Žemličky z obyčajného cesta posypané syrom....Chutia čerstvé len tak ale dobré sú aj potreté maslom.
Vyskúšajte.
Suroviny: 7 dl hladkej múky, 1-2 Kl soli, 40 g masla (môže byť Hera, Palmarín), 1/2 kocky čerstvého droždia, 2 a 1/2 dl vlažnej vody, syr údený.
Postup: Múku preosiať, pridaťsoľ a maslo nakrájané na kúsky. Rozmrviť droždie a pridávať vodu. Vypracovať cesto, ručne asi 5 minút dobre miesiť. Cesto zakryť a nechať kysnúť na teplom mieste kým nebude mať dvojnásobný objem. Potom cesto na pomúčenej doske prepracovať a rozdeliť na 8 dielov - častí.
Zo 6 častí cesta vytvoriť žemličky a zvyšné dve časti spojiť do jednej väčšej žemly. Plech alebo okrúhlu formu vyložiť papierom na pečenie a uložiť žemličky tak, že najväčšia je v strede a okolo nej menšie žemličky.
Nechať ešte vykysnúť. Potom potrieť rozšľahaným vajíčkom so soľou a dať piecťdo rúry vyhriatej na 190 stupňov. Piecť asi 20 minút. Potom vybrať a husto posypať nastrúhaným syrom. Dopekať kým nemajú peknú farbu ďalších 20 minút potom rúru vypnúť a ešte nechať dopiecť.
(Samozrejme každá rúra pečie inak, tak treba podľa toho prispôsobiť čas pečenia.)
Nechať ešte vykysnúť. Potom potrieť rozšľahaným vajíčkom so soľou a dať piecťdo rúry vyhriatej na 190 stupňov. Piecť asi 20 minút. Potom vybrať a husto posypať nastrúhaným syrom. Dopekať kým nemajú peknú farbu ďalších 20 minút potom rúru vypnúť a ešte nechať dopiecť.
(Samozrejme každá rúra pečie inak, tak treba podľa toho prispôsobiť čas pečenia.)
mňááám vyzerajú fantasticky , určite aj tak chutia :-) Evička dohoď jednu :-)
OdpovedaťOdstrániťpekné, pekné, pekné,chutne vyzerajúúúú
OdpovedaťOdstrániťpekny vencek....slane zemlicky mozu byt vzdy ....:)
OdpovedaťOdstrániťkrásne sa ti vydaril, syrové máme radi :-))
OdpovedaťOdstrániť