Suroviny: šošovica, zemiaky, olej, cibuľa, cesnak, slanina, údené rebierka, (alebo dobrá klobáska), kyslá smotana, hladká múka, bobkový list, celé čierne korenie, soľ, cukor, ocot, cesnak, čerstvé bylinky (oregano, alebo majoránka, tymián).
Postup: Šošovicu premyjem, zalejem vodou a nechám napučať. Medzitým dám variť údené rebierka. Varím kým nie sú mäkké. Vyberiem ich a vývar precedím. Na oleji opražím na malé kocky nakrájanú slaninku, pridám nadrobno nakrájanú cibuľku a popražím. Do slaninkovo-cibuľkového základu pridám očistené nakrájané zemiaky a chvíľu ich opražím. Zamiešam pretlačený cesnak. Zalejem vývarom, ak treba dolejem aj vodou a varím kým su zemiaky polomäkké. Potom pridám zliatu šošovicu, soľ, bobkový list, korenie. Varím kým všetko nezmäkne. Keď nemám rebierka, pridám do polievky uvariť údenú klobásku. Kyslú smotanu zmiešam s hladkou múkou (niekedy pridám aj sladkú smotanu ale nemusí byť) a povarím. Dochutím soľou, cukrom, octom a nakoniec pridám nasekané čerstvé bylinky. Už nevarím. Mäsko z rebierok oberiem, nakrájam a pridám do polievky.
Polievka je dobrá aj s klobáskou.
K polievke robím langoše.
Dobrú chuť!
Evka, toto je polievka, ktorú varím dcére, keď má prísť domov. Je to favoritka medzi polievkami u nás. Robievam ju s gombaseckou klobásou, mám to rýchlejšie, ako s mäsom. Dávam sladkú smotanu a bez cukru, i keď ocot áno.
OdpovedaťOdstrániťPá