streda 5. decembra 2012

Ľadovky

Pod týmto názvom mám recept od mojej bývalej kolegyne už vyše 30 rokov. 

Boli to krásne časy keď som ako mladá neskúsená obdivovala všetky tie dobroty čo dokázali napiecť moje fantastické kolegyne. Vždy priniesli na koštovku keď niečo nové napiekli a najviac bolo toho práve na Vianoce. Samozrejme nechýbal aj napísaný recept a tak sa pomaly moja zbierka rozrastala. 

Keď boli deti malé, robievala som tieto medové kolieska takmer každé Vianoce. Deti ich mali radi, lebo sú mäkučké a sladučké. Potom som si dala pár rokov prestávku a tohto roku som sa k nim vrátila znovu...




Suroviny: 500 g hladkej múky, 200 g práškového cukru, 250 g Hery, 100 g mletých vlašských orechov, 2 PL medu, menej ako 1/2 KL mletej škorice, 1 KL nie kopcovitá sódy bikarbóny, šťava a kôra z citróna.

Krém: 0,25 l mlieka, 30 g hladkej múky, 2 žĺtky, 30 g práškového cukru, 1 vanilkový cukor, 150 g masla, 120 g práškového cukru.

Postup: Do múky pridám cukor, orechy, tekutý med, škoricu, sódu bikarbónu, šťavu a kôru z citróna a premiešam. Pridám nakrájaný tuk a spracujem na cesto. Cesto nechám 30 minút odpočívať. Potom ho rozvaľkám na pomúčenej doske na hrúbku asi 4 mm a vykrajujem kolieska. Ukladám ich na plech vyložený papierom na pečenie a pečiem pri teplote 175 stupňov 12-13 minút.
Kým vychladnú pripravím si krém.

Krém: V mlieku rozmiešam múku, žĺtky, 30 g práškového cukru, vanilkový cukor a uvarím kašu. Za občasného premiešania ju nechám vychladnúť. Maslo vymiešam so 120 g práškového cukru a prišľahávam k nemu vychladnutú kašu. Dobre prešľahám.
Do stredu kolieska natriem trochu lekváru, najlepší je ríbezlový alebo malinový a okolo zdobičkou nastriekam krém. Ak je krému veľa, dám aj do stredu. Prikryjem krém kolieskom a dám stuhnúť. Potom už len namáčam do čokoládovej polevy a zdobím. 



pondelok 3. decembra 2012

Gaštanové kocky

U nás doma je veľmi obľúbená gaštanová torta. Mali sme väčšiu rodinnú oslavu a jedna torta by nebola stačila. Rozhodla som sa preto, že si recept upravím a urobím ho ako zákusok. Vyšlo  to....

Suroviny:  8 vajíčok, 160 g práškového cukru, 5 PL oleja, 160 g hladkej múky,  štipka prášku do pečiva, 2 PL kaka.

Krém: 600 ml mlieka, 60 g Zlatého klasu, 2 žĺtky, 200 g kryštálového cukru, 300 g masla a 500 g gaštanové pyré.

Šľahačka: 3 práškové šľahačky Dr. Oetker, 4,5 dl mlieka,  2 PL práškového cukru, 1 Smeta-fix - prášok na stuženie šľahačky.

Postup: Z bielkov a práškového cukru vyšľahám tuhý sneh. Po jednom pridávam žĺtky a po lyžiciach olej, vždy dobre zašľahám. Zľahka už len vareškou zamiešam múku zmiešanú s kakaom a s troškou prášku do pečiva. Cesto roztriem na plech vyložený papierom na pečenie, ktorý jemne potriem olejom. Upečené cesto sa potom po vychladnutí dobre oddelí od papiera. Pečiem pri 175 stupňoch 17-18 minút.

Krém: V  mlieku rozmiešam Zlatý klas a žĺtky. Pridám cukor a dám variť. Za stáleho miešania uvarím kašu. Nechám vychladnúť za občasného pomiešania. Vymiešam maslo s rozmrazeným gaštanovým pyré a potom po častiach zašľahám vlažnú kašu.
  
Šľahačku urobím podľa návodu: v mlieku rozmiešam smeta-fix, prisypem šľahačku a vyšľahám, pridám cukor a znovu šľahám kým nie je šľahačka tuhá.
Na vychladnutý upečený plát natriem krém a dám stuhnúť. Potom natriem šľahačku a posypem čokoládou.




Dobošové rezy

Pravé dobošové rezy by mali byť z piškótových plátov. Doteraz som ich jedla len také aj keď sa musím priznať, že som ich nerobila. Keď som objavila recept na tieto z vaľkaného cesta, vyskúšala som ich a  už asi pri nich zostanem. S cestom sa dobre pracuje, plnka sa dá tiež obmieňať, obidva krémy sú dobré, treba si len vybrať.




Suroviny: 750 g hladkej múky, 300 g práškového cukru, 3 celé vajíčka, 100 g masla (Hera), 1 prášok do pečiva, 1a 1/2 dcl mlieka.

Krém: 1 l mlieka, 3 čokoládové pudingy Dr. Oetker, 2 vanilkové cukry, 400 g masla, 2 PL kakaa,  trochu rumu.
alebo
Krém II. 1 l mlieka, 3 balíčky Zlatého klasu, 2 vanilkové cukry, 400 g masla, 100 g várovej čokolády, 2 Pl kaka, trochu rumu.

Postup: V mlieku rozšľahám vajíčka a prilejem k preosiatej múke, ktorú zmiešam s cukrom a práškom do pečiva, pridám zmäknutý nakrájanú tuk. Vypracujem vláčne cesto.  Potom cesto rozdelím na 6 rovnakých častí. (Zvyknem si ich rozvážiť) Rozvaľkám každú na veľkosť 36x 27 cm a pláty postupne pečiem na plechu vyloženom papierom na pečenie. Pečiem pri teplote 175 stupňov 9 minút. Pláty po upečení presuniem na dosku, môžu sa dávať aj na seba, nezlepia sa. Nechám vychladnúť.

Krém: Z mlieka, vanilkových cukrov a pudingu (alebo Zlatého klasu pri kréme II.) uvarím puding a nechám za občasného miešana vychladnúť, kým nie je vlažný - nesmie byť horúci. Zatiaľ vymiešam maslo s rozpustenou čokoládou a kakaom. Pridávam po častiach puding a dobre šľahám. Nakoniec pridám podľa chuti rum, ale nemusí byť. Ak sa mi zdá krém veľmi málo sladký, pridám trochu práškového cukru. 
Jednotlivé pláty pretieram krémom a ukladám na seba. Koláč zaťažím a dám stuhnúť. Pláty pekne odmäknú. Potom polejem čokoládovou polevou. Tú urobím zo 100 - 150  g várovej čokolády a 100 g Cery. Rozpustím všetko nad parou a nakoniec pridám pár kvapiek oleja aby bola čokoláda lesklá. 



pondelok 26. novembra 2012

Lahôdkový šalát

Veľmi rada robievam šaláty a nielen  salámové a cestovinové ale aj zeleninové. Prvykrát som tento šalát jedla u mojej sesternici, prekvapila ma jeho sladkastá chuť vďaka ananásu ktorý v ňom bol. Veľmi mi chutil a preto som si  vypýtala  recept. Urobila som ho a rodina bola spokojná tiež, a tak  je od vtedy  u nás doma veľmi obľúbený. Vyskúšajte :)

Suroviny:  425 ml sterilizovanej kukurice,  580 ml  ananásového kompótu - kúsky, 3 nastrúhané jablká, 2 väčšie póry a 1 menší, 200 g šunkovej salámy, 5 natvrdo uvarených vajíčok, 1veľký pohár (420 ml) majolenky,  100-150 g tvrdého syra (podľa chuti obyčajného alebo údeného).

Postup:  Do misky dávam suroviny postupne podľa toho ako sú uvedené v recepte. Najskôr kukuricu bez nálevu, ananás bez šťavy, ak sú veľké kusy tak ho treba nakrájať. Póriky nakrájam na kolieska, salámu na pásiky,  vajíčka nakrájam na kocky.  Zalejem majolenkou a na vrch nastrúham syr. Misku prikryjem a dám do chladničky do druhého dňa. Potom všetko dobre premiešam a šalát je hotový. 

Dobrú chuť!

Poznámka: Neviem z akého dôvodu je to v recepte uvedené takto, že až po niekoľkých hodinách sa všetko premieša... ja už robím šalát tak, že hneď všetko spolu premiešam a nechám postáť pár hodín v chladničke, nevidím žiadny rozdiel v chuti. Suroviny si upravujem podľa počtu stravníkov a chuti. 




piatok 16. novembra 2012

Koláčik bez pečenia

Objavila som doma konzervu karamelového kondenzovaného mlieka Salko,  ktorá  kričala: "Urob zo mňa niečo!" Tak som urobila. Kúpila som keksíky. Z mrazničky som vybrala zvyšok krému, ktorý mi zostal z nedávno  pečených venčekov.  Všetko som skombinovala a bol z toho  chuťovo celkom zaujímavý koláčik. 

Suroviny: 1 konzerva karamelového mlieka Salko, vanilkový krém, 4 a 1/ balíčka keksov Indián a 1 a 1/2 balíčka keksov Marína, čokoláda.

Postup: Na vhotný podnos som rozložila po 5x3 keksíky Indián. 

Natrela som vanilkovým krémom, položila som znovu keksíky Indián. 

Tie som  potrela  karamelom a prikryla  Marína keksíkmi, ktoré som  potrela  vanilkovou plnkou. 

Na plnku som  uložila keksíky Indián tak, že som každý potrela karamelom a potretou stranou kládla na vanilkovú plnku. 

Vrch som zaťažila a vložila na pár hodín do chladničky. Potom som ešte celý vrch  potrela karamelom a nastrúhala som čokoládu.

Striedanie keksíkov a plniek je samozrejme ľubovolné...podľa množstva plnky sa dá uložiť aj viac vrstiev. 

Vanilkový krém:  350 ml mlieka, 1 vanilkový cukor, 80 g kryštálového cukru, 40 g Zlatý klas alebo vanilkový puding.  
V troche mlieka rozmiešať Zlatý klas, zvyšok mlieka variť s vanilkovým cukrom a kryštálovým cukrom. 
Do vriaceho priliať mlieko so Zlatým  klasom a uvariť kašu. 
Nechať ju za občasného premiešania vychladnúť a zmiešať so 125 g masla. 
Ak treba,  dosladiť práškovým cukrom.