pondelok 29. apríla 2013

Tvarohový koláč s jahodami

Neodolala som akciovým jahodám a kúpila som jedno balenie. Bolo to prvykrát čo som kúpila toto ovocie. Zatiaľ som jedla len domáce z našej záhrady a veru tie  kúpené nemajú nič spoločné s našimi... Domáce sú voňavé, sladké a výborne chutia, pokiaľ samozrejme majú tie najlepšie podmienky aby dozreli, ale tie z obchodu okrem vôňe, ktorá ma  po otvorení krabičky omámila nemali s jahodami nič spoločné, boli bez chuti. A tak som si povedala, že ich použijem do nejakého koláča, tam sa tá ich nevýrazná až žiadna chuť hádam  stratí. Podarilo sa.  Jahody som  dochutila a v koláči ich chuť trochu vynikla. Tak vznikol tento lahodný koláč.



Suroviny: 200 g hladkej múky, 2 KL kypriaceho prášku, 80 g práškového cukru, 100 g masla, 1 vajce.

Krém: 500 g  jemného krémového tvarohu (použila som tvaroh Milblu z Kauflandu) ale samozrejme môže byť aj iný jemný tvaroh, 2 vanilkové cukry, 4-5 PL práškového cukru (podľa chuti), 2 šľahačkové smotany, 100 ml mlieka, 20 g jemnej mletej želatiny Dr. Oetker (Želatina na sladké i slané použitie), 500 g jahôd.

Postup: Zo surovín som  vypracovala cesto, zabalila do fólie a odložila do chladničky  na pol hodiny. 

Zatiaľ som jahody očistila, odložila som si na ozdobenie a ostatné som nakrájala na menšie kúsky.  K jahodám som dala 2 PL kryštálového cukru,  troškou vody a udusila som ich do mäkka. Vzniklo mi jahodové pyré. 

Cesto som rozvaľkala do kruhu a vložila do okrúhlej formy s priemerom 25 cm, ktorú som vytrela tukom a vysypala hrubou múkou. 
(Cestom som vyložila celú formu, aj boky). 
Popichala som cesto vidličkou. Na vrch som položila papier na pečenie a nasypala som suchú strukovinu - hrach, fazuľu. 
(Je to len kvôli zaťaženiu cesta aby sa pri pečení nezdvihlo-nevytvorilo bubliny). 

Piekla som pri teplote 180 stupňov 10 minút, potom som odstránila papier aj s hrachom a ešte som dopekala asi 7-10 minút. Koláč som nechala vychladnúť a potom som ho vybrala z formy. 

Kým koláč chladol, urobila som krém. 
Do mlieka som vysypala želatinu, premiešala a nechala 10-15 minút napučať. Želatina zhustla, vpila celú tekutinu. 
Medzitým som vyšľahala tvaroh so smotanami a cukrami do hustého krému. 
Želatinu  som  zohrievala na miernom ohni kým sa nerozpustila, vznikla tekutá vlažná kašička. Hneď som ju prilievala za stáleho miešana vareškou k tvarohovému krému.

Na upečený vychladnutý koláč som natrela jahodové pyré a zaliala som krémom. Vrch som ozdobila jahodami a nastrúhanou bielou čokoládou. Koláč som vložila do chladničky stuhnúť. 


7 komentárov: