štvrtok 17. júla 2014

Buchty s lekvárom

Kto by ich nepoznal...výborné so slivkovým lekvárom a posypané práškovým cukrom. 




Z uvedeného množstva surovín  vyjde 50 buchiet. Komu sa to zdá veľa, môže si urobiť z polovičnej dávky.

Suroviny: 1 kg polohrubej múky, 120 g práškového cukru, 200 g Hery, 2 vajíčka, 450 ml mlieka, 42 g droždia, citrónová kôra a šťava,  štipka soli, 400 g slivkového lekváru, 1 vajíčko na potretie buchiet.

Postup: Urobila som si kvások z trochy teplého mlieka, 1 KL kryštálového cukru, 1 KL múky a droždia. Múku som preosiala do misky spolu s práškovým cukrom, dala som soľ a citrónovú šťavu. Vo zvyšku vlažného mlieka som rozmiešala žĺtky. Heru som rozpustila a nechala vychladnúť aby nebola horúca. Z bielkov som vyšľahala sneh. 
Keď bol kvások hotový, priliala som ho do misky s múkou a zamiešala spolu. Prilievala som mlieko, pridala som asi 1 PL citrónovej šťavy, všetko som dobre premiesila a postupne som prilievala tuk. 
Keď bolo všetko spojené - cesto bolo pevnejšie, pridala som sneh a dobre som ho do cesta zapracovala. Tým cesto zmäklo a dobre sa dalo vypracovať. Misku som zakryla a nechala som kysnúť 45 minút, potom som opäť cesto premiesila a ešte som dala kysnúť asi 20 minút. 
Dosku som posypala múkou, cesto som rozvaľkala na hrúbku 0,5 cm, nakrájala som na kúsky 8x8 cm, na každý som dala lekvár a stočila som do buchty. Boky som potrela olejom a kládla som ich na vyolejovaný plech. Buchty na plechu som nechala ešte chvíľu podkysnúť, potrela som ich rozšľahaným vajíčkom a dala som piecť. 
Buchty som piekla pri teplote 180 stupňov 35 minút. Vychladnuté som posypala práškovým cukrom.





utorok 15. júla 2014

Tvarohovo-malinová rýchla torta


Ďalšia z mojich obľúbených rýchloviek...





Suroviny: 250-300 g malín (môžu byť aj mrazené), 3 KL Zlatého klasu, 2 jemné krémové tvarohy (500 g), 2 šľahačkové smotany, 3-4 PL práškového cukru, alebo podľa chuti, 1 vanilínový cukor, 1 želatinový stužovač Dr. Oetker, piškóty, malinový sirup, kakao alebo granko.

Postup:  Pripravila som si tortovú formu. 
Dno aj boky som vystlala potravinovou fóliou. Na dno aj boky som uložila okrúhle piškóty.

Maliny som varila-dusila s cukrom (podľa chuti), pridala som Zlatý klas a miešala som chvíľu kým masa zhustla tak, aby sa dala natrieť.  

Nechala som vychladnúť. 

Zmiešala som tvarohy, cukor, vanilínový cukor, šľahačkové smotany  a šľahala som na hustý krém. 


Pripravila som želatínový stužovač podľa návodu na obale a primiešala som ho k tvarohovo-smotanovému  krému. 


Piškóty na dne formy som pokvapkala sirupom, natrela som malinovým rôsolom. 
Na to som vyliala tvarohový krém. Poukladala som ešte maliny a vrch som posypala grankom a kakaom. 

Tortu som dala na niekoľko hodín do chladničky aby stuhla. 


štvrtok 10. júla 2014

Prechádzka medzi ružami...

Ani tento rok ma nesklamali a bohato zakvitli moje najobľúbenejšie a najobdivovanejšie spomedzi všetkých kvetov...
















Tak ako všetky takmer naraz zakvitli, postupne aj odkvitli. Zrezala som ich a lupienky som usušila. Aspoň tak si zachovám ich vôňu. 😊