streda 11. februára 2015

Buchty s tvarohom

Konečne som po troch mesiacoch zvládla ako tak aj pečenie. Dosť mi to dalo zabrať stáť na nohách tak dlho kým som vypracovala cesto a urobila z neho buchty. Najhoršie bolo pečenie, musela som to prenechať na manžela, keďže zohnúť sa s plechom tak aby som ho vložila do rúry je pre mňa ešte obtiažne. Spoločne sme to zvládli 😊  
Často pečiem buchty plnené slivkovým   lekvárom, ale tentokrát som  vyskúšala nový recept na kysnuté cesto a na plnku som zvolila tvaroh. S cestom sa dobre pracovalo a buchty boli ešte aj na druhý deň mäkkučké s maslovou chuťou. Odporúčam vyskúšať. 


Suroviny: 500 g polohrubej múky, 42 g droždia, 2 žĺtky, 250 ml mlieka, 100 g masla, 100 g cukru, soľ, zmes oleja a masla na potieranie.

Náplň: 250 g tvarohu 1 vajce, 1 vanilínový cukor, 100-150 g práškového cukru, kôra z citróna, hrozienka.

Postup: Najskôr som zohriala mlieko aby bolo vlažné. Časť som odliala, rozmrvila do neho droždie, dala som 1 KL kryštálového cukru a zakryté som nechala na teplom mieste. Zatiaľ som do misky preosiala múku, pridala som štipku soli a  cukor. Rozpustila som maslo. Do zvyšného mlieka som zamiešala žĺtky. Do misky s múkou som pridala vykysnutý kvások, prilievala som mlieko so žĺtkami a vlažné maslo. 
Vypracovala som vláčne cesto. V miske som ho nechala prikryté vykysnúť asi 30 minút, potom som ho opäť premiesila a dala kysnúť. 
Kým cesto kyslo, prichystala som tvarohovú náplň. Zmiešala som tvaroh s vajíčkom, cukrom, vanilínovým cukrom, hrozienkami a nastrúhanou kôrou z citróna. 
Vykysnuté cesto som na pomúčenej doske rozvaľkala na hrúbku asi 1 cm, nakrájala na obdlžníčky asi 7x8 cm veľké, na kratšiu stranu som položila tvarohovú náplň a zvinula som do buchtičky. 
Buchty som kládla na plech vyložený papierom, boky som natrela rozpusteným maslom zmiešaným s olejom aby sa nezlepili. Na plechu som  potrela aj povch buchiet  a nechala ešte podkysnúť. Potom som ich pri teplote 185 stupňov piekla dozlata asi 30 minút.

Poznámka: Robila som z dvojitej dávky  vyšlo mi 42 buchiet a zo zvyškov cesta som urobila koláč. 

6 komentárov:

  1. Jéje ... no hned bych si dala:-))

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Evičko, jsou krásné moje oblíbené, měj se hezky Sonia :-)

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Zasa som zavitala u teba , ze co na zajtra ku kavicke a "kuki "kysnute cesto ti na mna zmurkalo :-):a dva krat som si tvoj postup precitala jednoduche je to kysnute cesto tak hor sa zajtra rano do prace :-):-):-)
    Ja len dufam,ze moje buchty nebudu zasa "granaty do dela" ako zvykol manzel nenapadko skonstatovat :-):-):-)
    Pa moja a skore uzdravenie...

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Marienka, ja verím, že sa ti cesto vydarilo...len vždy pred tým ako ho ideš robiť nemysli už nato, že sa nepodarí a určite to vyjde ...budem rada ak napíšeš ako sa podarilo. Ahoj a pekný týždeň.

      Odstrániť
    2. Evelina ! Evelina! Podarili sa mi:-)
      jupiiii
      Aj svokra mi ich pochvalila :-) ja som skratka dokonala hehe hehe
      Cesto treba dobre vymiesit a nechat ich este na plechu podkysnut .Preto som mala kysnute cesto nepodarene lebo toto som nerobila:-(
      vdaka za recept papa


      Odstrániť