nedeľa 15. februára 2015

Valentínske rezy

Aj keď Valentínsky sviatok nejako veľmi neuznávam ale aj napriek tomu vždy dostanem nejakú tú drobnosť, povedala som si, že pre mojich najdrahších aspoň niečo upečiem.

V chladničke som objavila tvaroh, kyslú smotanu, vajíčka sú vždy tam, v mrazničke bola krabička zamrazených jahôd od vlaňajšieho leta.
Základ bol, už len čo z toho? Zalistovala som teda v receptoch a vybrala som tri v ktorých boli použité moje dostupné suroviny. Recepty som  skombinovala a vznikol takýto svieži a dobrý zákusok. Keďže bol určený na Valentína, tak som ho podľa toho aj pomenovala.



Suroviny: 4 vajíčka, 200 g polohrubej múky, 200 g práškového cukru, 10 PL oleja, 10 PL horúcej vody, 1/2 prášku do pečiva.

Jahodový krém: mrazené jahody, cukor, 50 ml vody, 3-4 KL kopcovité Zlatého klasu.

Pudingový krém: 1 l mlieka, 3 Zlaté klasy, 300-320 g kryštálového cukru, 250 g jemného tvarohu, 200 g kyslej smotany.

Šľahačka: 300 ml mlieka, 2 balíčky práškovej šľahačky,  trochu  cukru, stužovač šľahačky.

Postup: Vyšľahala som žĺtky s cukrom, postupne som prilievala olej a vodu. Šľahala som kým masa nezbelela a nezhustla. Primiešala som múku s práškom do pečiva a už len zľahka vareškou tuhý sneh z bielkov. 
Cesto som vyliala na plech vyložený papierom na pečenie (plech 32x38 cm - vnútro). Piekla som pri teplote 180 stupňov 20 minút. Z upečeného cesta som stiahla papier a nechala som ho vychladnúť.

Jahodový krém: Jahody som dala variť s trochou cukru - podľa chuti, keď už boli rozvarené, zahustila som ich Zlatým klasom zmiešaným s vodou. Varila som kým nevznikla hustejšia kaša. Teplú som ju natrela na upečené  a vychladnuté cesto.

Pudingový krém: Odliala som časť mlieka a rozmiešala v ňom Zlaté klasy. Zvyšok mlieka som dala variť s cukrom. Do vriaceho som zamiešala odobraté mlieko so Zlatým klasom a uvarila som hustý puding. Puding som preliala do misky a za občasného miešania som ho nechala vychladnúť. Potom som primiešala šľahačom tvaroh a kyslú smotanu. 

Krém som natrela na vychladnutú jahodovú vrstvu a dala som stuhnúť do chladničky. Nakoniec som natrela vyšľahanú šľahačku (podľa návodu pripraviť) a posypala som grankom. Opäť som vložila do chladničky aby aj šľahačka stuhla.


A už som zákusok len nakrájala a ochutnala...fakt je dobrý...😋

Dobrú chuť!


8 komentárov:

  1. Wooou ten vyzera božsky. A nádherne nakrajaný, ja to nikdy tak nedokážem, aj keď sa podari upiecť krajanim dobabrem :-(

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Ďakujem za pochvalu...to krájanie je aj pre mňa poriadna drina...:) nie vždy sa mi to podarí ako by som chcela. Koľkokrát rozmýšľam nad tým, že by mohol niekto vymyslieť pomôcku na krájanie zákuskov...:)

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Tak tomu sa povie Valentínsky... toľko skvelých krémov, parádny mňám

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Máš pravdu Jarka, tie krémy sú ozaj dobré, vlažné...

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Odporucam je fakt dobry .A tie jahody su tam famozne:-)
    Napocudovanie sa da aj v pohode nakrajat na pekne rezy:-)
    Je toho kolacika strasne vela a aj vysoky je :-)
    Dalsi skvely recept dik Evelina
    :-)
    :-)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ty ma vieš vždy tak potešiť Marienočka... si mojou vernou návštevníčkou a hlavne sa teším aj z toho, že skúšaš moje receptíky...ďakujem.

      Odstrániť
  6. Kvetinecka moja ,velmi rada mam tvoj blog.
    Vela receptov som uz vyskusala, niektore aj viac krat, napr:kolac s kysleho mlieka,puncovu tortu ,orechove hrebene kazdy jeden recept bol vynikajuci!
    Kazdy vikend mame ine kolaciky ku kavicke a aj navstevy si velmi pochvaluju ...
    Na tento viken upeciem tvoju Tortu na zjedenie to bude urcite maskrtka ...
    Papa

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Som veľmi rada že sa ti u mňa páči a páčia sa ti aj recepty. Vždy ma tvoje komentáriky potešia, ďakujem moja zlatá...

      Odstrániť