utorok, 22. mája 2012

Jemný ríbezľový koláč

Suroviny: 240 g hladkej múky špeciál, 190 g hery, 3 PL kryštálového cukru, 1 žĺtok, 1/2 KL škorice,
Sneh:  500 g ríbezlí, 3 bielky, 130 g kryštálového cukru, 1 vanilkový cukor, citrónová šťava.

Postup:  Múku, heru, 3 PL cukru,  žĺtok a  škoricu spracujem na cesto. Nechám ho 30 minút odpočívať v chlade. Okrúhlu formu s priemerom 25 cm vytriem tukom a vysypem múkou. Cesto rozvaľkám a vložím do formy tak, aby bolo aj po obvode formy - vyvýšený kraj.  Vložím do rúry vyhriatej na 190 stupňov a pečiem asi 20 minút.
Z 3 bielkov, vanilkového cukru a kryštálového cukru vyšľahám tuhý sneh, prišľahám aj trochu citrónovej šťavy. Zľahka primiešam ríbezle. Sneh natriem na upečené horúce cesto a vložím do rúry zapiecť. Zapekám pri teplote 160 stupňov asi 15 minút a potom zvýšim teplotu na 180 stupňov a ešte zapekám asi 5-8 minút. Sneh by mal byť na vrchu pevný-chrumkavý a bledohnedý. 


3 komentáre:

  1. už sa teším na ríbezle! A krásny koláč a aj foto :-)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Ďakujem, je ozaj výborný aj ja sa teším na ríbezle aby som ho mohla upiecť.

    OdpovedaťOdstrániť
  3. veľmi chutný koláč , robievam podobný vydaril sa ti :-)

    OdpovedaťOdstrániť