štvrtok 31. marca 2016

Bielková roláda

A zase mi ostati  bielky z pečenia a varenia, a tak som hľadala čo z nich... Našla  som medzi mojimi receptami roládu z bielkov s čokoládovým krémom. Rozhodla som sa pre ňu len s tým rozdielom, že som použila krém kokosový. Nielen na pohľad ale aj chuťovo je táto roláda iná ako roláda pečená aj so žĺtkami. Keďže sa žĺtky do cesta nedávajú, po upečení je bledá a aj kvalita cesta je pevnejšia. Pri stáčaní sa mi na kúsku aj nalomila ale našťastie po natretí krémom sa nalomenina stratila, pekne stuhla a dala sa bez problémov aj nakrájať. 




Suroviny: 6 bielkov, 170 g práškového cukru, 170 g hrubej múky (dala som polohrubú), 60 g rozpusteného vlažného masla, 1 KL prášku do pečiva.

Z bielkov som vyšľahala sneh, prisypala som cukor a šľahala som kým nebol tuhý. Už len vareškou som zamiešala zľahka múku zmiešanú s práškom do pečiva a nakoniec maslo. Cesto som rozotrela na plech vystlaný papierom na pečenie, ten som jemne potrela olejom. Piekla som pri 180 stupňoch do ružova asi 10-12 minút. Upečené cesto som hneď prevrátila na pocukrovanú utierku, stiahla som papier a roládu som stočila. Nechala som ju vychladnúť. Potom som ju pozorne roztočila, natrela malinovým lekvárom, krémom a stočila som ju. Časť krému som si nechala aj na potretie rolády, môže  byť aj v hrubšej vrstve potretá. Nakoniec som roládu posypala kokosom a dala do chladničky dobre stuhnúť. 

Krém: v recepte - 400 ml mlieka, 2 PL hrubej múky, 2 žĺtky, 80 g čokolády na varenie, 80 g práškového cukru, 150 g masla.
V časti mlieka rozmiešať múku a žĺtky. Zvyšné mlieko, rozlámanú čokoládu a cukor variť. Do vriaceho priliať mlieko so žĺtkami a múkou a variť na hladkú kašu. Do vychladnutej primiešať maslo.

Krém kokosový: použitý v mojej roláde - 300 ml mlieka, 2 PL hladkej múky, 1 vanilínový cukor, 120 g kokosu, 200 g masla, 160 g práškového cukru, kokos na posypanie.
V časti mlieka som rozmiešala múku, zvyšné som dala variť aj s vanilínovým cukrom. Do vriaceho som pridala odobraté mlieko s múkou a varila som do husta, prisypala som kokos a ešte chvíľu som všetko spolu povarila. Vymiešala som maslo s cukrom a primiešala som po častiach aj vychladnutú kašu. 




           

1 komentár:

  1. No Evka, to som ani netušila, že sa dá piecť len z bielkov! Roládka vyzerá chutne, a vôbec nevidieť, že by bola niekde zlomená. Najkrajšia je však tá výzdoba na tanieri, to je efektné a páči sa mi, že cukor nie je nasypaný na koláčiku, to nemám ja rada, lebo potom musím sklepávať cukor.
    Pááá

    OdpovedaťOdstrániť