streda 2. októbra 2013

Moja žemlovka

Keďže je dnes streda u nás doma to znamená "sladký obed". Tentokrát som urobila žemlovku. Robievam ju s tvarohovo-jablkovou plnkou,  lebo taká nám chutí najviac.

Tu je môj recept...

Suroviny: 8-9 rožkov (z predošlého dňa), 250 g hrudkového tvarohu, jabĺčka, vanilkový cukor, škorica mletá, hrozienka, mlieko, práškový a kryštálový cukor, 1 vajíčko, mlieko, maslo, strúhanka na vysypanie formy.

Postup: Oválnu formu z jenského skla (priemer v ovále má 28 cm)  vytriem maslom a vysypem strúhankou. Rožky nakrájam na kolieska a  namáčam do mlieka. Vyložím nimi dno a boky misky. 
Tvaroh zmiešam s práškovým cukrom (podľa chuti) a vanilkovým cukrom.  Zamiešam vajíčko a hrozienka. Tvarohovú plnku natriem na rožky a prikryjem ďalšou vrstvou nakrájaných a v mlieku namočených  rožkov. Jabĺčka očistím a nastrúham, pridám kryštálový cukor (tiež podľa kyslosti jabĺčok a chuti) a škoricu. Množstvo jabĺčok dávam podľa toho akú hrubú chcem mať plnku. Prikryjem  opäť kolieskami v mlieku namočených rožkov. Kúsok masla rozpustím a polejem vrchné rožky. 
(Keď sa mi nechce rozpúšťať maslo pokladiem malé tenké plátočky masla). Misku prikryjem a pri teplote 190 stupňov pečiem približne 35 minút. Potom odokryjem a zapekám do chrumkava. 


pondelok 30. septembra 2013

Zebra torta tvarohovo-ovocná

Konečne som  vyskúšala zebra korpus na ktorý som sa už dávno chystala... a bola som s ním veľmi spokojná. Korpus krásne narástol bol vláčny a aj keď v pôvodnom recepte bol len poliaty čokoládou, zdalo sa mi to veľmi jednoduché, tak som rozmýšľala  ako ho ešte vylepšiť. A  myslím si, že sa mi to celkom podarilo...😊



Suroviny: 5 vajíčok, 250 g práškového cukru, 1 vanilínový cukor, 120 ml vody, 150 ml oleja, 310 g hladkej múky, 1 prášok do pečiva, 2 PL kakaa.

Krém: 250 g krémového tvarohu, 1 kyslá smotana (200 g), 1 šľahačková smotana (180-200 ml), 180 g práškového cukru, 1 želatinový stužovač Dr. Oetker za studena, 350 g mrazeného ovocia - použila som zmes lesného ovocia, 3-4 PL kryštálového cukru, 50 ml vody, 2 KL Zlatého klasu.

Postup: Žĺtky som vyšľahala so 150 g  práškového  cukru a vanilínovým cukrom na penu. Postupne som  pridávala  vodu a olej a šľahala som do hustej peny. 
Z bielkov a 100 g práškového cukru som vyšľahala tuhý sneh a striedavo s múkou zmiešanou s práškom do pečiva som zľahka primiešavala k žĺtkovej zmesy. 
Cesto som rozdelila na polovicu a do jednej časti som primiešala kakaa. 
Tortovú formu s priemerom 26 cm som vyložila papierom na pečenie, boky formy som potrela jeme olejom a začala som dávať cesto. Vždy do stredu striedavo 2 PL bledého, 2 PL tmavého cesta... 
Formu som vložila do predhriatej rúry a piekla som pri 180 stupňoch asi 50 minút, treba skúšať. Korpus som po vychladnutí prekrojila na polovicu a pripravila som si krém.

Príprava krému: Zmiešala som tvaroh, kyslú smotanu a cukor. Primiešala som vyšľahanú šľahačkovú smotanu. 
Želatinový stužovač som pripravila podľa návodu na obale a primiešala som do tvarohovej hmoty, dobre som všetko  vymiešala metličkou do hladka.
Mrazené ovocie som chvíľku povarila aj s cukrom a zahustila som Zlatým klasom rozpusteným vo vode. Nechala som vychladnúť.

A už som len plnila. Najskôr tvarohový krém, na to ovocný a zvyšok som dala na vrch. Tortu som dala na pár hodín stuhnúť do chladničky. 

Nech Vám chutí! 😋


pondelok 23. septembra 2013

Koláč z kyslého mlieka II.

V knižke "Jedlá z mlieka a mliečnych výrobkov" som objavila trochu odlišný recept na koláč, ktorý už na blogu mám.  Nedalo mi a vyskúšala som aj tento. Neviem či to bolo len moje zdanie, ale chutil mi viac lebo  bol taký čokoládový.  

Suroviny: použila som 200 ml šálku
3 šálky (600 ml) kyslého mlieka alebo zakysanky, 3 šálky (600 ml ) polohrubej múky, 1 a 1/2 šálky (350 ml) práškového cukru, 2 PL kaka, 100 ml oleja, 2 KL nie kopcovité sódy bikarbóny, 1 vajce, 50 g nasekaných vlašských orechov, 50 g nasekaných hrozienok (môžu byť aj celé), 50 g nasekanej horkej čokolády.

Postup: Zmiešala som preosiatu múku so sódou bikarbónou a kakaom. V kyslom mlieku som rozmiešala cukor, vajce a olej. Priliala som k múčnej zmesy, dobre som vymiešala. Nakoniec som primiešala orechy, hrozienka a čokoládu a nechala som cesto 10 minút postáť.

Hlboký plech (vnútorný rozmer 32x38 cm) som vytrela tukom a vysypala hrubou múkou. Vyliala som naň cesto a piekla som pri teplote 180 stupňov 25 minút. 

Vychladnutý koláč som potrela lekvárom a poliala polevou. 
Môže sa čokoládovou. (100 g čokolády  vymiešať s 50 g Cery - miešať nad parou).

Ja som urobila kakaovú  polevu: 160 g Cery, 160 g práškového cukru, 2-3 PL kaka, 2 PL Solamylu, 3 PL mlieka.
V kastróliku rozpustím tuk a pridám všetky zmiešané sypké suroviny, premiešam a pridám aj vlažné mlieko. Miešam na miernom ohni  na hladkú polevu privediem k bodu varu a odstavím. Ak sa poleva zdá zrazená, pridám ešte po troche mlieko a dobre vymiešam do hladka.  Poleva sa môže pripravovať aj nad parou.