Je to už veľmi dávno čo sme doma pestovali mak.
Rozkvitnutý bielo-fialový záhon sa zmenil po odkvitnutí na záhon zelených makovíc. Čakali sme ako deti kedy dozrú a budú sa zrezávať. Potom sa sušili a pri zatrasení vnútri šušťali semienka maku. Po úplnom vysušení sa zrezali vrchy makovíc a mak sa vytriasol. Rada som mala toto obdobie keď sa makovice vysýpali, vždy to bolo malé prekvapenie, lebo každá makovica skrývala iné množstvo maku. Dopestovali sme ho dosť na to, aby sme po celý rok mohli vypekať makové dobroty. Možno aj preto mám mak stále rada. 😃
Rozkvitnutý bielo-fialový záhon sa zmenil po odkvitnutí na záhon zelených makovíc. Čakali sme ako deti kedy dozrú a budú sa zrezávať. Potom sa sušili a pri zatrasení vnútri šušťali semienka maku. Po úplnom vysušení sa zrezali vrchy makovíc a mak sa vytriasol. Rada som mala toto obdobie keď sa makovice vysýpali, vždy to bolo malé prekvapenie, lebo každá makovica skrývala iné množstvo maku. Dopestovali sme ho dosť na to, aby sme po celý rok mohli vypekať makové dobroty. Možno aj preto mám mak stále rada. 😃
Mak je bohatý na tuky, bielkoviny, sacharidy a vlákninu. Obsahuje aj kyselinu listovú, vitamín E a minerály vápnik, fosfor, draslík a horčík.
Zrnká maku znamenajú bohatstvo a hojnosť, preto by nikdy nemali chýbať na sviatočnom stole makové koláče.
Recept mám od sesternici u ktorej som ho nedávno jedla. Ak máte aj vy radi mak, určite si tento vynikajúci koláčik upečte.
Recept mám od sesternici u ktorej som ho nedávno jedla. Ak máte aj vy radi mak, určite si tento vynikajúci koláčik upečte.
Suroviny: 480 g hladkej múky špeciál, 1 prášok do pečiva, 200 g práškového cukru, 1 žĺtok, 200 g masla (Hera), 9-10 PL mlieka.
Plnka: 300-350 g mletého maku, 150-180 g práškového cukru, 1 vanilínový cukor, 1 KL škorice, slivkový kompót.
Postup: Zo surovín som vypracovala hladké cesto. Zabalila som ho do fólie a odložila do chladničky na 1 hodinu. Potom som cesto rozdelila na dve časti. Jednu som rozvaľkala a pomocou valčeka preniesla na vymastený plech (hlboký 32x38 cm).
Zmiešala som mak, cukor, vanilínový cukor a škoricu. Polovicu som nasypala na cesto, dobre som pokvapkala šťavou z kompótu, rozložila som vykôstkované polovice sliviek, zasypala som zvyškom makovej zmesy a poliala som kompótovou šťavou.
Druhú časť cesta som tiež rozvaľkala a preniesla na mak. Pritlačila som a popichala vidličkou. Koláč som piekla pri teplote 190 stupňov 25-30 minút. Vychladnutý koláč som posypala práškovým cukrom.
Druhú časť cesta som tiež rozvaľkala a preniesla na mak. Pritlačila som a popichala vidličkou. Koláč som piekla pri teplote 190 stupňov 25-30 minút. Vychladnutý koláč som posypala práškovým cukrom.
Evičko, jedním slovem dokonalé a lákavé měj se krásně :-)
OdpovedaťOdstrániťSonička ďakujem..pekný víkend.
OdstrániťEvka, krásne si to napísala o pestovaní maku! Presne tak ho každoročne pestovala moja svokra. Mala aj odrodu svetlú a ten mak mal chuť ako orechy. Makovníky, ktoré piekla, to bola pochúťka! No, ale to bolo už tak dávno :-((((
OdpovedaťOdstrániťNaše dve posledné deti (25, dvojičky) ju ani nepoznali.
Kombinácia mak - slivky musí byť výborná, nepoznám to, ale snáď niekedy vyskúšam :-)
Pááá
Aj my sme pestovali biely mak a tiež mi chutil ako orechy...škoda že teraz už nepestujeme žiadny...Danka pekný víkend.
OdstrániťK nakousnutí:-)
OdpovedaťOdstrániť:-)
OdstrániťAhoj kvetinecka moja😀.
OdpovedaťOdstrániťKeď vidím tie tvoje kysnuté koláče so slivkami, tečú mi slinky po brade, ale tento som upiekla ,je možná aj lepší než kysnutý 😘 či?ja viem ,kysnuté koláče majú svoje čaro ...
Krásny víkend 😄
Marienka ahoj, určite aj tento makový je výborný ale to vieš, kysnutý je kysnutý :) hádam sa len nebojíš stále toho kysnutého cesta, nemáš sa čoho. Keď cesto spracuješ podľa postupu určite sa ti vydarí, som o tom presvedčená, len do toho :))) Držím palce papa
Odstrániť