utorok 22. mája 2012

Pizzové rožky

Tieto rožteky sú výborným občerstvením pre hostí. Plniť sa dajú rôzne, buď len syrom a šunkou, alebo slaninkou s cibuľou, môže sa použiť aj zelenina, cesnak... Ja ich robím najradšej s plnkou ktorú tu uvádzam.

Suroviny: 900 g hladkej múky, 450 ml mlieka, 75 g droždia, 2 KL kryštálového cukru, 220 ml oleja, 2 vajcia, 2 KL vegety, 2 KL oregana.

Plnka: 120 g tvrdého  syra, 120 g šunkovej salámy, 200 g prerastanej slaniny, kečup, korenie na pizzu.

Postup: Do trošky mlieka dám cukor a droždie. Nechám kysnúť - kvások. Zvyšok múky preosejem, pridám soľ, vegetu a oregano, potom pridám vykysnutý kvások, vo vlažnom mlieku rozšľahané 1 vajíčko a olej. Vypracujem lesklé cesto. 
Cesto nechám kysnúť. 
Ja robím kysnuté cestá tak, že keď vykysne, ešte raz ho prepracujem a znovu dám kysnúť. Zdá sa mi cesto potom lepšie. 
Vykysnuté cesto rozdelím  na 8 častí. Kažú časť rozvaľkám do kruhu, potriem kečupom, ktorý zmiešam s korením na pizzu (podľa chuti). Kruh rozrežem  na 8 častí. 
Vzniknú trojuholníky. Na širšiu časť trojuholníka  položím  kúsok šunkovej salámy, syra a slaniny. Stočím od širšej časti k tenšej, vytvarujem  rožtek a kladiem  na plech vyložený papierom na pečenie.
Rožteky potriem rozšľahaným vajíčkom, posypem strúhaným syrom, môže sa aj sezamom, nechám podkysnúť a pri teplote 180 stupňov upečiem.  Upečené rožteky ihneď potriem olejom zmiešaným so soľou a pretlačeným cesnakom.
 

1 komentár: