nedeľa, 8. decembra 2013

Punčová torta

6. december je nielen sviatok Mikuláša ale u nás doma aj narodeninový deň mojej dcéry. Tortu som upiekla hlavne pre ňu. Vyskúšala som  nový recept na korpus a skombinovala som dve plnky.  Tešila som sa, že sa  torta vydarila a hlavne že  chutila. 




Suroviny: na tortovú formu s priemerom 26 cm som použila 6 vajíčok. Koľko vážili vajíčka - aj so škrupinou, toľko som odvážila jemného kryštálového cukru a polohrubej múky, na každé vajíčko 2 PL vlažnej vody, ďalej som použila 2 PL oleja a 1 KL prášku do pečiva a 1 KL šťavy z pomaranča. 

Plnka punčová:  Rozmrvený plát z korpusu, lekvár, rum, sirup, práškový cukor a mleté orechy, asi 80 g masla.

Plnka pudingová: 0,5 l mlieka, 1 Zlatý klas (môže byť aj vanilkový puding), kryštálový cukor 5-6 PL, vanilkový cukor, 100 g masla.

Postup: Žĺtky som šľahala s cukrom, hmota bola dosť hustá-pevná,  tak som pridala 2 PL vody a šľahala som na hustú penu. Pomaly som prilievala zvyšnú vodu (spolu 12 PL). Do hustej peny som prišľahala šťavu z pomaranča a olej. Zľahka som primiešala striedavo múku zmiešanú s práškom do pečiva a pevný sneh vyšľahaný z bielkov a štipky soli. Cesto som vyliala do tortovej formy. 
(Ja dávam na dno formy papier na pečenie, ktorý jemne potriem olejom a aj boky formy potriem olejom a vysypem hrubou múkou). 
Piekla som pri teplote 175 stupňov. Cesto tak vyrástlo, že presahovalo nad okraj formy, bála som sa, že mi vytečie...:) našťastie nestalo sa tak. 
Po upečení som nechala korupus čiastočne vychladnúť vo forme a potom som ho vyklopila na mriežku. Na druhý deň som rozkrojila na 4 pláty. 



Najskôr som urobila pudingovú plnku. Z mlieka, Zlatého klasu, cukru a vanilkového cukru som uvarila puding. Odstavila som ho a ešte do horúceho som primiešala maslo. Krém som občas premiešala a nechala vychladnúť. 
Na punčovú plnku som použila jeden plát korpusu. Ten som rozmrvila a pridala som lekvár, sirup, rum, cukor, mleté orechy a nakoniec maslo. Suroviny som pridávala pomaly v takom množstve, aby hmota nebola veľmi riedka. (Treba prilievať sirup a rum pomaly a aj lekvár pridávať po menších množstvách.) 

Začala som skladať tortu. Spodný plát som pokvapkala rumom a natrela tenkou vrstvou lekváru. Na lekvár som natrela punčovú plnku a prikryla som plátom. Ten som tiež pokvapkala rumom a natrela pudingovým krémom. Prikryla som tretím plátom. Vrch torty som poliala punčovou polevou, pripravenou z prášku. 

Nie som majsterka v pečení tort hlavne čo sa týka ich zdobenia, ale keďže pečiem torty len pre rodinu na okamžité zjedenie tak ich zdobím jednoducho. :)))



4 komentáre:

  1. Peknááá...aj farebne je fajn....a ja mám rada takéto jednoduché. Inak... krásny korpus, krásny... ďakujeme.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Som rada že sa torta páči a ešte radšej že som nie sama kto má rád jednoduchosť :) a korpus sa fakt podaril, treba vyskúšať...všetko dobré Mariannka a ďakujem za komentárik. Eva

      Odstrániť
  2. Tuto tortu urobim ako Vianocnu lebo je fakt skvela :-)
    Ked som ju prvy krat robila len tak na vikend vsetci sme sa az " zalizovali"
    od tolkej dobroty .
    A korpus je fakt senzacny aj ja som ho mala vysokyyyyyy :-):-):-)



    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Marienočka potešila si ma ako vždy...:) ďakujem a aj u nás to vyzerá tak, že bude nejaká podobná torta na Vianoce tiež.

      Odstrániť