štvrtok 17. júla 2014

Buchty s lekvárom

Kto by ich nepoznal...výborné so slivkovým lekvárom a posypané práškovým cukrom. 




Z uvedeného množstva surovín  vyjde 50 buchiet. Komu sa to zdá veľa, môže si urobiť z polovičnej dávky.

Suroviny: 1 kg polohrubej múky, 120 g práškového cukru, 200 g Hery, 2 vajíčka, 450 ml mlieka, 42 g droždia, citrónová kôra a šťava,  štipka soli, 400 g slivkového lekváru, 1 vajíčko na potretie buchiet.

Postup: Urobila som si kvások z trochy teplého mlieka, 1 KL kryštálového cukru, 1 KL múky a droždia. Múku som preosiala do misky spolu s práškovým cukrom, dala som soľ a citrónovú šťavu. Vo zvyšku vlažného mlieka som rozmiešala žĺtky. Heru som rozpustila a nechala vychladnúť aby nebola horúca. Z bielkov som vyšľahala sneh. 
Keď bol kvások hotový, priliala som ho do misky s múkou a zamiešala spolu. Prilievala som mlieko, pridala som asi 1 PL citrónovej šťavy, všetko som dobre premiesila a postupne som prilievala tuk. 
Keď bolo všetko spojené - cesto bolo pevnejšie, pridala som sneh a dobre som ho do cesta zapracovala. Tým cesto zmäklo a dobre sa dalo vypracovať. Misku som zakryla a nechala som kysnúť 45 minút, potom som opäť cesto premiesila a ešte som dala kysnúť asi 20 minút. 
Dosku som posypala múkou, cesto som rozvaľkala na hrúbku 0,5 cm, nakrájala som na kúsky 8x8 cm, na každý som dala lekvár a stočila som do buchty. Boky som potrela olejom a kládla som ich na vyolejovaný plech. Buchty na plechu som nechala ešte chvíľu podkysnúť, potrela som ich rozšľahaným vajíčkom a dala som piecť. 
Buchty som piekla pri teplote 180 stupňov 35 minút. Vychladnuté som posypala práškovým cukrom.





utorok 15. júla 2014

Tvarohovo-malinová rýchla torta


Ďalšia z mojich obľúbených rýchloviek...





Suroviny: 250-300 g malín (môžu byť aj mrazené), 3 KL Zlatého klasu, 2 jemné krémové tvarohy (500 g), 2 šľahačkové smotany, 3-4 PL práškového cukru, alebo podľa chuti, 1 vanilínový cukor, 1 želatinový stužovač Dr. Oetker, piškóty, malinový sirup, kakao alebo granko.

Postup:  Pripravila som si tortovú formu. 
Dno aj boky som vystlala potravinovou fóliou. Na dno aj boky som uložila okrúhle piškóty.

Maliny som varila-dusila s cukrom (podľa chuti), pridala som Zlatý klas a miešala som chvíľu kým masa zhustla tak, aby sa dala natrieť.  

Nechala som vychladnúť. 

Zmiešala som tvarohy, cukor, vanilínový cukor, šľahačkové smotany  a šľahala som na hustý krém. 


Pripravila som želatínový stužovač podľa návodu na obale a primiešala som ho k tvarohovo-smotanovému  krému. 


Piškóty na dne formy som pokvapkala sirupom, natrela som malinovým rôsolom. 
Na to som vyliala tvarohový krém. Poukladala som ešte maliny a vrch som posypala grankom a kakaom. 

Tortu som dala na niekoľko hodín do chladničky aby stuhla. 


štvrtok 10. júla 2014

Prechádzka medzi ružami...

Ani tento rok ma nesklamali a bohato zakvitli moje najobľúbenejšie a najobdivovanejšie spomedzi všetkých kvetov...
















Tak ako všetky takmer naraz zakvitli, postupne aj odkvitli. Zrezala som ich a lupienky som usušila. Aspoň tak si zachovám ich vôňu. 😊

streda 9. júla 2014

Babičkin rýchly ovocný koláč II.

Upravila som recept na  Babičkin rýchly ovocný koláč a  koláčik  zmenil nielen vzhľad ale aj chuť. 



Suroviny: 400 g polohrubej múky, 150 g práškového cukru, 2 vajíčka, 1 vanilínový cukor, 1 prášok do pečiva, 8 PL oleja, 5 PL mletých orechov, 350 ml mlieka, ovocie - maliny a ríbezle.

Posýpka: 100 g Hery, 100 g práškového cukru, 150 g hrubej múky, trochu mletej škorice, 1 PL mletých orechov.

Postup: Najskôr som urobila posýpku. Všetky suroviny som prstami rozdrobila na posýpu. Odložila som ju do chladničky. 

Múku som preosiala do misky spolu s práškovým cukrom. Pridala som vanilínový cukor, prášok do pečiva a orechy. Do vlažného mlieka som zamiešala olej a vajíčka. Vliala som do sypkej zmesy a dobre som zamiešala. 
Cesto som vyliala na vymastený a hrubou  múkou vysypaný plech. 
Ovocie, použila som maliny a ríbezle som zmiešala s práškovým cukrom a rozložila som po povrchu cesta. Posypala som posýpkou a dala som piecť do rúry vyhriatej na 180 stupňov. Piekla som asi 35 minút. 



nedeľa 6. júla 2014

Segedínsky guláš v tlakovom hrnci s domácou knedľou

A nielen segedín ale aj všetky ostatné jedlá z mäsa ktoré treba dusiť, pripravujem už vyše dvadsať rokov v tlakovom hrnci. Stáť pri hrnci, miešať mäso a podlievať ho aby  mi neprihorelo to ja nepoznám...:) Varenie je jednoduchšie a hlavne rýchlejšie a pri dodržaní bezpečnostných predpisov aj bezpečné. Aspoň dúfam, že ma môj hrniec nikdy nesklame. :)
Ako sa pripravuje segedínsky guláš netreba skúseným gazdinkám pripomínať, ale keďže sú medzi nami aj stále nové, mladé a neskúsené gazdinky a nielen ženy ale aj chlapi vareniachtiví, povedala som si, že pridám aj môj recept ako robím guláš ja.



Suroviny: 1 kg bravčového mäsa plece alebo stehno, l kg  kyslej kapusty, mletá červená paprika, malá konzerva paradajkového pretlaku, sladká smotana, hladká múka na zahustenie, masť (olej), cibuľa, cesnak, mletá rasca, soľ, čierne mleté korenie. 

Postup: Do tlakového hrnca dám rozpustiť masť (na prípravu gulášov používam radšej masť ako olej ale môže sa dať samozrejme aj olej). Pridám očistenú a nadrobno nakrájanú cibuľu. Opražím do zlatista, pridám pretlačené 3 strúčiky cesnaku, soľ, mletú rascu  a chvíľu pražím. Potom zaprášim mletou  paprikou a hneď dám na kocky nakrájané mäso. Dobre premiešam, osolím, okorením a chvíľu dusím kým mäso nepustí šťavu - miešam. 

Ďalej sa dá postupovať tak, že mäso zalejem vodou, zatvorím hrniec a nechám dusiť 15-20 minút, potom hrniec po odsyčaní pary otvorím, dám kapustu, znova ho zatvorím a dusím všetko ešte 15 minút. 
Alebo sa dá postupovať aj tak, že k mäsovému základu pridám hneď aj kapustu, zalejem vodou, hrniec zatvorím a všetko spolu dusím 25-30 minút. Robila som už aj tak aj tak.

Keď je mäso a kapusta dostatočne mäkká (ak nie treba čas dusenia upraviť), pridám paradajkový pretlak, ďalší pretlačený cesnak,  chvíľu nechám povariť a už len zahustím sladkou smotanou zmiešanou s hladkou múkou. Nechám chvíľu povariť, dochutím soľou, prípadne korením a odstavím. 





Domáca knedľa

Robiť knedľu doma som začala až teraz. Vždy som sa bála že sa mi nepodarí, a preto som ju radšej kupovala. Rodina však čím ďalej tým viac protestovala, a tak som sa rozhodla, že ju teda vyskúšam urobiť a uvidím, či budú spokojní alebo sa vrátime ku kupovanej.... bola som rada, že sa knedľa podarila a chutila.

Suroviny: na 3 knedle - 750 g polohrubej múky, 3/4 kocky droždia, 190 ml vody, 190 ml mlieka, 1 vajce, 2 PL oleja, 1 KL soli, 1 KL cukru. 

Postup: Z droždia, cukru  a 1 dl vlažného mlieka som urobila kvások. Múku som preosiala do misky, zmiešala som so soľou. Vlažné mlieko a vodu som zmiešala, rozšľahala som v tekutine vajce a olej. Kvások som dala do múky, priliala som tekutinu a vypracovala som cesto. Prikryté som nechala kysnúť. Potom som ho rozdelila na 3 časti - asi po 400 g, vytvarovala som knedle, nechala som podkysnúť a parila som 25 minút v parnom hrnci. Podložku v hrnci som potrela olejom aby sa knedľa neprilepila. Skôr ako som ju uparenú vybrala popichala som ju, vybrala z hrnca a potrela vrch olejom.