streda, 5. decembra 2012

Pečený čaj

Predvianočné adventné večery lákajú k príjemným posedeniam pri šálke dobrého horúceho čaju. U nás doma patrí čaj medzi najobľúbenejšie nápoje, či je to už čaj ovocný, zelený, biely alebo bylinkové.  Dnes som vyskúšala novinku,  čaj pečený a bola som veľmi milo prekvapená jeho príjemnou ovocnou chuťou.


Recept je z časopisu.

Suroviny: 1,5 kg ovocia, môže byť mrazené aj čerstvé (jahody, maliny, černice, čučoriedky, ríbezle, marhule, hrušky, jabĺčka...) 1 kg kryštálového cukru, šťava z 1 citróna, 8 klinčekov, 4 kúsky škorice, 3-4 hviezdičky badiánu, 150 ml rumu alebo griotky.
Ja som si upravila množstvá podľa dostupných surovín. 
Použila som 400 g sáčok mrazeného ovocia - jahody, ríbezle, černice, maliny, 350 g mrazené domáce černice, 100 g mrazené domáce červené ríbezle, 3 veľké jabĺčka nakrájané na malé kúsky aj so šupkou, 8-9 PL kryštálového cukru, šťava  z 1/2 citróna, 75 ml rumu, ako koreniny som dala balíček - zmes na varené víno.

Postup: Ovocie som vysypala na hlboký plech, nemusí sa rozmrazovať ale väčšie kúsky som nakrájala na menšie, hlavne jahody, pridala som jabĺčka, posypala som koreninami, priliala som citrónovú šťavu, rum  a zasypala som cukrom. Plech som vložila do rúry a pri teplote 170 stupňov som piekla 45 minút. Počas pečenia som ovocie asi trikrát premiešala. Ihneď po vybratí z rúry som dala do pohárov, zatvorila a dala som sterilizovať pri 80 stupňoch 20 minút - tiež v rúre. 
Použitie: 3-4 KL čaju zaliať horúcou-vriacou vodou a piť. Ovocie sa dá použiť aj do jogurtov, zmrzlinových a pudingových pohárov ale aj na koláč alebo do vareného vína....
Na zdravie!

Takto vyzerá čaj po upečení




6 komentárov:

  1. Už som počula o pečenom čaji, ale ešte som neskúšala ....vďaka za inšpiráciu , určite vyskúšam .Pekný advent Evička :-).

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Opravdu musí bý výborný a ta vůně, též jsem ještě neochutnala, díky za recept...:))

    OdpovedaťOdstrániť
  3. krásne foto a veľmi sa mi páči aj farebná zmena tvojho blogu, cítam sa tu príjemne :-)

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Och pečený čaj zbožňujem a už druhý rok sa zaradil medzi predvianočné pečenie.

    Krásny blog a veľmi inšpiratívne recepty :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Aj nám s dcérou čaj veľmi chutí a aj pekne vonia...som rada, že sa môj blog páči, budem sa tešiť každej Tvojej návšteve.

      Odstrániť