nedeľa 24. apríla 2016

Dobrý orechovo-čokoládový zákusok

Náš víkendový zákusok bol opäť z lineckého cesta. Tentokrát som na  plnku použila mleté vlašské orechy a čokoládu. Vznikla celkom zaujímavá chuť. 



Cesto: 600 g hladkej múky, 2 KL prášku do pečiva, 2 vanilínové cukry, 2 PL práškového cukru, 400 g masla (použila som 200 g Hery a 200 g masla), 2 vajíčka.

Plnka: 4 vajíčka, 200-250 g práškovhé cukru, 160 g mletých orechov, trochu škorice, 50 g nastrúhanej horkej čokolády, lekvár na potretie cesta.

Postup: Zo surovín som vypracovala cesto. Cesto som zabalila do fólie a odložila na hodinu do chladničky. 
Potom som cesto rozdelila na dve časti. 
Jednu časť cesta som rozvaľkala a za pomoci valčeka preniesla do tukom vytretého a múkou vysypaného plechu (32x38 cm). 
Potrela som tenkou vrstvou lekváru. Rozotrela som plnku a prikryla druhou časťou rozvaľkaného cesta. 
Trochu som vrchné cesto popritláčala a nahusto popichala špáratkom, aby mala para kade unikať pri pečení. Piekla som pri teplote 170 stupňov 40 minút.

Plnka: Žĺtky som vymiešala s práškovým cukrom,  primiešala som orechy a trošku škorice. Bolo to dosť husté tak som priliala trošku mlieka. Nastrúhala som čokoládu a nakoniec som primiešala sneh z bielkov. 




piatok 15. apríla 2016

Krkovička na šampiňónoch a kari

Náš včerajší obed... :)





Suroviny:  krkovička bez kosti, soľ, korenie na pečené mäso, kari korenie, mletá rasca, čerstvé šampiňóny, čerstvá kápia (môže byť aj nakladaná v olejovom náleve), cibuľa, smotana na varenie, hladká múka.

Postup:  Krkovičku som nakrájala na plátky, osolila som ju, posypala korením na pečené mäso,  kari a  uložila som do vyolejovaného pekáča, podliala som vodou. Pekáč som prikryla alobalom a  piekla pri 220 stupňoch do takmer mäkka. 
(Kľudne môže byť mäsko mäkšie lebo ďalej sa len krátko zapeká).

Kým sa mäsko pieklo, pripravila som si suroviny na obloženie mäsa. 

Šampiňóny som očistila a nakrájala na plátky. Na oleji som opražila cibuľu nakrájanú na mesiačiky, pridala som šampiňóny, mletú rascu, soľ a dusila som do polomäkka. Občas som premiešala a podliala troškou vody. Pretože som použila nakladanú kápiu, pridala som ju až na konci dusenia. Hotovú zmes som rozložila na upečené plátky mäsa a celé som zaliala sladkou smotanou na varenie do ktorej som zamiešala 3 KL hladkej múky. (Ak nemáte sladkú smotanu, dá sa použiť aj kyslá ale treba ju zriediť mliekom). Odokryté mäsko som dala ešte zapiecť do zlatista.

Dobrú chuť!



štvrtok 14. apríla 2016

Tvarohový koláč s malinami z maslového cesta

Jemnú,  lahodnú a voňavú chuť tomuto koláču dodáva nielen použitá plnka z tvarohu a ovocia, ale hlavne maslo z ktorého je cesto pripravené. Ja som použila mrazené maliny ale určite aj s iným ovocím bude koláč chutný. 


Suroviny:  (rozpis je do tortovej formy s priemerom 26 - 28 cm)
300 g polohrubej múky, 200 g masla, 100 g práškového cukru, 1 vanilínový cukor, 2 žĺtky, 1/2 balíčka prášku do pečiva, citrónová kôra a 1 PL mlieka.

Plnka ovocná: mrazené alebo čerstvé ovocie, v mojom prípade maliny asi 300-400 g, cukor podľa potreby, na zahustenie 2 KL Zlatého klasu (alebo Solamyl).

Plnka tvarohová: 250 g tvarohu, použila som hrudkový, 1 vanilínový cukor, 3 PL práškového cukru (alebo podľa chuti).

Drobenka na vrch koláča: 100 g polohrubej múky, 100 g práškového cukru, 50-100 g masla. Suroviny spolu spojiť prstami tak, aby vznikla posýpka - drobenka.

Postup: Zo surovín   som vypracovala cesto. Zabalila som ho do potravinovej fólie a odložila do chladničky najmenej na 30 minút. Potom som cesto rozvaľkala na veľkosť formy tak, aby bolo aj po bokoch formy asi 3-4 cm. Cesto som dala do tukom vytretej a múkou vysypanej formy. 

Najskôr som rozotrela tvarohovú plnku, ktorú som pripravila zmiešaním všetkých uvedených surovín a na ňu som rozložila vychladnutú malinovú plnku. Pripravila som ju tak, že som maliny s cukrom rozvarila a zahustila Zlatým klasom rozmiešaným asi v 50 ml vody. 

Cesto po okraji formy bolo vyššie tak som ho pritlačila na plnku. Na celý vrch som rozdelila posýpku. (Na posypanie som použila ešte mandľové lupienky ale nie je to potrebné).

Koláč som piekla pri teplote 180 stupňov asi 40-45 minút.

nedeľa 10. apríla 2016

Vrecká na bylinky

Dlho mi veru trvalo, kým som povyšívala tieto bylinkové motívy. Aj keď rada tvorím,  nerada robím niečo veľmi dlho a tak mám vždy rozrobených  viac vecí. Podľa toho na čo mám práve chuť, tak buď hačkujem, štrikujem alebo vyšívam. Pokiaľ nič z toho čo robím  nie je až tak dôležité,  s dokončením sa neponáhľam. Tak to bolo aj s týmito výšivkami. Teším sa, že som ich nielen dovyšívala ale aj ušila  vrecúška. Teraz už budú len čakať na to, kým ich v lete naplním vysušenými bylinkami. 









štvrtok 31. marca 2016

Bielková roláda

A zase mi ostati  bielky z pečenia a varenia, a tak som hľadala čo z nich... Našla  som medzi mojimi receptami roládu z bielkov s čokoládovým krémom. Rozhodla som sa pre ňu len s tým rozdielom, že som použila krém kokosový. Nielen na pohľad ale aj chuťovo je táto roláda iná ako roláda pečená aj so žĺtkami. Keďže sa žĺtky do cesta nedávajú, po upečení je bledá a aj kvalita cesta je pevnejšia. Pri stáčaní sa mi na kúsku aj nalomila ale našťastie po natretí krémom sa nalomenina stratila, pekne stuhla a dala sa bez problémov aj nakrájať. 




Suroviny: 6 bielkov, 170 g práškového cukru, 170 g hrubej múky (dala som polohrubú), 60 g rozpusteného vlažného masla, 1 KL prášku do pečiva.

Z bielkov som vyšľahala sneh, prisypala som cukor a šľahala som kým nebol tuhý. Už len vareškou som zamiešala zľahka múku zmiešanú s práškom do pečiva a nakoniec maslo. Cesto som rozotrela na plech vystlaný papierom na pečenie, ten som jemne potrela olejom. Piekla som pri 180 stupňoch do ružova asi 10-12 minút. Upečené cesto som hneď prevrátila na pocukrovanú utierku, stiahla som papier a roládu som stočila. Nechala som ju vychladnúť. Potom som ju pozorne roztočila, natrela malinovým lekvárom, krémom a stočila som ju. Časť krému som si nechala aj na potretie rolády, môže  byť aj v hrubšej vrstve potretá. Nakoniec som roládu posypala kokosom a dala do chladničky dobre stuhnúť. 

Krém: v recepte - 400 ml mlieka, 2 PL hrubej múky, 2 žĺtky, 80 g čokolády na varenie, 80 g práškového cukru, 150 g masla.
V časti mlieka rozmiešať múku a žĺtky. Zvyšné mlieko, rozlámanú čokoládu a cukor variť. Do vriaceho priliať mlieko so žĺtkami a múkou a variť na hladkú kašu. Do vychladnutej primiešať maslo.

Krém kokosový: použitý v mojej roláde - 300 ml mlieka, 2 PL hladkej múky, 1 vanilínový cukor, 120 g kokosu, 200 g masla, 160 g práškového cukru, kokos na posypanie.
V časti mlieka som rozmiešala múku, zvyšné som dala variť aj s vanilínovým cukrom. Do vriaceho som pridala odobraté mlieko s múkou a varila som do husta, prisypala som kokos a ešte chvíľu som všetko spolu povarila. Vymiešala som maslo s cukrom a primiešala som po častiach aj vychladnutú kašu.