utorok 27. augusta 2013

Tvarohová bomba s ovocím

Zalistovala som v knižke "Veľká európska kuchárka" a očaril ma tento recept. Kniha uvádza, že je zo Švédska. 
Nevedela som akú formu mám na "bombu" použiť, a tak som sa rozhodla pre veľkú antikórovú misku.  Keď som ju vyložila roládami bolom mi jasné, že musím množstvo krému zdvojnásobiť.😊 Recept som si preto upravila. Samozrejme uvádzam aj pôvodné znenie aké je v knižke.



Suroviny na roládu: 6 vajec, 180 g krupicového cukru, 180 g hladkej múky.

Krém: 15 g želatiny, 100 ml vody, 250 ml smotany na šľahanie, 250 g mäkkého tvarohu, 150 g práškového cukru,  200 g rôzneho ovocia (po  50 g maliny,  jahody, marhule, broskyne), ja som použila nektarinky,  jahodový alebo malinový lekvár.

Postup: 6 žĺtkov som vyšľahala so 120 g cukru na hustú penu. Zvyšok cukru som vyšľahala s bielkami na hustý sneh. Sneh som zľahka zmiešala so žĺtkami a postupne som zľahka zamiešala múku. Cesto som rozotrela na plech vystlaný papierom na pečenie rozmerov 39x32 cm. (Jemne som ho potrela olejom). Piekla som pri 190 stupňoch asi 12 minút.(Nepiecť dlho aby sa cesto pečením nevysušilo a pri stáčaní nelámalo).

Upečený plát  som preklopila na utierku posypanú práškovým cukrom, pozorne som stiahla papier a stočila do rolády. Nechala som vychladnúť, potom som potrela lekvárom a roládu som nechala stuhnúť. Dobre vychladnutú som ju nakrájala na 25 kusov. 

Misku som vystlala potravinovou fóliou a po obvode som naukladala rolády. (Ja som ich použila 12 a 8 som potrebovala na uzavretie plnky, stačilo mi 20 rolád).

Pripravila som si plnku: Upravila som si množstvá takto: 20 g mletej želatiny som dala napučať do 1 dl vody. Zmiešala som 500 g tvarohu krémového s 250 g práškového cukru. Vyšľahala som šľahačku zo 400 ml šľahačkovej smotany a primiešala som ju k tvarohu. 

Napučanú želatinu som podľa návodu zohriala kým sa nerozpustila, vlažnú som ju priliala k tvarohovo-šľahačkovému krému. Nakoniec som primiešala na kúsky nakrájané nektarinky. (Stačilo mi 5). Krém som vyliala na rolády v miske a uložila som zvyšných 8 rolád.

Misku som vložila do chladničky a nechala cez noc stuhnúť. Hotovú bombu som už len vyklopila na tanier.

Poznámka: Ovocie by som radšej do krému nezamiešavala, ale uložila po vrstvách. Bolo by rovnomernejšie rozložené.




2 komentáre:

  1. Páči sa mi tvoj blog, máte veľmi dobré recepty zaujímavé. Vďaka priateľ Valenciagastrononic zahrnúť do favotritos. Zo Španielska Blahoželám pre vaše recepty.

    Odporúčam vám vidieť moje ostatné kuchynské vynálezy Blog (zaujímavo). http://el-laboratorio-del-chefgonin.blogspot.com.es

    Bye môj priateľ

    OdpovedaťOdstrániť