štvrtok 1. augusta 2013

Buchty na pare

"Konečne sa mi podarili"....😃 takto som reagovala, keď som doparila posledné buchty. Možno sa vám to zdá smiešne pretože nemáte problém pri robení buchiet ale ja som mala...teda aspoň dúfam, že môžem povedať v minulom čase a že ich už budem robiť kedykoľvek nám prídu na chuť. Robila som ich pred rokmi asi dvakrát a vždy mi pri parení klesli, čo sa mi nepáčilo aj keď na chuti to nebolo poznať. Preto som radšej buchty kupovala...veru,  taká som ja bola pohodlná 😊 Dnes som sa po rokoch znova odhodlala a vyšlo to.

Suroviny:  Rozpis je na 20 buchiet 
500 g polohrubej múky, 20 g droždia, 300 ml vlažného mlieka, 1 vajce, 40 g práškového cukru, štipka soli.

Na plnenie: podľa chuti, v mojom prípade to bola čokoláda - pre syna a marhule (môžu byť aj zavárané) pre nás ostatných.

Na posýpku: mak, cukor, čokoláda a maslo na poliatie.

Postup: Z trošky mlieka, droždia, 1 KL kryštálového cukru a 1 KL polohrubej múky som si urobila kvások. Zvyšok múky som preosiala, pridala som soľ, cukor. Vo zvyšku mlieka som rozšľahala vajíčko. Hotový kvások som dala do múky, pridávala som mlieko a vypracovala som cesto. Nechala som ho kysnúť. 
Vykysnuté cesto som rozvaľkala na plát 32x40 cm a nakrájala na štvorce 8x8 cm. Do stredu som položila 1 a 1/2 kocky várovej čokolády alebo polovičku marhuly. Samozrejme sa dá použiť aj lekvár. Vytvarovala som buchtu. Buchty som nechala ešte podkysnúť. 
Do väčšieho hrnca som naliala vodu, asi tak do 1/3, na vrch hrnca som uviazala utierku a počkala som, pokiaľ sa voda nezačala variť,  potom som plameň  stiahla aby sa veľmi nevarila ale aby sa para  vytvárala. Na utierku som uložila buchty ďalej od seba  - mne vyšli štyri, zakryla som ich vyššou miskou a nastavila som si minútky na 11-12 minút. Ani som neskúšala pozrieť skôr aby náhodou zase neklesli...😊 Hotové buchty som vybrala, kládla na misku,  popichala vidličkou a poliala maslom. Na tanieri som ich znovu poliala maslom, posypala mletým makom a práškovým cukrom.

Druhú polovicu buchiet plnených čokoládou som poliala čokoládovým krémom. 
Pripravila som ho tak, že som rozpustila maslo, vo vode som rozmiešala Zlatý klas,  tak od oka podľa toho aké chcem množstvo krému (na zahustenie) a podľa toho akú hustú chcem čokoládu, kakao (2 PL). Všetko som povarila, treba miešať, radšej na miernom plameni aby to neprihorelo a nakoniec som pridala podľa chuti kryštálový cukor a kúsok čokolády na varenie (3-4 kocky). 


pondelok 29. júla 2013

Ríbezľový zákusok

A tu je ďalší ríbezľový... Piekla som ho prvykrát ale neľutovala som že som recept vyskúšala. Zákusok nie je náročný na prípravu, jeho svieža kyslo-sladká chuť je veľmi príjemná...



Suroviny: 150 g Hery, 130 g práškového cukru, 5 žĺtkov, 1 vanilkový cukor, 220 ml vlažného mlieka, 1-2 KL citrónovej šťavy, 410 g hrubej múky, 1 prášok do pečiva, aspoň 800 g očistených umytých ríbezlí (môže byť aj viac).

Sneh: 5 bielkov, 240 g kryštálového cukru, 2 PL maizeny - Solamyl, posekané orechy - podľa chuti (vlašské, lieskovce, mandle).

Postup: Vyšľahala som zmäknutú Heru s práškovým a vanilkovým cukrom na krém. Postupne som prišľahávala žĺtky, citrónovú šťavu, mlieko a nakoniec múku zmiešanú s práškom do pečiva. 
Cesto som rozotrela na hlboký plech vytretý tukom a vysypaný múkou -  rozmerov 32x38 cm (vnútorný rozmer). Predpiekla som ho v rúre pri teplote 180 stupňov asi 20 minút. Plech som vybrala a kým trochu cesto vychladlo, pripravila som si sneh.

Bielky som vyšľahala so štipkou soli na sneh, pridala som cukor a šľahala som kým nebol sneh hustý. Pridala som Solamyl a ešte som chvíľu šľahala. Sneh musí byť pekný lesklý a krémový. 

Na predpečené cesto som rozložila ríbezle. Ja som ich trochu posypala cukrom aby neboli veľmi kyslé. Natrela som na ne sneh, posypala posekanými orechami a dala som piecť. Najskôr som piekla pri teplote 165 stupňov 15 minút a potom som teplotu zvýšila na 170 stupňov a dopekala som do zlatista asi 15 minút.

Poznámka: Snehová vrstva  mohla byť aj hrubšia... nabudúce by som pridala aspoň o 1 vajíčko viac. Na zákusok sa môže použiť aj iné ovocie: maliny, jahody, marhule... 




streda 24. júla 2013

Tvarohový trhanec

Aby som sa zavďačila aj deťom, keďže je streda a to musí byť u nás niečo sladké na obed, urobila som  ich obľúbený tvarohový trhanec. 


Suroviny: 2 tvarohy (500 g), 100 g masla (Hera), 160 g práškového cukru, 4 vajíčka, 2 vanilkové cukry, 2 dl mlieka, soľ, citrónová kôra, 1/2 KL prášku do pečiva, 160 g hrubej múky, hrozienka.

Postup: Vymiešala som  maslo s cukrom  a štipkou soli. Postupne som pridávala  žĺtky, vanilkové cukry, citrónovú kôru, aj pár  kvapiek citróna.  Chvíľu som  miešala. Potom som primiešala tvaroh, pridávala som  mlieko a múku s práškom. Nakoniec som  zľahka primiešala sneh. Cesto som rozotrela  na plech vymastený a vysypaný múkou, na vrch som rozložila hrozienka a vložila som do rúry vyhriatej  na  teplotu 175 stupňov. Piekla som  asi 35 - 40 minút. 
Upečené cesto som vidličkou potrhala na kúsky.
Na tanieri som posypala práškovým cukrom. Trhanec sa môže   podávať aj poliaty kompótovou šťavou a s ovocím. 

Poznámka: S prípravou cesta sa netreba až tak "hrať". Ja všetko miešam len ručne vareškou. Keďže je masla málo, dosť ťažko sa to spája s cukrom ale dá sa, treba aby bolo maslo mäkké. Časť cukru sa môže vyšľahať aj s bielkami. Pečiem na hlbokom plechu vnútrajší rozmer 32x38 cm. Po upečení je cesto nízke.