pondelok 15. júna 2015

Dvojfarebná linzerka

Kto by nepoznal linzerku...jednoduché linecké cesto naplnené lekvárom.  
Spája sa s mojich detstvom,  doma sme mali často tento rýchly nenáročný koláčik lebo nám všetkým chutil. 
Dnes som koláč upiekla pre moju dcéru Evku. Takéto koláče sú jej obľúbené. Nemá veľmi  rada krémové zákusky.  
A aj keď k takej významnej udalosti ako je úspešné ukončenie vysokoškolského štúdia by sa viac hodila honosnejšia torta, vedela som, že jej urobím radosť práve takýmto jej  obľúbeným koláčom a nemýlila som sa ....Bol len a len jej 😍


Suroviny: 300 g hladkej múky, 150 g Hery, 150 g práškového cukru, 1 vajce, 1/2 prášku do pečiva, 2 PL mlieka, 2 PL kakaa, lekvár, čokoládová poleva.

Postup: Z preosiatej múky, práškového cukru, Hery, múky s práškom do pečiva, vajíčka a mlieka som vypracovala cesto. 
Rozdelila som ho na polovicu a do jednej som primiesila kakaa a ešte trošku mlieka aby sa suroviny dobre spojili a kakao zapracovalo do cesta. Cesto by nemalo byť ani tvrdé ani lepivá, také aby sa s nim dobre pracovalo, podľa potreba ho treba buď zriediť viac mliekom alebo pridať viac múky.

Bledé cesto som rozvaľkala do kruhu a vložila som ho do okrúhlej formy s priemerom 26 cm. Vytrela som ju tukom a vysypala múkou. 

Cesto som potrela hrubšou vrstvou lekváru, použila som malinový a pre lepšiu chuť som posypala lekvár nasekanými orechami. 
Vyvaľkala som tmavé cesto a položila na lekvár. Pritlačila som ho a nahusto popichala vidličkou. 

Formu som vložila do rúry vyhriatej na 170 stupňov a piekla som asi 25 minút. Potom som vrch prikryla papierom a ešte som dopekala lebo v sklenenej forme sa akosi pomalšie pečie spodok. 
Vychladnutý koláč som poliala čokoládovou polevou a ozdobila nastrúhanou bielou čokoládou. 



6 komentárov:

  1. Vieš kto nepozná linzerku? Ja!!!
    Ale vyzerá dobre!!!
    Páči sa mi na vrchu na poleve tie kúsky bielej čoko, aspoň si myslím, že to je ona :-)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Danka, tak tomu neverííím :D možno ju poznáš pod iným názvom ale ak predsa nie treba vyskúšať. Na tieto horúce dni akurát koláčik, netreba sa babrať s krémom až na tú čokoládu na vrchu tá sa v teple topí a to na vrchu je skutočne biela čokoláda...koláčik je dobre nechať trošku odležať aby zmäkol, netreba sa zľaknúť ak je tvrdší...ahoj

      Odstrániť
  2. Evi, vravíš, že známy koláčik. Veru som ho dosiaľ nepoznala. Ale určite vyskúšam. Vďaka za recept, maj sa krásne! Vierka.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Vierka tak to som nečakala, ja že sem dávam starodávny ošuchaný recept :) a nie, som rada že je to aspoň pre niekoho neznámy koláčik...ahoj.

      Odstrániť
  3. Hmmm .... fakt bych si dala:-)))

    OdpovedaťOdstrániť