štvrtok 19. marca 2015

Tradičné kysnuté záviny

... s bohatou makovou alebo orechovou plnkou...čo už môže byť lepšie...



Suroviny: 1 kg polohrubej múky, 150 g práškového cukru, 100 g masla (Hera), 50 g oleja, 3 žĺtky, 50 g droždia, vanilínový cukor, 600 ml mlieka, citrónová kôra, trošku soli.

Plnka maková: 250 g maku, 200 g práškového cukru, vanilínový cukor, 100-150 ml mlieka alebo vody, citrónová kôra, škorica.
(Robila som všetky štyri záviny len makové, pripravila som si dvojitú dávku surovín.)
Do mlieka dám cukor a povarím. Potom prisypem mak, vanilínový cukor, škoricu a citrónovú kôru. Chvíľu povarím. Ak je plnka veľmi hustá tak pridám ešte mlieko alebo vodu. Plnka by mala  byť taká aby sa dala rozotierať na cesto. Plnku nechám vychladnúť.
Makové koláče sú výborné aj s pridaním nastrúhaných jabĺčok alebo odkôstkovaných višní alebo čerešní. 

Plnka orechová: 250 g mletých orechov, 180 g práškového cukru, vanilínový cukor, škorica, voda.
Pripraviť tak ako makovú, časť orechov sa môže nahradiť aj strúhankou. 

Postup: Do zohriatej preosiatej  múky pridám soľ, preosiaty cukor, vanilínový cukor, postrúhanú citrónovú kôru, vykysnutý kvások (droždie rozmiešam v troche teplého mlieka s trochou cukru a múky), rozpustené maslo a olej, žĺtky rozmiešané v troche mlieka. Za postupného prilievania zvyšku mlieka vypracujem cesto. 
Nechám ho vykysnúť na teplom mieste. Potom cesto rozdelím na 4 časti, vypracujem na bochníky a necham ešte chvíľu podkysnúť. Každé cesto natenko rozvaľkám a naplním plnkou. Zakrútim do závinu, preložím na plech vyložený papierom na pečenie. 
Záviny nechám ešte podkysnúť, potriem rozšľahaným vajíčkom s trochou vody a cukru, popichám vidličkou a dám piecť. Zo začiatku pečiem pri teplote 190 stupňov asi 10-13 minút a potom teplotu znížim na 175 stupňov a dopekám 25 minút. Ak záviny veľmi tmavnú tak prikryjem papierom a tak pečiem. 
Vychladnuté záviny pokrájam a pocukrujem.



6 komentárov:

  1. Evka, veľmi pekné ich máš. Máme doma radi koláče a buchty z kysnutého cesta, vyskúšam i tvoj recept. Krásny deň, Vierka.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Vierka ďakujem a som veľmi rada, že si sa pridala k mojim priateľom. Eva

      Odstrániť
  2. sú krásne a makové mám najradšej ;)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ivka, ani nevieš ako som sa potešila keď si sa po takej dlhej dobe ozvala a nakukla ... pá

      Odstrániť