streda 24. júla 2013

Polievka z kelu

Neviem ako vy, ale ja mám veľmi rada zeleninové polievky. Nezáleží či sú robené na sladko alebo na kyslo, mne chutia a hlavne v lete, keď ich môžem uvariť z čerstvých surovín. Dnes som uvarila ľahkú polievku z kelu. 


  

Suroviny: hlávkový kel, mrkvička, petržlen, zemiaky,  cibuľka, olej, hladká múka, mletá červená paprika,  petržlenová a zelerová vňaťka, cesnak, majoránka, alebo oregano mletá rasca, soľ, vňaťka petržlenová, zelerová, ligurček.

Postup: Na oleji som do zlatista orestovala nadrobno nakrájanú cibuľu.  Zaprášila som hladkou múkou a chviľu som popražila. 
Pridala som nakrájaný cesnak, nakrájanú koreňovú zeleninu a nakrájaný kel, všetko som spolu chvíľu popražila.  Potom som prisypala  mletú papriku a hneď som zaliala vodou, aby paprika nezhorela. Vody som dala iba toľko, aby zakryla zeleninu.  Pridala som mletú rascu a soľ a chvíľu som spolu všetko podusila. Doliala som vodu a pridala som aj zemiaky. Varila som do mäkka. Nakoniec som polievku dochutila ešte majoránkou. 

Do polievky sa môže počas varenia  pridať aj čerstvá petržlenová, zelerová a ligurčeková vňať a podľa chuti bujón. 
Vňať vkladám celú, zviazanú do polievky, nechám povariť a potom z polievky vyberiem.



Dobrú chuť!


1 komentár: