utorok 17. mája 2016

Maslová bábovka

Kúskom bábovky ku kávičke nemôžete  nič pokaziť.  Keďže receptov na bábovku je neúrekom, stále skúšam upiecť  inú a  zatiaľ nám všetky chutili.  Aj táto maslová nesklamala.  Voňala po masle a bola dlho vláčna.


Suroviny: 250 g masla, 220 g práškového cukru, 1 vanilínový cukor, 5 vajec, 300 ml mlieka, 500 g polohrubej múky, 1 prášok do pečiva, 2 PL kakaa, 1 PL rumu, trochu mlieka. škorica.

Postup: Bábovkovú formu som vytrela tukom a vysypala múkou.  Maslo som vymiešala s cukrom a vanilínovým cukrom do peny. Primiešala som po jednom žĺtky, striedavo som prilievala mlieko a prisýpala múku zmiešanú s práškom do pečiva. Zľahka som primiešala sneh z bielkov. Dve tretiny cesta som dala do bábovkovej formy. V hrnčeku som zmiešala kakao, rum, škoricu a pridala som trochu mlieka aby vznikla kašička. Primiešala som ju k zvyšku cesta. Cesto som potom naliala do formy a trochu som ho premiešala s bielym cestom. Bábovku som piekla pri teplote 170 stupňov asi hodinu.  






Pečené zemiaky na kyslej kapuste

...a keby len na kyslej kapuste ale aj so slaninkou a klobáskou :) Veru sme dnešný obed vychutnali a určite aj dosť kalórii telu dodali 😂

Suroviny: zemiaky, kyslá kapusta, klobáska na pečenie, alebo údené mäso, prerastaná oravská slaninka, cibuľa, cesnak, soľ, mletá rasca.

Postup: Zemiaky som očistila, umyla a nakrájala na kolieska. Očistila som cibuľa a cesnak, nakrájala som ich na plátky.  Nakrájala som aj klobásu na kolieska a slaninu na prúžky. Pekáč som naolejovala, na dno som dala  kyslú kapustu, posypala som ju časťou cibule, cesnaku a slaninky. Nasledovala vrstva zemiakov, posolila som ich, posypala rascou, rozložila som klobásu, zvyšok cibule a cesnaku. Všetko som zakryla ďaľšou  vrstvou zemiakov, posolila som ich a posypala som zvyškom slaninky. Podliala som trochou vody. Pekáč som prikryla alobalom, popichala som ho aby mohla unikať para a piekla som kým nezmäkli zemiaky pri teplote 200 stupňov. Potom som alobal odstránila a zemiaky som zapekala pri vyššej teplote.

My máme radi keď sú upečené zemiaky chrumkavé, tak som počas zapekania všetko premiešala aby sa aj spodnejšie vrstvy mohli zapiecť. 

Dobrú chuť!



nedeľa 15. mája 2016

Makovec

Už samotný názov prezrádza, že je to koláč s makom. V tomto recepte, ktorý som našla v peknej knihe plnej výborných receptom na pečenie sú okrem maku použité aj lieskovce. Doma som mala len vlašské orechy, tak som pridala tie. Možno že s lieskovcami  by chutil makovec ešte lepšie ale ani s vlašskými nebol zlý. Na prípravu je  veľmi jednoduchý, vyskúšajte.


Suroviny: 400 g hladkej múky špeciál, 1 prášok do pečiva, 200 g kryštálového cukru, 1 vanilínový cukor, 100 g mletého maku, 100 g mletých lieskovcov (použila som vlašské orechy), 400 ml mlieka, 2 vajcia, 120 ml oleja.

Postup: Do misky som preosiala múku s práškom do pečiva, pridala som cukor, vanilínový cukor, mak a orechy. Zvlášť som v mlieku rozšľahala vajíčka s olejom a pridala  som k sypkým surovinám. 
Spolu som všetko dobre premiešala. 
Tortovú formu s priemerom 26 cm som vytrela tukom a vysypala múkou. (Môže sa piecť aj na plechu s menšími rozmermi 20x30 cm ale taký ja nemám, tak som piekle v tortovej forme). Pri teplote 170 stupňov som piekla 40-45 minút.
Vrch koláča pri pečení trochu popraskal. 

Vychladnutý makovec sa môže pocukrovať alebo poliať cukrovou polevou. 


  

utorok 10. mája 2016

Plnené šatôčky z lístkového cesta

Upiecť z kúpeného hotového lístkového cesta dokáže určite každý 😊 V mojej mrazničke aspoň jedno balenie nikdy nesmie chýbať. Možno ma teraz niektoré gazdinky odsúdia za to, že si ho neurobím doma sama, ale mne to zatiaľ takto vyhovuje.  Páči sa mi, že sa  dá cesto použiť na sladko ale aj na slano.  Tentokrát som kúpila dve chladené lístkové cestá že urobím tvarohový a makový závin. Nakoniec som sa rozhodla inak a ani neviem prečo, možno sa mi zdalo, že urobiť šatôčky je jednoduchšie... 




Suroviny: 2 balenia chladeného lístkového cesta, 1 vajíčko na potretie, nátierkové čokoláda, černicový lekvár (môže byť aj iný).

Postup: Cesto som rozbalila, nechala na papieri. Plát som nakrájala na štvorce asi 7,5x7,5 cm, do stredu som dala kávovú lyžičku čokolády, druhé cesto som plnila lekvárom. Preložila som cesto cez plnku do šatôčky, kraj som popritláčala vidličkou. Šatôčky som uložila na plech vyložený papierom na pečenie a potrela som ich rozšľahaným vajíčkom. Piekla som pri teplote 195 stupňov 15-20 minút.  



Šalát z tofu syra

Nedávno ma v časopise Život zaujal  recept na veľmi rýchly a hlavne  chutný šalát s použitím tofu. Uvedomila som si, ako dávno som z tofu nič nerobila. 
Pamätám si na časy, keď som ho prvykrát s nedôverou ochutnávala. Zachutil mi hneď ale bol problém kúpiť ho.  Dnes už patrí medzi bežne dostupné potraviny a hlavne zdravé. Aspoň tak to tvrdia odborníci. Vyrába sa zo sójových bôbov, obsahuje veľké množstvo bielkovín, vápnik, horčík, železo, vitamíny skupiny B a E. Jeho prednosťou je aj to, že neobsahuje cholesterol. 
Výhodou tofu je, že sa dá pripraviť bežnými kuchynskými postupmi či už varením, dusením, vyprážaním ale dá sa jesť aj bez tepelnej úpravy. 

Suroviny: 250 g tofu (použila som údené), 1 balenie mrazenej zeleniny - trojkombinácia hrášok, kukurica, mrkva, 1 jabĺčko, 1 cibuľa, 2 kyslé uhorky, 150 ml sójovej majonézy (použila som obyčajnú, sójovú som nedostala kúpiť).

Postup: Nakrájala som tofu na kocky, zeleninu som uvarila, jabĺčko som nastrúhala, nakrájala som aj cibuľu a uhorky. A už som len všetko zmiešala spolu aj s majonézou. Šalát som nechala odležať v chladničke.