nedeľa 1. decembra 2013

Krémeška

Keď potrebujem pripraviť rýchly zákusok, siahnem po tomto recepte. Mrazené lístkové cesto mám vždy v mrazničke a všetky ostatné suroviny určite doma nájdem. K hotovej krémeške už len dobrá kávička a pohodička môže začať...😄

Suroviny: 2 balenia mrazeného lístkového cesta (tentokrát som použila 2x400 g balenie), 1 l mlieka, 2 balíčky Zlatého klasu (môže byť aj vanilkový puding v prášku), 1 PL hladkej múky, 2 vanikové cukry, 3 PL kryštálového cukru, 2 PL práškového cukru, 3 vajíčka, 50 g masla, 2-3 PL rumu.

Postup: Každé lístkové cesto rozvaľkám na plát 40x32 cm. Na opačnú stranu plechu položím papier na pečenie ktorý potriem jemnučko olejom  a prenesiem naň rozvaľkané cesto. 
(Možno sa to niekomu zdá čudné piecť lístkové cesto na papieri, všade sa uvádza plech vypláchnutý studenou vodou, ale ja osobne s tým nemám dobré skúsenosti, cesto sa mi vždy prilepilo a niekedy som ho nemohla z plechu dostať, tak som vyskúšala tento spôsob a vyšlo to). 
Popichám cesto vidličkou a  pečiem pri teplote 195 stupňov. Po upečení sa pláty zmenšili na 28x35 cm. Jeden z plátov po vychladnutí rozkrájam na kocky 7x7 cm. 

Krém: V časti mlieka rozmiešam Zlaté klasy, múku a žĺtky. Zvyšok mlieka dám variť s vanilkovými cukrami a kryštálovým cukrom. Keď mlieko začne vrieť prilejem odobratú časť a uvarím puding. Hneď po odstavení rozmiešam v pudingu maslo. Keď trochu vychladne, primiešam sneh vymiešaný z bielkov a práškového cukru. Nakoniec primiešam rum. 
Na spodný plát cesta rozotriem krém a uložím vopred nakrájaný druhý plát cesta. Hotové rezy už len posypem práškovým cukrom.

3 komentáre: