pondelok 6. augusta 2012

Osie hniezda

Aj osy by sa oblizovali z týchto sladkých koláčikov plných orechov, kakaa a vône vanilky a škorice. 😋



Suroviny: 1 kg polohrubej múky, 3 žĺtky, 2 PL kryštálového cukru, 1 vanilkový cukor, 1 kocka droždia (42 g), 1 prášok do pečiva (nemusí byť), 150 g Palmarínu, 5 dl mlieka, soľ, vajíčko na potretie.

Náplň:
Orechová: 200 g mletých orechov, 200 g práškového cukru, 2 bielky, hrozienka, škorica, vanilkový cukor.

Škoricová:  200 g masla (môže byť aj Palmarín) 8 KL škorice, 8 - 10 PL práškového cukru .   
Kakaovo-škoricová: 200 g masla (môže byť Palmarín), 200 g práškového cukru, 2 - 3PL kaka, 2 KL škorice.

Postup: Z trochy vlažného mlieka a droždia urobím kvások. Preosejem múku a zmiešam ju so soľou, cukrom, vanilkovým cukrom, s práškom do pečiva a pridám kvások. Začnem miesiť cesto (robím to najradšej rukou), prilievam rozpustený vlažný tuk a vlažné mlieko. Mlieko pridávať postupne podľa potreby, niekedy stačí aj menej ale niekedy múka vpije viac tekutiny tak treba pridať aj viac mlieka. V mlieku si rozmiešam aj žĺtky. 
Vypracujem vláčne nelepivé cesto a prikryté nechám kysnúť. Po čiastočnom nakysnutí opäť premiesim, robím to pri každom kysnutom ceste a nechám znovu kysnúť. Potom cesto zľahka rozvaľkám na plát asi 0,5 cm - 1 cm hrubý a natriem náplňou. Stočím do závinu a krájam na kolieska 1,5 - 2 cm široké. Reznou stranou kladiem na plech vyložený papierom na pečenie. Na plechu potriem rozšľahaným vajíčkom a nechám chvíľku podkysnúť. Pečiem pri teplote 160 stupňov 15 minút a potom teplotu zvýšim na 180 stupňov a dopekám asi 15 - 20 minút.
Suroviny na náplne sú uvedené na celú dávku  cesta. Ja robievam z polovičnej dávky cesta orechové a z druhej časti cesta kakaovo-škoricové hniezda. Upravím si preto množstvo surovín na náplne na polovicu.

Prípava náplní: pri orechovej vymiešam bielky s cukrom a pridám ostatné suroviny, ak je plnka veľmi hustá, zriedim ju mliekom. 
Náplň kakaovú a škoricovú pripravím vymiešaním všetkých surovín na hladký krém.


6 komentárov:

  1. Velmi pěkný recept, určitě ho vyzkouším. Máš zde hodně dobrot děkuji za inspiraci...:))

    OdpovedaťOdstrániť
  2. recept je super všetko čo mám rada :-)aj orechvá aj škoricová a nepohrdnem ani kakaom mňam tento recept určite vyskúšam :-))

    OdpovedaťOdstrániť
  3. moje obľúbené, máš ich krásne :-)

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Sonia, som rada že ťa mojimi receptami inšpirujem, veď o to mi ide, poteším sa ak niečo z toho vyskúšaš a budeš spokojná, kedykoľvek napíš ak budeš niečo potrebovať.
    Akeber a Ywett - vy dve ste také moje hviezdičky, ktoré pravidelne svietia pri mojich receptoch, venujú môjmu blogu pozornosť a to mi dáva dobrý pocit z toho čo robím. Ďakujem.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Evka, ako krásne si to napísala :-))...ďakujeme!...máš nádherný blog, krásne a lákavé recepty, preto sa mi tu veľmi páči a rada sem nakúkam :-) Nech sa ti tak naďalej krásne a dobre darí!

      Odstrániť
  5. Evička vďaka súhlasím s Yvkou ,,,inšpirujem sa :-) máš veľmi pekné a zaujímavé recepty a o tých bylinkách ma normálne vzalo super článok :-)

    OdpovedaťOdstrániť