nedeľa 19. augusta 2012

Kysnutý slivkový koláč

Slivkový koláč s posýpkou, môže byť niečo lepšie? U mňa koláč č. 1. Ešte teraz si viem predstaviť tú chuť z detstva, keď som takéto koláče jedávala u starkej. Sliviek plná záhrada a keď prišiel čas ich dozrievania to bolo krásne obdobie. V kotli na dvore sa varil pravý tmavý a hustý slivkový lekvár, vôňa sa šírila až k susedom. Popri tom sa piekol koláč dobre hrubé cesto obložené slivkami s bohatou posýpkou...na to sa veru zabudnúť nedá.

Dnes už sú slivky skoro vzácne ovocie, zo záhrad vymizli kvôli chorobe a kúpiť v obchode pravé "bystrické" ako sme ich volali neviem či je možné.
No nevadí, nech sú už  akékoľvek,  hlavne že sú slivky a  z nich výborný koláč. 😋



Suroviny:  700 g polohrubej múky, 3 PL práškového cukru, 2 vajíčka, 1 žĺtok, 120 g palmarínu, 1 kocka droždia (42 g),  5 dl mlieka (podľa potreby, stačí aj menej), soľ.


Na obloženie: slivky, vanilkový cukor, škorica mletá, kryštálový cukor, strúhanka.

Posýpka:  300 g polohrubej alebo hrubej múky, 200 g práškového cukru, 200 g masla (Hery).

Postup:  Najskôr si urobím kvások z trochy vlažného mlieka, droždia, 1 KL kryštálového cukru a 1 KL múky. Zvyšok múky preosejem do misky, pridám soľ, cukor, kvások, v mlieku rozmiešané vajíčka a žĺtok a vlažný tuk (miesto tuku sa dá použiť aj olej, vtedy dávam 5 PL alebo 80 g tuku zmiešam s 2 PL oleja). 
Vypracujem vláčne cesto a dám ho kysnúť. Po nakysnutí znovu premiesim  a nechám ešte kysnúť (robím to so všetkými kysnutými cestami). 
Kým cesto kysne, urobím si posýpku. Zmiešam múku s cukrom a nakrájam tuk, ktorý prstami rozdrobím a spájam so sypkými surovinami na mrveničku-hrudky. Posýpku vložím do chladničky. Slivky vykôstkujem a rozpolím. 

Vykysnuté cesto rozdelím na dve časti a každú zľahka rozvaľkám a prenesiem na vymastený plech. Na plechu posypem cesto jemne strúhankou, uložím slivky reznou stranou hore. Každú slivku  posypem troškou vanilkového  cukru, kryštálového cukru (ak sú slivky sladké nemusí byť)  a škoricou. Na celý povrch koláča nasypem posýpku. 
(Posýpky je dosť veľa čo nám doma nevadí ale kto nechce aby boli koláče posypané veľmi, stačí urobiť posýpku z menšej dávky). 
Koláče na plechu nechám ešte podkysnúť a vložím do vyhriatej rúry Pečiem pri teplote 180 stupňov 30 - 35 minút.


utorok 14. augusta 2012

Pletenie z papiera II.


...konečne hotový...

koš využívame   na uskladnenie pletených ponožiek, samozrejme tie sú pletené z vlny :) .








malý košíček je mojou prvotinou...






.


















a niečo do kúpeľne...zásobník na toaletný papier a
košíček na drobnosti

streda 8. augusta 2012

Šišky z relácie Tajomstvo mojej kuchyne

Od vtedy, ako som urobila šišky podľa tohto receptu prvykrát, ubehlo už veľa času. Šišky boli dobré, tak ich robím stále a nevyhľadávam nový recept. 

Suroviny: 500 g hladkej múky, 100 g polohrubej múky, 42 g droždia, 2 celé vajíčka, 2 žĺtky, 3 PL oleja, 3 PL rumu, 2 PL práškového cukru (nie kopcovité), 3 dcl mlieka, kôra a šťava z 1/2 citróna, lekvár.

Postup: Urobila som si kvások z trošky vlažného mlieka, droždia a 1 KL kryštálového cukru. Do kvásku som priliala mlieko, vajíčka, žĺtky a cukor. Šľahala som metličkou, postupne som pridávala citrónovú šťavu, kôru, rum a olej, prisypala som múku. 
Cesto je vláčne nie pevné. Dala som ho vykysnúť a ešte raz som ho premiesila a nechala chvíľu kysnúť. 
Pomúčila som si dosku a cesto som rozvaľkala na hrúbku asi 1,5 cm, hrnčekom som vykrajovala kolieska. Nechala som ich podkysnúť. 
V kastróli som si rozohriala olej a vložila šišky - musia v oleji plávať a nesmú byť natesno lebo by nemali miesto na napúchnutie. Kastról prikryjem a pražím do zlatista nie na prudkom ohni. Potom odokryjem, šišky obrátim a z druhej strany ich pražím už neprikryté. Tieto šišky sú čisté bez náplne. 
(Samozrejme sa dajú robiť aj tak, že sa vykrojí koliesko naplní lekvárom a prikryje sa druhým kolieskom. Kraje pritlačiť a vyformovať buchtičku). My máme radšej keď je lekvár navrchu. Preto na šiškách vytlačím jamku pred tým ako ich vkladám do oleja a až po vypražení plním lekvárom, alebo snehovou penou. 

Pena: bielka čo mi ostali z cesta vyšľahám na hustý sneh spolu s práškovým cukrom a primiešam lekvár podľa chuti. 


pondelok 6. augusta 2012

Osie hniezda

Aj osy by sa oblizovali z týchto sladkých koláčikov plných orechov, kakaa a vône vanilky a škorice. 😋



Suroviny: 1 kg polohrubej múky, 3 žĺtky, 2 PL kryštálového cukru, 1 vanilkový cukor, 1 kocka droždia (42 g), 1 prášok do pečiva (nemusí byť), 150 g Palmarínu, 5 dl mlieka, soľ, vajíčko na potretie.

Náplň:
Orechová: 200 g mletých orechov, 200 g práškového cukru, 2 bielky, hrozienka, škorica, vanilkový cukor.

Škoricová:  200 g masla (môže byť aj Palmarín) 8 KL škorice, 8 - 10 PL práškového cukru .   
Kakaovo-škoricová: 200 g masla (môže byť Palmarín), 200 g práškového cukru, 2 - 3PL kaka, 2 KL škorice.

Postup: Z trochy vlažného mlieka a droždia urobím kvások. Preosejem múku a zmiešam ju so soľou, cukrom, vanilkovým cukrom, s práškom do pečiva a pridám kvások. Začnem miesiť cesto (robím to najradšej rukou), prilievam rozpustený vlažný tuk a vlažné mlieko. Mlieko pridávať postupne podľa potreby, niekedy stačí aj menej ale niekedy múka vpije viac tekutiny tak treba pridať aj viac mlieka. V mlieku si rozmiešam aj žĺtky. 
Vypracujem vláčne nelepivé cesto a prikryté nechám kysnúť. Po čiastočnom nakysnutí opäť premiesim, robím to pri každom kysnutom ceste a nechám znovu kysnúť. Potom cesto zľahka rozvaľkám na plát asi 0,5 cm - 1 cm hrubý a natriem náplňou. Stočím do závinu a krájam na kolieska 1,5 - 2 cm široké. Reznou stranou kladiem na plech vyložený papierom na pečenie. Na plechu potriem rozšľahaným vajíčkom a nechám chvíľku podkysnúť. Pečiem pri teplote 160 stupňov 15 minút a potom teplotu zvýšim na 180 stupňov a dopekám asi 15 - 20 minút.
Suroviny na náplne sú uvedené na celú dávku  cesta. Ja robievam z polovičnej dávky cesta orechové a z druhej časti cesta kakaovo-škoricové hniezda. Upravím si preto množstvo surovín na náplne na polovicu.

Prípava náplní: pri orechovej vymiešam bielky s cukrom a pridám ostatné suroviny, ak je plnka veľmi hustá, zriedim ju mliekom. 
Náplň kakaovú a škoricovú pripravím vymiešaním všetkých surovín na hladký krém.


Jabĺčková štrúdľa z lístkového cesta

Aj takto sa dá upiecť štrúdľa,  veľmi jednoduchá ale dobrá ...

Suroviny: 1 mrazené lístkové cesto, 450 g očistených na malé kúsky nakrájaných jabĺčok, 200 g kryštálového cukru, 70 g nasekaných orechov, škorica, vanilkový cukor, hrozienka, 10 okrúhlych piškót, vajíčko na potretie.

Postup: Lístkové cesto som rozvaľkala  na tenký plát, nastrúhala som naň 5 piškót, rozložila som jabĺčka, posypala cukrom, vanilkovým cukrom škoricou, orechami a zvyšné piškóty som nadrobno nakrájala, posypala som ešte hrozienkami. 
Plát som zrolovala a položila na plech vyložený papierom na pečenie. Vrch štrúdli som potrela rozšľahaným vajíčkom. Piekla som pri teplote 180 stupňov asi 50 minút.