pondelok, 14. októbra 2013

Metrový koláč

Určite všetkým dobre známy "starodávny" zákusok. Prvykrát som ho piekla pred viac ako dvadsiatimi rokmi keď som dostala recept od kolegyne. Zákusok je síce pracný ale o to zaujímavejší a chutný. 



Suroviny: 4 vajcia, 260 g práškového cukru, 10 PL oleja, 8 PL teplej vody,260 g hladkej múky, 1/2 balíčka prášku do pečiva, 1 PL kakaa.

Krém: 500 ml mlieka, 1 balíček Zlatého klasu, 1 vanilkový cukor, 250 g masla, 150 g práškového cukru, 2-3 PL rumu.

Postup: Žĺtky vymiešam s práškovým cukrom dopenista. Postupne primiešam teplú vodu a olej. Pridám zľahka preosiatu múku zmiešanú s práškom do pečiva striedavo s vyšľahaným tuhým snehom z bielkov. Cesto rozdelím na dve časti a do jednej primiešam lyžicu kakaa. (Keď pridávam kakao do cesta tak ho buď  zmiešam s múkou alebo ak sa pridáva len do časti cesta ako v tomto prípade, tak vymiešam kakao s troškou vody na kašičku a tú pridám do cesta). 
Dve formy na srnčí chrbát si vytriem tukom a vysypem múkou. Do jednej nalejem biele cesto a do druhej tmavé. Formy dám naraz piecť do vyhriatej rúry a pečiem pri teplote 180 stupňov asi 35 minút. 

Krém: Do trochy mlieka dám Zlaty klas, dobre rozmiešam a zvyšok mlieka dám variť s vanilkovým cukrom. Do vriaceho mlieka prilejem zvyšok mlieka so Zlatým klasom a varím na hustý puding. Za občasného miešania nechám vychladnúť a potom prišľahám do vymišaného masla s práškovým cukrom. Dochutím rumom. (Tentrokrát som rozdelila krém na dve časti a jednu som prifarbila 2 PL kakaa).

Vychladnuté upečené cestá pokrájam na plátky podľa vzniknutej mriežky. Jednotlivé plátky natieram krémom a spájam striedavo bledý a tmavý pásik za sebou. 
(Keďže som mala dva krémy, tak som postupovala tak, že bledý pásik som natrela tmavým krémom a tmavý pásik bledým krémom). 

Pri spájaní vznikne dosť dlhý "hadík". Celý koláč ešte pritlačím z oboch strán k sebe, aby sa jednotlivé plátky dobre spojili a natriem zvyšným krémom. 
(Krému je dosť, tak netreba šetriť aj pri spájaní jednotlivých plátkov cesta). 
Hotový pospájaný koláč dám stuhnúť do chladničky a potom celý polejem čokoládovou polevou. 

Poleva: 200  g čokolády na varenie, 50-70 g stuženého tuku Cera. Rozpustím nad parou a vymiešať do hladka. 
Po stuhnutí polevy krájam koláč šikmo ostrým nožom na plátky.  

1 komentár: