 

Piekla som pri teplote 180 stupňov 25 minút, potom som teplotu zvýšila na 190 stupňov a dopekala som do zlatista. Trvalo to dosť dlho asi 25 minút, záleží od rúry. 



streda 21. marca 2018

Výborné orechové ružičky

Takto som si dovolila premenovať recept z relácie "Tajomstvo mojej kuchyne". Urobila som to hlavne kvôli tomu, že recept na osie hniezda už mám  TU  a tiež preto, lebo po upečení mi orechové kolieska naskladané tesne vedľa seba vo forme  pripomínali ružičky. Nech je už  názov receptu taký alebo onaký, na výslednej chuti sa nič nezmení. Vynikajúce...



Suroviny: 350 g polohrubej múky, 1 PL práškového cukru, 5 žĺtkov, 1 kocka droždia (40 g), mlieko podľa potreby, asi 100 ml, štipka soli.
Cesto je robené bez tuku. Vôbec to nevadí. Vláčnosť mu dodá maslová plnka a preliatie smotanou.

Plnka: 150 g masla, 150 g práškového cukru 3 PL orechov (ja som dala 6 PL a štipku škorice).

Na poliatie: 1 šľahačková smotana (250 ml), 2 balíčky vanilínového cukru.

Postup: Urobila som kvások z droždia    1 KL kryštálového cukru, 1 KL polohrubej múky a trochy vlažného mlieka. 
(Zdalo sa mi veľa droždia   na tak málo múky, preto som použila  menej).

Do misky som preosiala múku, cukor, pridala som soľ, žĺtky a vykysnutý kvások. Podľa potreby som prilievala vlažné mlieko. 
Vypracovala som vláčne cesto. Prikryla som ho a nechala kysnúť.

Na plnku som zmiešala maslo (stačilo by  aj menej), cukor a prisypala som orechy a trochu škorice. 

Okrúhlu formu s priemerom 26 cm som vytrela maslom. 
(Dobre je použiť vyššiu formu. Ja mám sklenenú formu plytšiu, tak niektoré kolieska pri pečení "prekúkali" cez kraj formy. 😊

Vykysnuté cesto som ešte prepracovala a potom rozvaľkala na obdlžník približne 30x32 cm.
Cesto som natrela plnkou a stočila som do závinu. Nakrájala som 16 koliesok, toľko sa mi vmestilo do formy. Ukladala som ich tesne vedľa seba. Nechala som chvíľu podkysnúť.


Piekla som pri teplote 180 stupňov 15 minút. Vybrala som formu z rúry a preliala časťou smotany zmiešanej s vanilínovým cukrom. Opakovala som prelievanie ešte dvakrát asi po 7 minútach a po poslednom preliatí som dopiekla ešte do zlatohneda asi 10 minút.



Moja ochutnávky...urobila som si k tomu banánové mlieko 😋


DOBRÚ CHUŤ! 

pondelok 12. marca 2018

Prežili...

Keď ich vo februári zasypal sneh a prišli silné mrazy bola by som ich išla hádam aj zakryť 😊 
Teraz som si už celkom istá, že prežijú zimu aj napriek tomu, že vystrčia svoje jemné biele hlávky ešte v čase, keď je vonku poriadna zima.
Dočítala som sa o nich na tejto stránke pár zaujímavostí. 

Stačilo pár dní oteplenia, sneh sa pobral do nenávratna a slniečko ich prebudilo ku kvitnutiu.
Dnes sú už takéto krásne...


Trasené rezy

Sobota u nás, bola trochu "oslavná". Zišli sme sa najbližšia rodina. Aká by to bola oslava bez dobrého zákuska. 
Trasenú tortu všetci doma poznáme a pozná ju hádam každý. Upravila som teda recep aby bolo všetkého dosť na plech a aby mohli byť namiesto torty rezy. 
A  boli to obrovské rezy 😊 Piškótové cesto ktoré som použila ma prekvapilo najviac. Krásne narástlo a bolo vláčne. Nečakala som to. Určite by stačilo upiecť ho z menšej dávky surovín, možno 2/3 by stačili... Urobila som  radšej aj väčšiu dávku krému.  Šľahačky nie je nikdy dosť, aspoň čo sa mňa týka, tak som aj tej dopriala. 
Konečný výsledok bol takýto...



Suroviny: 6 vajec, 260 g práškového cukru, 150 ml oleja, 150 ml mlieka, 300 g polohrubej múky, 1 prášok do pečiva.

Krém: 3 mandarinkové kompóty (jedna konzerva mala 312 g), 3 šľahačkové smotany (po 250 ml), 3 Olé vanilkové pudingové prášky (puding bez varenia), 1 PL kakaa, 1 PL práškového cukru.

Šľahačka: 3 balíčky práškovej šľahačky, 450 ml mlieka, 3 PL práškového cukru, 2 stužovače šľahačky.

Postup: Žĺtky som vyšľahala s práškovým cukrom na penu. Postupne som pridávala striedavo olej a mlieko. Vyšľahala som hustú bledú penu. 
Ručne vareškou som primiešala postupne múku zmiešanú s práškom do pečiva, striedavo s vyšľahaným tuhým snehom z bielkov a štipky soli. 
Hlboký plech  (32x38 cm) som vyložila papierom na pečenie a rozotrela som cesto. Piekla som pri teplote 180 stupňov 25 minút. 

Krém: Robila som ho na dvakrát. Použila som misku-kysku, ale môže byť akákoľvek, len nech sa dá dobre uzatvoriť.

2 mandarinkové kompóty som zliala, mandarinky som nakrájala na menšie kúsky. 
Šťavu (bolo jej vyše 200 ml) som zmiešala s 2 šľahačkovými smotanami (500 ml), pridala som 2 pudingové prášky a nakrájané mandarinky. 
Misku som zatvorila a obsah som dobre zatrepala kým nevznikol hustý krém. 

1 mandarinkový kompót som zliala, tiež som mandarinky nakrájala. 
Do šťavy (bolo jej 100 ml) som primiešala 1 šľahačkovú smotanu (250 ml), 1 pudingový prášok, 1 PL kaka a 1 PL práškového cukru a mandarinky. 
Misku som zatvorila a dobre pretrepala.

Šľahačka: Do mlieka som prisypala šľahačku v prášku a stužovače šľahačky.  Prešľahala som, potom som dosladila a vyšľahala do tuha. 

Vychladnuté cesto som prevrátila a stiahla papier. Opäť som ho prevrátila na plytký plech. Natrela som najskôr bledý krém, vložila som do chladničky a zatiaľ som pripravila tmavý krém. Natrela som ho na koláč. Nechala som v chladnička pár hodín a potom som natrela šľahačku a dozdobila nastrúhanou čokoládou.