pondelok 31. augusta 2015

Rajčinový základ na pizzu (sugo)

Vždy v lete, keď dozrú paradajky v záhrade, urobím si túto paradajkovú zmes. Neviem si bez nej pizzu ani predstaviť. V zime ju nahrádzam lúpanými  paradajkami v konzerve, ktoré upravím podľa tohto receptu. Samozrejme na webe je receptov niekoľko ale ja robím podľa tohto už niekoľkokrát vyskúšaného. 

Suroviny: 1 až 1,5 kg ošúpaných paradajok, väčšia cibuľa alebo 2 menšie,(dávam viac, cibuľou sa nemôže nič pokaziť),  cesnak podľa chuti, 2 väčšie mrkvy, zeler (nemusí byť), olivový olej, soľ, bazalka, korenie, cukor.

Postup: Paradajky narežem na vrchnej strane do kríža a sparím vriacou vodou. Nechám minútku postáť, potom zalejem studenou vodou a ošúpem. Nakrájam ich na menšie kusy. Očistím cibuľu, nakrájam ju a  tiež mrkvu a cesnak. Na olivovom oleji opražím najskôr cibuľu, potom pridám nakrájaný alebo pretlačený cesnak a chvíľu ešte popražím. Ozaj chvíľku, aby cesnak nezhorel. Pridám mrkvu (ak mám tak aj zeler)  a ešte asi 3 minúty popražím, potom dám paradajky, soľ a všetko na miernom ohni za občasného premiešania dusím kým sa nevyparí šťava z paradajok a masa nezhustne. Trvá to 40-50 minút. Dochutím korením a cukrom. Odstavím a trochu zmes rozmixujem. Nakoniec primiešam nakrájanú čerstvú bazalku zmiešanú so soľou, cesnakom  a olivovým olejom. Hotovú omáčku dám do pohárikov a ešte sterilizujem 5 minút. Omáčka vydrží potom dlho. 



Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára