streda 26. júna 2013

Selský závin

Veľmi často robievam hanácke koláče.   Postup je pracnejší ale všetkým nám chutia, tak mi to nevadí. Dostal sa mi však do rúk recept z jedného českého časopisu, ktorý mi veľmi pripomínal koláčiky, tak som ho vyskúšala. Príprava bola jednoduchšia a závin sa vyrovnal chuťou našim obľúbeným koláčom. 

Recept na hanácke koláče TU



Suroviny: 250 ml vlažného mlieka, 1 kocka droždia (42 g), 80 g cukru, 2 PL hladkej múky, 600 g polohrubej múky, 2 žĺtky, 60 g masla, soľ, citrónová kôra.

Náplň: 500 - 600 g hustejšieho tvarohu, 1 vajce, 100 g práškového cukru (alebo podľa chuti), 1 vanilkový cukor, 70 g hrozienok, citrónová kôra. 

Na dokončenie: 3 PL slivkového lekváru, 1 PL rumu, vajíčko na potretie.

Posýpka: 80 g hrubej múky, 40 g práškového cukru, 30 g masla.

Postup: V polovičnej dávke  mlieka som rozmiešala  droždie, 2 PL hladkej múky a 1 PL cukru. Zakryla som a nechala  urobiť kvások. Meditým som do misky preosiala múku, primiešala soľ, citrónovú kôru asi z 1/2 citróna a zvyšok cukru. Priliala som zvyšné mlieko zmiešané so žĺtkami, kvások a rozpustené vlažné maslo (môže byť aj Hera). Vypracovala som vláčne cesto, zakryla a nechala vykysnúť. 

Medzitým som si pripravila náplň zmiešaním všetkých uvedených surovín a posýpku, tiež zmiešaním múky, cukru a masla. 
(Všetky suroviny jemne drobiť medzi prstami nie dlho, aby sa maslo veľmi nerozpustilo - vznikne mrvenička).

Vykysnuté cesto som rozdelila na dve časti. Každú som rozvaľkala na plát asi 28x36 cm, potrela každý tvarohovou náplňou, stočila a preložila na plech vystlaný papierom na pečenie. Hranou dlane som záviny v strede po dĺžke potlačila a potrela lekvárom zmiešaným s rumom. Kraje závinov som potrela rozšľahaným vajíčkom.  Nakoniec som záviny posypala posýpkou a dala piecť do vyhriatej rúry. 
Piekla som pri 170 stupňoch 45 minút, potom som prikryla papierom a ešte dopekala podľa potreby.   





6 komentárov:

  1. hmm, tak ten už si píšu:-))
    Ajka

    OdpovedaťOdstrániť
  2. tak uz viem co budem dnes piect, taketo kolace mam velmi rada dakujem za inspiraciu Ela

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Dievčence, budem rada, ak Vám bude chutiť...napíšte či ste boli spokojné. Ďakujem.

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Fíha to je ale dobrota, šťavnatý závin ....neodmietnem :)mňam .

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Děkuji za recept. Kdysi ho pekla moje maminka a mě se ztratil. Bylo nás pět dětí , tak nikdy dlouho nevydržel. Jsem ráda, že ho mohu upéct já pro svá vnoučata

    OdpovedaťOdstrániť
  6. Pani Ilonka, som rada že som vám s receptom pomohla, dúfam, že sa záviny podaria a hlavne, že budú také chutné na aké si spomínate. Pekný deň

    OdpovedaťOdstrániť