streda 8. júna 2016

Karfiolový šalát s dresingom

Konečne začala sezóna karfiolov... Nie, nepomiatla som sa, viem že ich dostať kúpiť aj v zime, ale tak ako väčšina zeleniny, ktorá sa predáva celosezónne, tak aj karfiol je určite lepší ten letný,  kúpený na trhu u súkromného pestovateľa, ktorý ho dopestoval u nás samozrejme teraz ešte v skleníku a nie je dovezený ani neviem z ktorej krajiny... K nám do obce chodí dvakrát do týždňa už niekoľko rokov ten istý pestovateľ. A aj keď jeho zelenina a ovocie sú o čosi drahšie ako vo veľkých hypermarketoch, majú oveľa lepšiu chuť a kvalitu. 
Včera som si vybrala paradajky a  krásny karfiol. Väčšiu časť z neho  som vypražila a zo zvyšku som urobila tento šalátik. Môžem ho len odporučiť :)

Ja som mala len trochu karfiolu, takže som si suroviny upravila ale recept je takýto:
 
Suroviny: 1 menší karfiol, 4 zemiaky, 2 vajíčka, 1 viazanička mladej cibuľky, 1 viazanička reťkovky, 5 plátkov tvrdehé syra, 1 biely jogurt, 1 syr v črievku, 2 strúčiky cesnaku, soľ, čierne mleté korenie.
Postup: Uvarila som karfiol, očistené zemiaky a vajíčka na tvrdo. Vychladnutý karfiol som rozobrala na menšie kúsky, zemiaky a vajíčka som nakrájala na malé kocky. Na kolieska som nakrájala umytú cibuľku a reťkovku, plátkový syr som nakrájala na prúžky. (Nabudúce použijem nastrúhaný syr asi bude v šaláte výraznejší).

Urobila som dresing: zmiešala som jogurt so syrom v črievku, pridala som pretlačený cesnak, korenie a soľ. Nechala som ho chvíľu odstáť. 

V miske som zmiešala všetky nakrájané suroviny a zalaiala som dresingom. Zľahka som všetko premiešala. Šalát je dobre nechať odležať aspoň hodinku.

Pomer všetkých surovín si môže každý upraviť, ja som pridala viac jogurtu lebo sa mi zdal šalát suchý.

Dobrú chuť prajem!


4 komentáre:

  1. Evka, s tým karfiolom máš pravdu, niet nad ten náš letný! U nás ešte na trhu nepredávajú, v Kubíne je len taký malý trh, asi sa im z dolniakov nevypláca chodiť a tu ani v skleníku nie je. Šalátik vyzerá moc chutne, určite niečo podobné urobím aj ja v najbližšej dobe. Budem si ho síce jesť sama, ale mužovi urobím grísku a mám vystaráno :-)
    Pááá

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Danka, veď aj u nás to dopadlo tak, že som ho jedla len ja. Chlapi na také veľmi nie sú. Ešte že ho bolo málo. Keby som urobila z tej predpísanej dávky tak ho jem týždeň :) Pá

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Karfiol mám veľmi rada a veru ... tiež ho len vysmážam ... Šalátik vyzerá výborne ... určite ho urobím ... U nás šaláty celkom idú ... a rýchlo sa zjedia ... takže predpokladám, že aj tento bude mať úspech ... :)
    S karfiolom je aj u nás bieda ... väčšinou kupujem v HM, ale málokedy sa sa mi páči pomer cena : veľkosť ...
    Evi, maj pekný týždeň ... pa L.

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Lauri vyskúšaj a budem rada ak pochutí..nech sa ti darí ahoj

    OdpovedaťOdstrániť