pondelok 20. apríla 2015

Prebúdzajúca sa príroda a prechádzky v nej, su pre mňa životabudičom. Konečne môžem zbierať liečivé bylinky, pripraviť si z nich čaj a nasušiť do zásoby. 


Sedmokráska obyčajná (Bellis perennis)
Medzi prvé rasliny, ktoré oznamujú príchod jari patrí sedmokráska obyčajná. Nájdeme ju na trávnikoch, lúkach, okrajoch ciest a chodníkov. Ja ju mám priamo v záhradnom trávniku,  takže ju zbieram tam. Kvitne od jari do jesene. 

Pre liečivé účinky zbierame celé kvetné úbory. Trháme ich bez stopiek za suchého a slnečného počasia. Rozložíme ich na tenké vrstvy aby sa kvietky nezaparili a sušíme v tieni a prievane. Dobre usušenú drogu skladujeme v suchom a tmavom prostredí. 
Droga obsahuje viaceré účinné látky napr. saponíny, triesloviny, horčiny, éterické oleje. 

Používa sa  pri chorobách horných dýchacích ciest, pri zápale hrdla. Tiež je účinná pri chorobách žlčníka, poruchách pečene, obličiek ale aj pri reumatických ochoreniach, obľúbená je aj pri zápche. 

Pripravuje sa z nej čaj: 1-2 KL drogy zaliať vriacou vodou a luhovať 10 minút. Piť 2-3 šálky denne. 

Veľmi často sa používa aj na vonkajšie účely. Obklady sa uplatňujú pri výronoch, podliatinách, opuchoch, horúčke svalstva. Omývanie alebo obklady sa osvedčujú aj pri kožných chorobách, ťažko sa hojacich ranách, vyrážkach, akné. 

Na obklady sa pripraví zápar: 3-4 KL drogy zapariť šálkou horúcej vody.




Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára