štvrtok 19. marca 2015

Tradičné kysnuté záviny

... s bohatou makovou alebo orechovou plnkou...čo už môže byť lepšie...



Suroviny: 1 kg polohrubej múky, 150 g práškového cukru, 100 g masla (Hera), 50 g oleja, 3 žĺtky, 50 g droždia, vanilínový cukor, 600 ml mlieka, citrónová kôra, trošku soli.

Plnka maková: 250 g maku, 200 g práškového cukru, vanilínový cukor, 100-150 ml mlieka alebo vody, citrónová kôra, škorica.
(Robila som všetky štyri záviny len makové, pripravila som si dvojitú dávku surovín.)
Do mlieka dám cukor a povarím. Potom prisypem mak, vanilínový cukor, škoricu a citrónovú kôru. Chvíľu povarím. Ak je plnka veľmi hustá tak pridám ešte mlieko alebo vodu. Plnka by mala  byť taká aby sa dala rozotierať na cesto. Plnku nechám vychladnúť.
Makové koláče sú výborné aj s pridaním nastrúhaných jabĺčok alebo odkôstkovaných višní alebo čerešní. 

Plnka orechová: 250 g mletých orechov, 180 g práškového cukru, vanilínový cukor, škorica, voda.
Pripraviť tak ako makovú, časť orechov sa môže nahradiť aj strúhankou. 

Postup: Do zohriatej preosiatej  múky pridám soľ, preosiaty cukor, vanilínový cukor, postrúhanú citrónovú kôru, vykysnutý kvások (droždie rozmiešam v troche teplého mlieka s trochou cukru a múky), rozpustené maslo a olej, žĺtky rozmiešané v troche mlieka. Za postupného prilievania zvyšku mlieka vypracujem cesto. 
Nechám ho vykysnúť na teplom mieste. Potom cesto rozdelím na 4 časti, vypracujem na bochníky a necham ešte chvíľu podkysnúť. Každé cesto natenko rozvaľkám a naplním plnkou. Zakrútim do závinu, preložím na plech vyložený papierom na pečenie. 
Záviny nechám ešte podkysnúť, potriem rozšľahaným vajíčkom s trochou vody a cukru, popichám vidličkou a dám piecť. Zo začiatku pečiem pri teplote 190 stupňov asi 10-13 minút a potom teplotu znížim na 175 stupňov a dopekám 25 minút. Ak záviny veľmi tmavnú tak prikryjem papierom a tak pečiem. 
Vychladnuté záviny pokrájam a pocukrujem.



utorok 17. marca 2015

Karamelové rezy

Názov pre tieto rezy nie je veľmi výstižný. Plnka nebola až tak karamelovo výrazná ako som si predstavovala ale rezy boli mäkké a chuťovo dobré. Recept je už veľmi starý a v čase, keď tieto rezy piekla moja bývalá kolegyňa od ktorej recept mám, neexistoval ešte karamelový puding a krémy sa robievali prevažne  s použitím múky.  
V budúcnosti by som skôr urobila plnku s použitím karamelového pudingu. 





Suroviny: 420 g hladkej múky, 150 g práškového cukru, 110 g Hery, 2 žĺtky, 7 PL mlieka, 1 KL sódy bikarbóny.

Krém: 200 g kryštálového cukru, 100 ml  teplej vody, 750 ml mlieka, 5 PL hrubej múky, 250 g masla, 200 g práškového cukru.

Postup: Z múky, cukru, Hery, žĺtkov, sódy bikarbóny a mlieka som vypracovala cesto. Rozdelila som ho na 3 časti. Každú časť som rozvaľkala na veľkosť plechu a piekla som na papieri na pečenie pri teplote 180 stupňov 8 minút.

Príprava krému: Najskôr som upálila kryštálový cukor - karamel, priliala som vodu (pozor, uvolní sa horúca para) a miešala som kým sa karamel nerozpustil. V mlieku som rozmiešala múku, vliala som ju do karamelu a uvarila som kašu. Kým kaša chladla za občasného premiešania, vymiešala som maslo s práškovým cukrom a potom som postupne primiešala aj karamelovú kašu. 

Pláty som natrela krémom, spojila. Zákusok som dala do chladničky stuhnúť a potom som vrch poliala čokoládovou polevou. 




sobota 28. februára 2015

Listovala som v  starých ročníkoch časopisu "Dorka", myslím, že dnes už neexistuje. 

"Dorku"  kupovala roky moja svokrička a veľa krásnych vecí z nej aj urobila. Bolo jej ľúto vyhodiť toľko čísiel, tak mi ich dala. Ja som sa samozrejme potešila.  Množstvo inšpirácii na pletenie, hačkovanie, vyšívanie ale aj šitie tam teraz nachádzam, že neviem čo mám skôr robiť...😃 

Vybrala som si podložky pod poháre. Zdajú sa mi praktické lebo častokrát zanechávajú poháre odtlačky na stole a teraz už nebudú. 









Jablková štrúdla z cukrárne Lidla

Ničo rýchle na zahryznutie...





Suroviny: 1 lístkové cesto, 200 ml mlieka, 1 vanilkový pudingový prášok, 1 vanilkový cukor, 3 PL kryštálového cukru, 1 KL škorice, 2-3 jabĺčka, hrozienka,  vajíčko na potretie, nasekané orechy .

Postup: Uvarila som puding z mlieka, cukru a pudingového prášku. Kým sa chladil, očistila som jabĺčka a pokrájala na menšie kúsky. 
Lísktové cesto, mala som chladené kúpené, som rozložila aj s papierom hneď na plech. Naznačila som si tretiny a do strednej som dala vychladnutý puding. Na puding som rozložila jabĺčka, posypala som ich škoricou, trochou cukru, orechami  a hrozienkami. Bočné cesto z jednej aj druhej strany som nakrájala asi na 2-3 cm pásy smerom k stredu - k plnke. Na koncoch som cesto preložila smerom k plnke - uzavrela som a nakrojené pásy som prekladala cez plnku krížom cez seba. 
Závin som potrela rozšľahaným vajíčkom a posypala som orechami. Piekla som pri teplote 180 stupňov 25-30 minút do zlata. Hotovú vychladnutú štrúdľu som posypala práškovým cukrom.


Takto vyzerala štrúdla pred pečením



nedeľa 15. februára 2015

Valentínske rezy

Aj keď Valentínsky sviatok nejako veľmi neuznávam ale aj napriek tomu vždy dostanem nejakú tú drobnosť, povedala som si, že pre mojich najdrahších aspoň niečo upečiem.

V chladničke som objavila tvaroh, kyslú smotanu, vajíčka sú vždy tam, v mrazničke bola krabička zamrazených jahôd od vlaňajšieho leta.
Základ bol, už len čo z toho? Zalistovala som teda v receptoch a vybrala som tri v ktorých boli použité moje dostupné suroviny. Recepty som  skombinovala a vznikol takýto svieži a dobrý zákusok. Keďže bol určený na Valentína, tak som ho podľa toho aj pomenovala.



Suroviny: 4 vajíčka, 200 g polohrubej múky, 200 g práškového cukru, 10 PL oleja, 10 PL horúcej vody, 1/2 prášku do pečiva.

Jahodový krém: mrazené jahody, cukor, 50 ml vody, 3-4 KL kopcovité Zlatého klasu.

Pudingový krém: 1 l mlieka, 3 Zlaté klasy, 300-320 g kryštálového cukru, 250 g jemného tvarohu, 200 g kyslej smotany.

Šľahačka: 300 ml mlieka, 2 balíčky práškovej šľahačky,  trochu  cukru, stužovač šľahačky.

Postup: Vyšľahala som žĺtky s cukrom, postupne som prilievala olej a vodu. Šľahala som kým masa nezbelela a nezhustla. Primiešala som múku s práškom do pečiva a už len zľahka vareškou tuhý sneh z bielkov. 
Cesto som vyliala na plech vyložený papierom na pečenie (plech 32x38 cm - vnútro). Piekla som pri teplote 180 stupňov 20 minút. Z upečeného cesta som stiahla papier a nechala som ho vychladnúť.

Jahodový krém: Jahody som dala variť s trochou cukru - podľa chuti, keď už boli rozvarené, zahustila som ich Zlatým klasom zmiešaným s vodou. Varila som kým nevznikla hustejšia kaša. Teplú som ju natrela na upečené  a vychladnuté cesto.

Pudingový krém: Odliala som časť mlieka a rozmiešala v ňom Zlaté klasy. Zvyšok mlieka som dala variť s cukrom. Do vriaceho som zamiešala odobraté mlieko so Zlatým klasom a uvarila som hustý puding. Puding som preliala do misky a za občasného miešania som ho nechala vychladnúť. Potom som primiešala šľahačom tvaroh a kyslú smotanu. 

Krém som natrela na vychladnutú jahodovú vrstvu a dala som stuhnúť do chladničky. Nakoniec som natrela vyšľahanú šľahačku (podľa návodu pripraviť) a posypala som grankom. Opäť som vložila do chladničky aby aj šľahačka stuhla.


A už som zákusok len nakrájala a ochutnala...fakt je dobrý...😋

Dobrú chuť!