pondelok 29. júla 2013

Ríbezľový zákusok

A tu je ďalší ríbezľový... Piekla som ho prvykrát ale neľutovala som že som recept vyskúšala. Zákusok nie je náročný na prípravu, jeho svieža kyslo-sladká chuť je veľmi príjemná...



Suroviny: 150 g Hery, 130 g práškového cukru, 5 žĺtkov, 1 vanilkový cukor, 220 ml vlažného mlieka, 1-2 KL citrónovej šťavy, 410 g hrubej múky, 1 prášok do pečiva, aspoň 800 g očistených umytých ríbezlí (môže byť aj viac).

Sneh: 5 bielkov, 240 g kryštálového cukru, 2 PL maizeny - Solamyl, posekané orechy - podľa chuti (vlašské, lieskovce, mandle).

Postup: Vyšľahala som zmäknutú Heru s práškovým a vanilkovým cukrom na krém. Postupne som prišľahávala žĺtky, citrónovú šťavu, mlieko a nakoniec múku zmiešanú s práškom do pečiva. 
Cesto som rozotrela na hlboký plech vytretý tukom a vysypaný múkou -  rozmerov 32x38 cm (vnútorný rozmer). Predpiekla som ho v rúre pri teplote 180 stupňov asi 20 minút. Plech som vybrala a kým trochu cesto vychladlo, pripravila som si sneh.

Bielky som vyšľahala so štipkou soli na sneh, pridala som cukor a šľahala som kým nebol sneh hustý. Pridala som Solamyl a ešte som chvíľu šľahala. Sneh musí byť pekný lesklý a krémový. 

Na predpečené cesto som rozložila ríbezle. Ja som ich trochu posypala cukrom aby neboli veľmi kyslé. Natrela som na ne sneh, posypala posekanými orechami a dala som piecť. Najskôr som piekla pri teplote 165 stupňov 15 minút a potom som teplotu zvýšila na 170 stupňov a dopekala som do zlatista asi 15 minút.

Poznámka: Snehová vrstva  mohla byť aj hrubšia... nabudúce by som pridala aspoň o 1 vajíčko viac. Na zákusok sa môže použiť aj iné ovocie: maliny, jahody, marhule... 




6 komentárov:

  1. ríbezľové koláče sú aj u nás obľúbené, máš ho krásny a aj pekne vysoký

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Hmm, vypadá nádherně.... stál by za hřích:-)))

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Evička ja robievam podobný s mrveničkou, tvoj ale vyzerá oveľa lepšie :-) mňamkovo.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Jarka, aj s mrveničkou sú dobré...ja som sa tohto roku nejako zamerala na snehové...:)

      Odstrániť