nedeľa, 20. júla 2014

Vyprážaný patizón

Najobľúbenejšou zeleninou z rodu tekvicovitých je pre mňa patizón. 
Dozvedela som sa o ňom, že vzhľadom na nízku hodnotu sodíka sa radí medzi vynikajúce zeleniny pri liečbe srdcových a obličkových porúch. Má močopudné účinky. Pre nízkokalorickú hodnotu sa  odporúča pri redukčných diétach.
Či je veľa receptov na  prípravu  jedál z patizónu neviem a ani som to nezisťovala, u nás doma sa pripravuje len vyprážaný.  Čerstvo pripravený chutí vynikajúco s uvarenými zemiačikmi s petržlenovou vňaťkou alebo len  s čerstvým chlebíkom.  A aby nebolo zeleniny málo, tak pripravujem k nemu šalát z čerstvých uhoriek a paradajok. 

Príprava je veľmi jednoduchá 

Patizón očistím - ošúpem a nakrájam na tenšie asi 1 cm plátky. (Keď je mladý jadierka sú malé tak ich nevyberám). Každý plátok posolím, okorením korením na grilovanú zeleninu (nemusí byť), dám do misky a pretlačím k nemu viac strúčikov cesnaku. Premiešam a nechám aspoň hodinu postáť. Patizón pustí šťavu. Občas ho v miske premiešam. Potom už len šťavu zlejem, plátky obalím v hladkej múke, v rozšľahaných vajíčkach a strúhanke. Vyprážam na rozpálenom oleji - nie prudko aby nehorel.



1 komentár: