streda, 17. júna 2015

Kyslá šošovicová polievka

Kto má rád kyslé polievky? Ja veľmi, som na ne naučená, lebo ako dieťa som ich jedla každý týždeň, aj keď sa musím priznať, že šošovicovú sme doma nevarievali. Možno práve preto ju teraz veľmi rada robievam.

Suroviny: šošovica, zemiaky, olej, cibuľa, cesnak, slanina,  údené rebierka, (alebo dobrá klobáska),   kyslá smotana, hladká múka, bobkový list, celé čierne korenie, soľ,  cukor, ocot, cesnak, čerstvé bylinky (oregano, alebo majoránka,  tymián).

Postup: Šošovicu premyjem, zalejem vodou a nechám napučať. Medzitým dám variť údené rebierka. Varím kým nie sú mäkké. Vyberiem ich a vývar precedím. Na oleji opražím na malé kocky nakrájanú slaninku, pridám nadrobno nakrájanú cibuľku a popražím. Do slaninkovo-cibuľkového základu pridám očistené nakrájané zemiaky a chvíľu ich opražím. Zamiešam pretlačený cesnak.  Zalejem vývarom, ak treba dolejem aj vodou  a varím  kým su zemiaky  polomäkké. Potom pridám zliatu šošovicu, soľ, bobkový list, korenie. Varím kým všetko nezmäkne. Keď nemám rebierka, pridám do polievky uvariť údenú klobásku. Kyslú smotanu zmiešam s hladkou múkou (niekedy pridám aj sladkú smotanu ale nemusí byť) a povarím. Dochutím soľou, cukrom, octom a nakoniec pridám nasekané čerstvé bylinky. Už nevarím. Mäsko z rebierok oberiem, nakrájam a pridám do polievky. 
Polievka je dobrá aj s klobáskou. 

K polievke robím langoše.



Dobrú chuť!

1 komentár:

  1. Evka, toto je polievka, ktorú varím dcére, keď má prísť domov. Je to favoritka medzi polievkami u nás. Robievam ju s gombaseckou klobásou, mám to rýchlejšie, ako s mäsom. Dávam sladkú smotanu a bez cukru, i keď ocot áno.

    OdpovedaťOdstrániť