streda, 17. júna 2015

Kyslá šošovicová polievka

Kto má rád kyslé polievky, určite nech vyskúša aj túto.

Suroviny: šošovica, zemiaky, olej, cibuľa, cesnak, slanina,  údené rebierka, (alebo dobrá klobáska),   kyslá smotana, hladká múka, bobkový list, celé čierne korenie, soľ,  cukor, ocot, cesnak, čerstvé bylinky (oregano, alebo majoránka,  tymián).

Postup: Šošovicu premyjem, zalejem vodou a nechám napučať. Medzitým dám variť údené rebierka. Varím kým nie sú mäkké. Vyberiem ich a vývar precedím. Na oleji opražím na malé kocky nakrájanú slaninku, pridám nadrobno nakrájanú cibuľku a popražím. Do slaninkovo-cibuľkového základu pridám očistené nakrájané zemiaky a chvíľu ich opražím. Zamiešam pretlačený cesnak.  Zalejem vývarom, ak treba dolejem aj vodou  a varím  kým su zemiaky  polomäkké. Potom pridám zliatu šošovicu, soľ, bobkový list, korenie. Varím kým všetko nezmäkne. Keď nemám rebierka, pridám do polievky uvariť údenú klobásku. Kyslú smotanu zmiešam s hladkou múkou (niekedy pridám aj sladkú smotanu ale nemusí byť) a povarím. Dochutím soľou, cukrom, octom a nakoniec pridám nasekané čerstvé bylinky. Už nevarím. Mäsko z rebierok oberiem, nakrájam a pridám do polievky. 
Polievka je dobrá aj s klobáskou. 

K polievke robím langoše.



Dobrú chuť!

1 komentár:

  1. Evka, toto je polievka, ktorú varím dcére, keď má prísť domov. Je to favoritka medzi polievkami u nás. Robievam ju s gombaseckou klobásou, mám to rýchlejšie, ako s mäsom. Dávam sladkú smotanu a bez cukru, i keď ocot áno.

    OdpovedaťOdstrániť