nedeľa 19. augusta 2012

Kysnutý slivkový koláč

Slivkový koláč s posýpkou, môže byť niečo lepšie? U mňa koláč č. 1. Ešte teraz si viem predstaviť tú chuť z detstva, keď som takéto koláče jedávala u starkej. Sliviek plná záhrada a keď prišiel čas ich dozrievania to bolo krásne obdobie. V kotli na dvore sa varil pravý tmavý a hustý slivkový lekvár, vôňa sa šírila až k susedom. Popri tom sa piekol koláč dobre hrubé cesto obložené slivkami s bohatou posýpkou...na to sa veru zabudnúť nedá.

Dnes už sú slivky skoro vzácne ovocie, zo záhrad vymizli kvôli chorobe a kúpiť v obchode pravé "bystrické" ako sme ich volali neviem či je možné.
No nevadí, nech sú už  akékoľvek,  hlavne že sú slivky a  z nich výborný koláč. 😋



Suroviny:  700 g polohrubej múky, 3 PL práškového cukru, 2 vajíčka, 1 žĺtok, 120 g palmarínu, 1 kocka droždia (42 g),  5 dl mlieka (podľa potreby, stačí aj menej), soľ.


Na obloženie: slivky, vanilkový cukor, škorica mletá, kryštálový cukor, strúhanka.

Posýpka:  300 g polohrubej alebo hrubej múky, 200 g práškového cukru, 200 g masla (Hery).

Postup:  Najskôr si urobím kvások z trochy vlažného mlieka, droždia, 1 KL kryštálového cukru a 1 KL múky. Zvyšok múky preosejem do misky, pridám soľ, cukor, kvások, v mlieku rozmiešané vajíčka a žĺtok a vlažný tuk (miesto tuku sa dá použiť aj olej, vtedy dávam 5 PL alebo 80 g tuku zmiešam s 2 PL oleja). 
Vypracujem vláčne cesto a dám ho kysnúť. Po nakysnutí znovu premiesim  a nechám ešte kysnúť (robím to so všetkými kysnutými cestami). 
Kým cesto kysne, urobím si posýpku. Zmiešam múku s cukrom a nakrájam tuk, ktorý prstami rozdrobím a spájam so sypkými surovinami na mrveničku-hrudky. Posýpku vložím do chladničky. Slivky vykôstkujem a rozpolím. 

Vykysnuté cesto rozdelím na dve časti a každú zľahka rozvaľkám a prenesiem na vymastený plech. Na plechu posypem cesto jemne strúhankou, uložím slivky reznou stranou hore. Každú slivku  posypem troškou vanilkového  cukru, kryštálového cukru (ak sú slivky sladké nemusí byť)  a škoricou. Na celý povrch koláča nasypem posýpku. 
(Posýpky je dosť veľa čo nám doma nevadí ale kto nechce aby boli koláče posypané veľmi, stačí urobiť posýpku z menšej dávky). 
Koláče na plechu nechám ešte podkysnúť a vložím do vyhriatej rúry Pečiem pri teplote 180 stupňov 30 - 35 minút.


7 komentárov:

  1. Tento komentár bol odstránený autorom.

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Evelina moja.Pred kysnutym cestom mam respekt, ale tento kolacik sa mi podaril vdaka tvojmu podrobnemu postupu...
    Ked som na tvojom blogu tak mi tecu slinky ze musim pokazde utierat obrazovku tabletu :-):-):-)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ja sa tak vždy poteším tvojmu komentáru...a kysnutého cesta sa nemáš prečo báť, keď sa ti raz podarí tak to pôjde. Mne tiež trvalo trochu dlhšie kým som začal robiť z kysnutého cesta ale teraz takmer každý týždeň z neho niečo pečiem. Len tento rok nemáme ani jednu slivku, ale ak budú v obchode pekné tak kúpim a upečiem, slivkový je môj najobľúbenejší, samozrejme musí byť s posýpkou...:) Pekný deň.

      Odstrániť
  3. Uz sa menej bojim kysnutych kolacikov :-) cesto treba dobre vypracovat a ako si spominala druhy krat premiesit...
    Raz som robila parene buchty ,a manzel mi povedal ze to su idealne granaty do kanonu:-):-):-)
    Papa

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Mne sa také podarili urobiť tiež naposledy...neviem prečo, ale vždy sa nám nemôže dariť no nie?

      Odstrániť