štvrtok 14. apríla 2016

Tvarohový koláč s malinami z maslového cesta

Jemnú,  lahodnú a voňavú chuť tomuto koláču dodáva nielen použitá plnka z tvarohu a ovocia, ale hlavne maslo z ktorého je cesto pripravené. Ja som použila mrazené maliny ale určite aj s iným ovocím bude koláč chutný. 


Suroviny:  (rozpis je do tortovej formy s priemerom 26 - 28 cm)
300 g polohrubej múky, 200 g masla, 100 g práškového cukru, 1 vanilínový cukor, 2 žĺtky, 1/2 balíčka prášku do pečiva, citrónová kôra a 1 PL mlieka.

Plnka ovocná: mrazené alebo čerstvé ovocie, v mojom prípade maliny asi 300-400 g, cukor podľa potreby, na zahustenie 2 KL Zlatého klasu (alebo Solamyl).

Plnka tvarohová: 250 g tvarohu, použila som hrudkový, 1 vanilínový cukor, 3 PL práškového cukru (alebo podľa chuti).

Drobenka na vrch koláča: 100 g polohrubej múky, 100 g práškového cukru, 50-100 g masla. Suroviny spolu spojiť prstami tak, aby vznikla posýpka - drobenka.

Postup: Zo surovín   som vypracovala cesto. Zabalila som ho do potravinovej fólie a odložila do chladničky najmenej na 30 minút. Potom som cesto rozvaľkala na veľkosť formy tak, aby bolo aj po bokoch formy asi 3-4 cm. Cesto som dala do tukom vytretej a múkou vysypanej formy. 

Najskôr som rozotrela tvarohovú plnku, ktorú som pripravila zmiešaním všetkých uvedených surovín a na ňu som rozložila vychladnutú malinovú plnku. Pripravila som ju tak, že som maliny s cukrom rozvarila a zahustila Zlatým klasom rozmiešaným asi v 50 ml vody. 

Cesto po okraji formy bolo vyššie tak som ho pritlačila na plnku. Na celý vrch som rozdelila posýpku. (Na posypanie som použila ešte mandľové lupienky ale nie je to potrebné).

Koláč som piekla pri teplote 180 stupňov asi 40-45 minút.

5 komentárov:

  1. Mňam, mňam, také koláčiky máme aj my radi!
    Pááá

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Evka ... asi sme sa s tvarohovými koláčmi dnes dohodli ... :))) Sú veľmi podobné, cesto je dokonca rovnaké ... Tento tvoj vyzerá dobre ... Milujem koláčiky s tvarohom, určite ho vyskúšam ... maj sa dobre ...L.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Lauri, tvarohového nie je nikdy dosť hlavne pre mňa, moji chlapi tvaroh až tak nemusia ale robím aj napriek tomu tvarohové koláče často...mne sa páči ten tvoj, krásne vyzdobený, určite ho aj ja vyskúšam. Pekný víkend ahoj

      Odstrániť
  3. Ahoj Evi, ja som ho hneď v piatok vyskúšala s malinami a čiernymi ríbezľami, je výborný. Akurát som bola pohodlná a nerobila som tú ovocnú plnku, len som ovocie v dosť hrubej vrstve nasypala na tvarohovú plnku a ten Zlatý klas som dala na zahustenie do nej. Po koláči sa len tak zaprášilo. Máš pravdu s tým maslom, je to celkom iná chuť, žiadny margarín ho nenahradí :-)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Super že si bola spokojná... veru maslo je len maslo...maj sa dobre

      Odstrániť