sobota, 14. júla 2012

Jemný ríbezľový koláč II

Recept na jemný ríbezľový koláč tu už mám a pretože mal úspech, vyskúšala som aj iný recept. A ani tento nesklamal.



Suroviny: 340 g polohrubej múky, 200 g smetolu, 2 žĺtky, 40 g práškového cukru, 2 PL mlieka, 400-500  g ríbezlí, 50-100 g mandľových lupienkov.


Sneh: 4 bielky, 160 g kryštálového cukru, pár kvapiek citrónovej šťavy

Postup: Z múky, smetolu, cukru, mlieka a žĺtok som vypracovala cesto, ktoré som dala do chladničky odpočinúť asi 30 minút. 
Okrúhlu formu som si vytrela tukom a vysypala múkou. Cesto som vložila do formy a priamo v nej rozvaľkala tak, aby malo vyvýšený kraj. Posypala som ho mandľovými lupienkami, ríbezľami (časť ríbezlí a lupienkov som nechala na posypanie) a trochou cukru. 
Vložila som do rúry vyhriatej na 180 stupňov a piekla 25 minút. 
Medzitým som vyšľahala sneh z bielkov, cukru a citrónovej šťavy. 
Koláč som vybrala a natrela sneh. Vrch som posypala ríbezľami ktoré som si nechala a mandľovými lupienkami. 
Dopiekla som najskôr pri nižšej teplote 160 stupňov 15 minút a potom som teplotu zvýšila na 180 stupňov a piekla som pokiaľ nemal sneh zlatiskú farbu.





1 komentár:

  1. vyzerá skvele , svieži koláčik aj u nás obľúbený :-))

    OdpovedaťOdstrániť