štvrtok 10. mája 2012

Tvarohové batôžky

Už ako dieťa som ich mala veľmi rada, doma sme ich často pekávali. Začala som ich aj ja piecť mojim deťom a pretože majú veľmi radi kysnuté buchty a aj tvaroh, tiež si ich obľúbili. Tým, že aj do cesta sa dáva tvaroh sú mäkké a veľmi chutné. Určite vyskúšajte a neoľutujete.



Suroviny: 500 g polohrubej múky, 250 g hladkej múky, 120 g práškového cukru, 3 dl mlieka, 2 vajíčka, 150 g jemného tvarohu, 120 g masla alebo hery, 1 vanilkový cukor, 30 g čerstvého droždia, (odhadom 3/4 kocky droždia), štipka soli.

Plnka: 500 g mäkkého  tvarohu, 160 g práškového cukru (ak treba aj viac), 1 vanilínový cukor, 1 žĺtok, (solamyl podľa potreby, ak treba na zahustenie tvarohu), škorica, vajíčko na potretie batôžkov.


Postup: Do mištičky rozdrobím droždie, zasypem 1 KL kryštálového cukru a 1 KL hladkej múky, zalejem vlažným mliekom a dám na teplé miesto. Preosejem  múku, cukor, pridám  soľ, tvaroh, vanilkový cukor a vykysnutý kvások. Prilejem vlažné  mlieko zmiešané s vajíčkami a rozpustené vlažné maslo. 
Vypracujem vláčne cesto.   Dobre vypracované cesto dám  kysnúť. Asi po 30 minútach ho opäť prepracujem a nechám ďalších 30 minút kysnút. 

Kým cesto kysne, pripravím si plnku: Zmiešam tvaroh, vanilkový cukor, žĺtok, práškový cukor a ak je plnka riedka, záleží od kvality tvarohu, zahustím Solamylom. Plnku dochutím štipkou škorice. Samozrejme môžu sa pridať aj hrozienka.
Vykysnuté cesto rozvaľkám na hrúbku 4 mm a  nakrájam na štvorce 7x7 cm. Na každý položím  tvarohovú plnku. Protiľahlé rožteky  spojím a trochu stlačím. Batôžky potriem olejom - boky, aby sa po upečení dali rozdeliť,  na plechu vrch potriem rozšľahaným vajíčkom a nechán ešte podkysnúť. Pečiem pri teplote 180 stupňov 15 minút, potom zvýšim teplotu na 185 stupňov a dopekám do zlatista, 10-15 minút.

Z dávky vyjde 54 batôžkov.




1 komentár:

  1. Evka, máš ich nádherné, rovnaké, ako cez kopirák! Ja veru tvarohové kysnuté robím len buchty. Musím urobiť zmenu a urobiť takéto batôžky.

    OdpovedaťOdstrániť