pondelok 22. júla 2013

Tvarohovo-ríbezľové koláče

Zažiadalo sa nám niečo z kysnutého cesta. A čo iné by to malo byť v tomto krásnom letnom čase ako niečo v čom bude sezónne ovocie...: Kyslastá chuť ríbezlí veľmi dobre dopĺňala sladkú tvarohovú plnku. Nám doma koláčiky chutili tak vyskúšajte. 



Suroviny:  700 g polohrubej múky, 150 g práškového cukru, 1 vanilkový cukor, 350 ml mlieka, 42 g droždia, 150 g Hery, 4 žĺtky + vajíčko na potretie, citrónová kôra a šťava, soľ.

Plnka: 250 g hrudkového tvarohu, 80 g práškového cukru, 1 žĺtok, 1 vanilkový cukor, 2 KL kukuričnej múčky, ríbezle.

Posýpka: 70 g hrubej múky, 70 g práškového cukru, 50 g Hery.

Postup: Najskôr som  si urobila  kvások - rozmrvila som droždie, zasypala 1 KL kryštálového cukru a 1 KL múky, zaliala som  trochou vlažného mlieka a nechala vykysnúť. Múku som preosiala  do misky, pridala som  soľ - štipku, nastrúhala som citrónovú kôru z 1/2 citróna a pridal som aj šťavu. Prisypala  som  vanilkový cukor a práškový cukor. V zvyšnom mlieku som rozšľahala žĺtky. Heru som rozpustila a nechala som vychladnúť aby nebola veľmi horúca. Keď vzíšiel  kvások, priliala som ho do misky s múkou a začala miesiť (ja zásadne len rukou). Postupne som prilievala mlieko a rozpustený vlažný tuk.  
Vypracovla som  vláčne cesto. Misku som zatvorila  (robievam v miske-kyske) a dala som ju na teplé miesto aby cesto nakyslo.  Počas kysnutia som ešte raz premiesila.  
Po opätovnom vykysnutí som  cesto dala na dosku,   rozdelila na 32 častí - každá mala 40 g a urobila som guľky. Kládla som ich na plech vyložený papierom na pečenie - ďalej od seba. Chvíľu som ich nechala kysnúť a potom som malým pohárikom urobila v strede jamku. Tým sa guľka roztlačila do tvaru koláča. 
Kraje som natrela rozšľahaným vajíčkom, do dierky som dala tvarohovú plnku. Na tvaroh som pokládla bobuľky ríbezlí a posypala som posýpkou. Koláče som piekla pri teplote 175 stupňov 20-25 minút.

Počas kysnutia cesta som si urobila plnku zmiešaním všetkých uvedených surovín: tvaroh, vanilkový cukor, práškový cukor, žĺtok a kukuričnú múčku. 

Pripravila som si aj posýpku. Zmiešala som cukor s múkou a nakrájala som na menšie kúsky Heru. A už len prstami som všetko drobila. Posýpku som vložila do chladničky až kým som ju nepoužila.

Poznámka: Pri pečení sa koláčiky trochu deformovali ale na chuti to nevadilo,  nabudúce by som skúsila  cesto rozvaľkať  a vykrajovať kolieska. 


5 komentárov:

  1. svieže, voňavé a chuťovo výborné

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Milá Evi, kdyby mi dal někdo na talířek pár takových koláčků, byla bych tím nejhodnějším a nejvděčnějším člověkem na světě ;-). Vypadají fantasticky (a nejsou deformované, ale dokonale domácí) ;-).
    Vivi

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Vivi, určite by som ti z koláčov dala rada, len ako...:) ďakujem za komentárik a máš pravdu, to že boli trochu deformované nám vôbec nevadilo...

      Odstrániť
  3. Ďakujem za pozvanie. Na stránky som už môj blog pridala.

    OdpovedaťOdstrániť