Neviem ako vy, ale ja mám veľmi rada zeleninové polievky. Nezáleží či sú robené na sladko alebo na kyslo, mne chutia a hlavne v lete, keď ich môžem uvariť z čerstvých surovín. Dnes som uvarila ľahkú polievku z kelu.
Suroviny: hlávkový kel, mrkvička, petržlen, zemiaky, cibuľka, olej, hladká múka, mletá červená paprika, petržlenová a zelerová vňaťka, cesnak, majoránka, alebo oregano mletá rasca, soľ, vňaťka petržlenová, zelerová, ligurček.
Postup: Na oleji som do zlatista orestovala nadrobno nakrájanú cibuľu. Zaprášila som hladkou múkou a chviľu som popražila.
Pridala som nakrájaný cesnak, nakrájanú koreňovú zeleninu a nakrájaný kel, všetko som spolu chvíľu popražila. Potom som prisypala mletú papriku a hneď som zaliala vodou, aby paprika nezhorela. Vody som dala iba toľko, aby zakryla zeleninu. Pridala som mletú rascu a soľ a chvíľu som spolu všetko podusila. Doliala som vodu a pridala som aj zemiaky. Varila som do mäkka. Nakoniec som polievku dochutila ešte majoránkou.
Do polievky sa môže počas varenia pridať aj čerstvá petržlenová, zelerová a ligurčeková vňať a podľa chuti bujón.
Vňať vkladám celú, zviazanú do polievky, nechám povariť a potom z polievky vyberiem.
Pridala som nakrájaný cesnak, nakrájanú koreňovú zeleninu a nakrájaný kel, všetko som spolu chvíľu popražila. Potom som prisypala mletú papriku a hneď som zaliala vodou, aby paprika nezhorela. Vody som dala iba toľko, aby zakryla zeleninu. Pridala som mletú rascu a soľ a chvíľu som spolu všetko podusila. Doliala som vodu a pridala som aj zemiaky. Varila som do mäkka. Nakoniec som polievku dochutila ešte majoránkou.
Do polievky sa môže počas varenia pridať aj čerstvá petržlenová, zelerová a ligurčeková vňať a podľa chuti bujón.
Vňať vkladám celú, zviazanú do polievky, nechám povariť a potom z polievky vyberiem.
Dobrú chuť!
Hmm, tu taky můžu:-))
OdpovedaťOdstrániť